Majoritatea PSD din Comisia Juridica a Senatului a votat gratierea faptelor de coruptie – luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, adoptand propunerea formulata de Serban Nicolae, dar si de Traian Basescu, la proiectul Legii gratierii elaborate de Guvern. Au fost 5 voturi pentru – toate de la PSD – si 3 impotriva – cate unul de la PNL, USR si UDMR.
De remarcat ca unul dintre cele 5 voturi pentru gratierea faptelor de coruptie apartine senatorului timisorean Adrian Diaconu, secretarul Comisiei Juridice din Senat, fost ofiter de politie la IPJ Timis, care se pare ca tine mai mult la disciplina de partid din PSD decat la principiile pe care le-a slujit in cariera profesionala. Sau in politica de alta culoare…
Paradoxal, in urma cu trei ani, pe cand era presedintele PP-DD Timis, Adrian Diaconu a sustinut ca vrea sa puna la punct o initiativa legislativa pentru a stimula lupta impotriva coruptiei.
“In conditiile in care multe anchete ale procurorilor pleaca de la semnale lansate de presa, ba chiar si investigatii aproape complete, cum a fost Dosarul Transferurilor, voi propune ca un procent din sumele recuperate la bugetul statului sa fie distribuit catre jurnalist sau redactia din care face parte. De exemplu, daca in urma unui articol de presa se recupereaza la buget, dupa trimiterea in judecata a evazinostilor, suma de un milion de euro, un procent de macar 1 la suta sa mearga catre jurnalistul care a inceput investigatia sau catre organul de presa care si-a delegat o echipa de jurnalisti sa lucreze la caz. In acest fel, jurnalistii vor fi stimulati si cointeresati sa abordeze cu profesionalism cazurile de coruptie, nu vor mai fi nevoiti sa stea cu mana intinsa dupa subventii de la stat, cum se intampla acum cu TVR. Dupa ce vom pune la punct aceasta initiativa legislativa, sunt curios care parlamentar nu-si va da votul pentru legiferarea acestei stimulari a luptei impotriva coruptiei”, declara Diaconu, la o conferinta de presa, din martie 2014.
Revenind la votul pentru gratierea faptelor de coruptie, acesta a fost dat in ciuda faptului ca reprezentantii CSM, ai Parchetului General si ai Uniunii Nationale a Barourilor au sustinut ca aceste fapte nu trebuie gratiate.
Proiectul prevede gratierea infractiunilor de coruptie comise pana la data de 1 ianuarie 2017, in aceasta situatie fiind 246 de persoane aflate in penitenciare, insa alte cateva mii sunt in dosarele aflate in ancheta la procurori sau pe rolul instantelor de judecata.
Concret, amendamentul presupune excluderea infractiunilor prevazute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista infractiunilor exceptate de la gratiere prevazuta in proiectul de lege al Guvernului.
Nu s-a luat, inca, o decizie in privinta conflictului de interese si abuzului in serviciu, nefiind dat un vot privind propunere de gratiere a acestor infractiuni.
“Nu se puna problema dezincriminarii, nu se pune problema daca suntem pentru sau impotriva coruptiei, nu ii albim!”, a spus senatorul Serban Nicolae, initiatorul acestor amendamente la Legea gratierii, despre gratierea faptelor de coruptie.
“Sa le lasam pe cele care au comis acte de coruptie, au luat mita intr-un minister… Poate am eu o sensibilitate aparte pentru femei, e cunoscuta. A luat o data o mita, acuma nu ii distrugem toata viata. Asa a fost in tranzitie. Daca vrem sa tinem rezervorul de viitori penali care inca nu au fost denuntati, nu facem nimic. S-a considerat luarea de mita orice”, a declarat si Traian Basescu, care a spus ca, in privinta gratierii infractiunilor de coruptie, pe care le sustine, nu a facut vreo coalitie cu PSD, ci doar cu propria constiinta.
De remarcat ca scorul ar fi putut fi 5 la 5 in comisie, pe aceasta propunere, daca nu ar fi lipsit doi membri PNL de la dezbateri… (Vlad Enciu)
Sursa foto: Vocea Timisului
Parlament de kkt cu oameni de kkt gen acest papagal. În China corupții sunt executați. La noi milițienii ii ocrotesc. Muriți, bai parlamentari penali!!!!
Individul are caracter frumos, merita felicitat, Nu?
Felicitari domnule, căci așa ne dam seama si noi, oamenii de rând, cam de ce nivel sunteti….
Individul ăsta e …prescris , ca și dosarul lui , noroc cu soluțiile date cică să fie bine și cu politica , apanajul nulităților și a rataților.
Pe nevasta-sa nu a propulsat-o la Berlin ca politista ?
Cariera glorioasă are domnu,l se pare