UM 0962, REACTIVATA! Serviciul secret al Ministerului de Interne a devenit operational de la 1 iunie! Directia Generala de Protectie Interna este o structura militarizata care, printre alte misiuni, contracareaza riscurile la coruptie ale politistilor

Directia Generala de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne este operationalizata incepand cu 1 iunie, DGPI preluand in integralitate rolul in cadrul complexului mecanism al MAI dedicat sigurantei cetateanului.


”Intregul proces de operationalizare a avut ca obiective definirea si consolidarea atributiilor institutiei, cu accent pe intarirea componentei de protectie interna – cu rol preventiv. Un obiectiv esential – integritatea – a fost prioritar pe durata intregului proces de incadrare a personalului si pentru toti cei care au dorit sa faca parte din echipa DGPI. Prin acest proces de operationalizare si prin cadrul legal transparent, supus, in faza de elaborare, tuturor etapelor procedurale de dezbatere, au fost eliminate paralelismele cu atributiile celorlalte structuri ale statului si, de asemenea, au fost prevazute garantii exprese privind legalitatea masurilor si activitatilor specifice derulate de unitate”, precizeaza MAI intr-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Prin infiintarea DGPI, in subordinea MAI, a fost stabilita aria de competenta exclusiv la nivelul ministerului, ca structura specializata care desfasoara activitati informativ-operative, fiind, astfel, asigurata delimitarea de celelalte structuri cu atributii in domeniul securitatii nationale.

DGPI a fost integrata in arhitectura sistemului national de securitate si este parte a Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), pentru a asigura atat incadrarea eficienta si coerenta a componentei de ordine publica – asigurata de mai multe structuri ale MAI, in sfera securitatii nationale, cat si corelarea propriilor activitati cu demersurile specifice ale celorlalte organe de stat cu atributii in domeniu.

DGPI se supune controlului parlamentar, ministrul Afacerilor Interne, anual sau la cererea Parlamentului, urmand sa prezinte rapoarte cu privire la activitatea institutiei in domeniul securitatii nationale.

Directia Generala de Protectie Interna nu poate efectua acte de cercetare penala, nu poate lua sau aduce la indeplinire masura retinerii ori alte masuri preventive privative sau restrictive de libertate si nu poate dispune de spatii proprii de arest.

Aceasta structura desfasoara activitati de informatii, contrainformatii si protectie in scopul identificarii, prevenirii si contracararii amenintarilor, vulnerabilitatilor si factorilor de risc care pot conduce la tulburarea grava a ordinii publice sau care vizeaza informatiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional si capacitatea operationala a structurilor MAI. Competentele structurii vizeaza situatiile de degenerare a evenimentelor, manifestatiilor publice sau a actiunilor sportive de amploare ce au un potential ridicat de tulburare grava a climatului de ordine publica, fapt ce impune asigurarea cunoasterii anticipative a acestora, pentru a putea dispune masuri de prevenire adecvate.

De asemenea, DGPI desfasoara activitati de culegere a informatiilor, in scopul asigurarii integritatii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva amenintarilor, vulnerabilitatilor si riscurilor la coruptie. In acest context, au fost stabilite si mecanismele administrative de cooperare, ce asigura atat delimitarea competentelor intre DGPI si Directia Generala Anticoruptie, cat si eficientizarea activitatii de valorificare a informatiilor in procesul de prevenire si combatere a coruptiei in randul personalului ministerului.

Pe componenta de securitate, DGPI asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activitatilor pentru protectia informatiilor clasificate nationale, ale NATO si ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activitatilor pentru securitatea cibernetica.

Personalul DGPI este format din cadre militare si personal contractual – cu atributii strict in domeniul administrativ. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply