Inalta Curte de Casatie si Justitie a lamurit, in sfarsit, conflictul de competente dintre Politia Locala si Politia Rutiera in ceea ce priveste sanctionarea soferilor la Codul Rutier.
Actiunea din instanta a fost promovata de Avocatul Poporului, prin intermediul unui recurs in interesul legii, care a solicitat judecatorilor sa decida daca politistii locali pot avea competente date prin lege politistilor rutieri.
In concret, problema de drept facea trimitere la urmatoarea situatie – daca politistii locali pot sanctiona necomunicarea de catre proprietarul sau utilizatorul unui vehicul a identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul spre a fi condus.
Prin Decizia 11/2017 pronuntata in data de 19 iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat faptul ca „doar agentul constatator din cadrul Politiei Rutiere are competenta de a solicita proprietarului sau detinatorului mandatat al unui vehicul comunicarea identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum si de a aplica sanctiunile contraventionale prevazute de lege, in cazul necomunicarii relatiilor solicitate.”
In aceste conditii, procesele verbale intocmite de Politia Locala pot fi atacate in instantele de judecata, intrucat, conform deciziei Curtii Supreme, politistii locali nu au competenta de a constata contraventiile mentionate si de a aplica sanctiuni. (Vlad Enciu)