Cazul excluderii din magistratura a Laviniei Cotofana, de la Judecatoria Arad, dupa ce a sesizat organele penale pentru cercetarea unor infractiuni comise de avocati, in fata sa, in instanta, este tratat pe larg intr-o ancheta jurnalistica realizata de Radu Soviani.
“In exercitarea functiei de judecator la Judecatoria Arad, Lavina Cotofana sesizeaza indiciile privind incalcarea legii in privinta acordarii ajutorului public judiciar. Conducerea Judecatoriei ii sugereaza sa inchida ochii la nereguli si ii sugereaza si cum, in caz contrar sugerandu-i-se ca va fi sanctionata. Sub semnatura decanului Baroului Arad, se emit documente antedatate pentru a musamaliza neregulile. Lavinia Cotofana observa falsul comis in fata sa si sesizeaza Ministerul Public pentru verificarea suspiciunilor rezonabile privind falsul intelectual, abuzul in serviciu si deturnarea de fonduri”, este sinteza primului episod publicat de Soviani pe blogul personal.
In conditiile in care, intre anii 2001 – 2012, Lavinia Cotofana a activat in SRI, dupa care demisioneaza, urmeaza cursurile INM si, ulterior, intra in magistratura, jurnalistul se intreaba si daca judecatoarea putea fi partea a “campului tactic”, adica ofiter sub acoperire de judecator.
“Doamna Cotofana nu poate fi parte a campului tactic. Din punctul meu de vedere, judecatorii care sunt parte a campului tactic sunt instruiti contra-informativ si de cele mai multe ori ei cred ca reusesc sa isi ascunda calitatile de agent/ofiter acoperit, chiar si prin fals in declaratii, mizand ca la momentul in care risca sa fie descoperiti, vor fi extrasi de acelasi mecanism apt sa ii infiltreze. Evolutia ulterioara a cazului Cotofana imi limiteaza la maxim vreo tangenta a domniei sale cu campul tactic ,,legiferat’’ prin protocoale secrete care adauga la lege: un judecator parte a acestui camp, ar fi fost exclus din magistratura, de la prima abatere si pentru ca si-a indeplinit obligatia legala?”.
Conform unor documente publicate de Radu Soviani in cuprinsul investigatiei, in incheierea de sedinta din 1 februarie 2016, judecatoarea Lavinia Cotofana mentioneaza faptul ca instanta are suspiciuni privind comiterea unor infractiuni.
,,Avand in vedere ca delegatia avocatei Ponta Slavoica depusa in sedinta de astazi, cea intitulata Delegatie pentru asistenta extrajudiciara, a fost emisa astazi 01.02.2016, desi data inserata in cuprinsul acesteia este 17.08.2015, instanta constata existenta unor suspiciuni rezonabile privind comiterea infractiunii de fals intelectual prevazut de art. 321 Cod Penal.
Totodata, intrucat aceasta delegatie a fost emisa fara a exista vreo Incheiere a instantei competente pentru acordarea ajutorului public judiciar, instanta constata ca prin sus-mentionata delegatie, Decanul Baroului Arad “transforma” asistenta extrajudiciara in asistenta judiciara, solicitand astfel onorarii necuvenite, existand astfel suspiciuni rezonabile privind savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si deturnare de fonduri” mentioneaza Lavinia Cotofana in incheierea de sedinta si dispune sesizarea Parchetului.
Considerand ca acest caz este unul special, intrucat este vorba despre primul judecator exclus din magistratura pentru ca a sesizat organele penale, conform Legii, pentru cercetarea infractiunilor comise in fata sa, in instanta, autorul investigatiei face o paralela cu cazul ofiterului de politie Traian Berbeceanu, mazilit de oameni din sistemul judiciar, condamnati in prezent la inchisoare, si concluzioneaza ca “membrii grupului au stiut ca Lavina Cotofana este o persoana nevinovata de savarsirea de acte disciplinare, dar au denaturat adevarul pentru a o exclude din magistratura”. (G.I.)