PREMIERA! Alpinistul timisorean Horia Colibasanu a urcat pe varful Everest, la 8848 de metri, printr-o ascensiune solitara, fara oxigen suplimentar si fara serpasi! “Am reusit! A fost oribil de greu, foarte foarte frig!”

Alpinistul Horia Colibasanu a reusit astazi inca o premiera pentru alpinismul romanesc, dar si o performanta sportiva remarcabila la nivel international: a urcat pe varful Everest 8848 m, fara ajutor suplimentar si fara ajutorul unei echipe de serpasi.


“A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reusit. Sunt bine, fac pozele de pe varf si cobor. De partea cealalta a varfului se vad expeditiile care urca pe ruta sudica”, a transmis Horia imediat cum a ajuns pe varf.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabara a lui Horia fiind la 8300 m.

A urcat in paralel cu serpasii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre varf a avut doua motive: sa evite imbulzeala ca sa isi reduca timpul de expunere la mare inaltime, sa isi dea timp in caz de vreme nefavorabila sa incerce ascensiunea de mai multe ori.

Urmeaza ca Horia sa coboare la o altitudine sub 8000 de metri pentru a se odihni, aceasta etapa a expeditiei fiind importanta si riscanta avand in vedere ca este foarte obosit.

Varful Everest este cel de-al optulea in palmaresul sportiv al lui Horia Colibasanu si a reprezentat o provocare pentru sportivul timisorean care isi doreste sa urce pe toate cele 14 varfuri de peste 8000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19-a expeditie internationala a lui Colibasanu.

Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timisoara, in care Colibasanu are calitate de membru, club afiliat la Federatia Romana de Alpinism si Escalada care deruleaza proiecte de alpinism in calendarul sportiv international. De asemenea, Federatia Romana de Alpinism si Escalada sustine proiectul expeditiei pe Everest.

Horia Colibasanu este cel mai performant alpinist din istoria Romaniei, avand in prezent in palmares ascensiuni de succes pe 7 din cele 14 varfuri montane de peste 8000 de metri din lume.

Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fara oxigen suplimentar si fara serpasi, in 2004, este considerata cea mai mare performanta individuala din alpinismul romanesc. Performanta lui a ramas neegalata in Romania.

Ascensiunile sale au fost fara oxigen suplimentar si fara serpasi, Horia Colibasanu fiind recunoscut international pentru practicarea alpinismului pur, adica un sportiv de ultra-performanta cum sunt foarte putini la nivel mondial. Unele federatii din lume considera utilizarea oxigenului imbuteliat o forma de dopaj. Alpinistii care urca muntii pe propriile forte, fizice si psihice, sunt cunoscuti sub denumirea de alpinisti puri.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibasanu sunt pe muntii Annapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top 5 munti mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care il citeaza pe Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu.

Muntii pe care a urcat pana acum Colibasanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

Horia a participat la 18 expeditii internationale de-a lungul carierei sale (pana in 2016), facand echipa cu parteneri din diferite tari, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania si Polonia.

Expeditia cu final tragic din Annapurna, din 2008 – cand si-a pierdut prietenul si partenerul de coarda, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitura pentru Horia.

Elizabeth Hawley, cea mai buna detinatoare a evidentei expeditiilor himalayene isi aminteste: “Horia si-a pus propria viata in pericol ramanand (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, in conditiile in care el insusi devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”

Horia a dat alarma in tabara de baza, iar unii dintre cei mai buni alpinisti din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operatiune de salvare din istoria Himalayei.

Bazata pe aceasta poveste adevarata, Arena Comunicación din Spania si televiziunea spaniola TVE au produs filmul documentar “Pura Vida/The Ridge”, castigator la Festivalul International de Film de la San Sebastian.

Alpinistii care si-au riscat viata pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibasanu, au primit diverse distinctii:

Nominalizarea la premiul Printul de Asturia (2008) – “pentru sacrificiu, generozitate, spirit de echipa si prietenie”.

“Spirit of Mountaineering”, in cadrul festivitatii “Piolet d’Or” (2009)

Medalia de aur “Meritul Sportiv”, din partea Guvernului Navarrei (2008). Putine persoane au primit, de-a lungul timpului, “Meritul Sportiv”, ca de exemplu Miguel Indurain, castigator al Turului Frantei, cinci ani la rand (1991-1995).

Horia Colibasanu este singurul alpinist roman care a primit distinctia “Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul si cel mai prestigios club montan din lume. (I.P.)

 

Leave a Reply