Duminica a inceput o noua editie a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti, FEST-FDR2017. Este a XXII-a editie a festivalului organizat de Teatrul National din Timisoara, un eveniment care propune publicului 12 zile de spectacole vibrante, din tara si din strainatate, plasate in interiorul unei teme pe cat de generoase, pe atat de prezente in societatea contemporana: IDENTITATEA.
”Tema FEST-FDR din acest an este „Identitate”. O tema esentiala; si cred ca nu doar pentru festival, ci pentru noi toti. Cine suntem? Cine reusim sa fim? Si cum reusim sa evoluam, sa mergem mai departe? In aceste zile, spectacolele FEST-FDR vor pune intrebari si vor incerca sa ne provoace sa raspundem, sa ne implinim destinul si sa reusim sa avem o viata cat mai buna”, a punctat in deschiderea festivalului Ada Hausvater, managerul Teatrului National din Timisoara.
Organizat de Teatrul National si sustinut de Primaria si Consiliul Local Timisoara, FEST-FDR este unicul festival din Romania care evidentiaza spectacolul de teatru pe text romanesc si pune accent pe identitatea acestuia in fluxul dramaturgiei europene, scotand in relief, totodata, teatralitatea tuturor artelor spectacolului.
La spectacolele in aer liber accesul este gratuit. Acestea sunt programate in cursul urmatoarelor zile in Piata Victoriei, respectiv in Parcul Civic. Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului National, http://ro.tntimisoara.com/fest-fdr_2017/.
„Ne-am propus sa va vorbim, sa va provocam, sa privim impreuna multiplele fete ale identitatii prin spectacolele de teatru romanesc care o trateaza – o sa vedeti – fie direct, fie cumva disimulat. Se va vorbi despre identitatea personala, despre identitatea nationala, despre identitatea artistului in societatea contemporana, despre identitatea noastra, astazi, cand granita dintre real si virtual este extrem de fluida. Este o provocare pe care am fi vrut-o intr-un context mai larg; caci nu putem sa vorbim despre identitatea noastra decat privind la celalat. De aceea, credem ca sectiunea FEST, cea a spectacolului european, fie el spectacol de strada, fie spectacol in spatii inchise, ne va face sa privim impreuna cu cei de langa noi acest concept”, a declarat Oana Bors, selectionerul festivalului.
FEST-FDR2017 are, in premiera, o a treia dimensiune, care vorbeste despre identitatea institutiei gazda. In acest context, in timpul celor 12 zile vor fi prezentate, in afara festivalului, dar in stransa legatura cu tema acestuia, spectacole mai vechi sau mai noi ale Teatrului National din Timisoara, intr-o selectie care marturiseste despre sufletul acestei trupe, despre ce isi propune ea si despre felul in care Nationalul construieste Timisoara – prin spectacolele sale – ca inima a teatrului romanesc si ca oras al culturii europene.
Ziua de luni continua festivalul cu Frati de cruce, un spectacol de Liviu Lucaci, o productie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara, o poveste despre secrete care schimba iremediabil destine, Tracks, in coregrafia lui Brahim Bouchelaghem, un fascinant spectacol de dans contemporan prezentat de compania franceza Zahrbat, si primul spectacol outdoor, Arca lui Lenin, prezentat de Teatrul Masca din Bucuresti, o panorama a totalitarismului, descrisa in imagini coplesitoare de trupa condusa de Mihai Malaimare. Tot luni este programat primul spectacol din seria spectacolelor conexe festivalului, Boborul dupa I. L. Caragiale, in regia lui Sabin Popescu.
Marti, 16 mai, publicul FEST-FDR2017 e invitat de la ora 19, in Sala Mare la O mie de motive, dupa Duncan Macmillan, regia Horia Suru, un one man show Florin Piersic Jr., o productie Point Bucuresti. O mie de motive este o poveste despre speranta, despre toate acele lucruri frumoase care ne fac sa rezistam, o poveste despre umanitate in cele mai sensibile resorturi ale sale si un regal actoricesc.
De la ora 21, spectacolul Cealalta tara conduce spectatorii in universului scriitoarei originare din Timisoara, laureate cu premiul Nobel pentru literatura – Herta Müller. Spectacolul realizat de Alexandru Istudor la Teatrul National Craiova propune incursiunea in psihologia emigrarii, in motivele evidente sau subtile care determina personajele sa-si paraseasca tara, dar si in felul in care dezradacinarea afecteaza vieti.
Incepand cu ora 22, ne reintalnim in Piata Victoriei, pentru o noua reprezentatie a Teatrului Masca cu spectacolul Arca lui Lenin. „Am pus in acest spectacol cam tot ce am crezut ca este necesar: ticalosia ascunsa abil sub masca omeneasca a liderilor absoluti, Lenin si Stalin, ticalosia scarbavnica a slugilor – comisarii politici care au impanzit intreaga lume comunista, au gatuit orice nadejde a oamenilor si, straniu, au determinat tocmai caderea acestui regim sinistru, intelectualii care au pactizat si si-au vazut de propriile interese, lingusind cu vorbele si imaginile la care se pricepeau, facandu-se pres pentru pantofii nesimtitori ai liderilor de tot felul. Am pus si incredibila naivitate a unor muncitori si tarani care au crezut doar in munca lor si in nevoia de rezultate care ii faceau mandri, am pus momente de duiosie, de umor, am strecurat ici si colo lucruri care te fac sa te infiori”, transmite Mihai Malaimare, creatorul acestui spectacol.
Miercuri, 17 mai, tot de la ora 22, Teatr Kto din Polonia prezinta spectacolul in aer liber The Blind, un spectacol in care miscarea, expresia, muzica si lumina creeaza, in lipsa cuvintelor, un univers fascinant, inspirat de celebrul Eseu despre orbire, al scriitorului portughez José Saramago. Spectacolul va avea loc tot in fata Teatrului National, in Piata Victoriei. In aceeasi zi, de la ora 19, la Studio „Utu Strugari”, Nationalul timisorean prezinta o a doua productie a sa,Aniversarea de Jeroen van den Berg, in regia lui Traian Soimu.
Biletele pot fi achizitionate de la Agentiile Teatrului National (agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si agentia „Sala 2”, Parcul Civic), in fiecare zi intre orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com. (I.P.)