Proiectul ECOPartner implementat de CNPCD Timisoara, la final! Clubul Verde al Antreprenorilor si Reteau Romana pentru Eco-inovare, instrumente noi pentru implementarea ecoinovarii (P)

 

Conferinta finala a proiectului “ECOPartner – Parteneriat pentru Eco-Inovare”, implementat in Romania de Centrul National pentru Productie si Consum Durabile, cu sediul in Timisoara, impreuna cu Asociatia Clusterelor din Romania si Asociatia Genoveza pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elvetia, a fost organizata la sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti.


„As vrea sa subliniez ce este de fapt ecoinovarea, dincolo de concepte si idei: schimbare, efect pozitiv, mai putin efort, mai putina poluare, mai putin consum de resurse naturale, aer mai curat, ape mai limpezi, valoare reala, colaborare, atitudine proactiva, curiozitate, responsabilitate, costuri reduse, grija. Centrul National pentru Productie si Consum Durabile alaturi de partenerii sai, Asociatia Clusterelor din Romania si Asociatia Geneveza pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elvetia, va stau la dispozitie pentru informatii, dialog si sprijin in domeniul ecoinovarii“, a declarat managerul de proiect Aida Szilagyi, presedintele CNPCD.

ECOPartner, proiect initiat de catre Centrul National pentru Productie si Consum Durabile si desfasurat in perioada februarie 2015 – martie 2017, impreuna cu Asociatia Clusterelor din Romania si Asociatia Geneveza pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Elvetia si co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, a abordat 4 obiective care au o contributie majora la dezvoltarea sustenabila a economiei si societatii romanesti: informarea si constientizarea partilor interesate, demonstrarea beneficiilor ecoinovarii, dezvoltarea cunostintelor și a capacitatii tehnice a expertilor in domeniul ecoinovarii, instituirea unui model de suport pentru compani si intarirea parteneriatului dintre actorii cheie la nivel national și international.

 

Pentru a intelege mai bine contextul national s-a efectuat o cercetare ale carei principale constatari și concluzii au fost incluse in raportul Ecoinovarea in Romania, care prezinta informatii si date cu privire la performantele Romaniei in relatie cu celelalte tari europene in domeniul ecoinovarii, atitudinea companiilor romanesti fata de aceasta tema cat si cadrul legislativ general, premisele ecoinovarii si oportunitatile de finantare. Pentru a demonstra beneficiile acestor directii a fost realizat un audit complet de ecoionovare al unei companii din domeniul advertising-printing-packaging care a demonstrat beneficiile economice si de protectie a mediului pe care utilizarea masurilor  ecoinovative le poate aduce unei companii.

In cadrul proiectului a fost infiintat Clubul Verde al Antreprenorilor, o platforma de ghidare a companiilor in intelegerea si aplicarea conceptelor de eficienta a resurselor si productie curata. In urma acestor sesiuni o parte dintre companiile participante au inregistrat rezultate palpabile reusind intr-un timp relativ scurt sa genereze beneficii economice, iar aceste rezultate vor fi prezentate in cadrul conferintei.

Cu sprijinul lectorilor din Elvetia, experti in ecoinovare, au fost derulate doua sesiuni de instruire, in Timisoara si Bucuresti. Pentru sustinerea invatarii si diseminarii conceptelor si practicilor in domeniul ecoinovarii a fost pus la  dispozitia celor interesati un Hub de documentare, iar 12 reprezentanti din industrie clustere, asociatii, institute de cercetare si ministere au participat la o vizita de lucru in Elvetia pentru impartasirea de bune practici in domeniu.

Nu in ultimul rand, s-a constituit Reteaua Romana pentru Ecoinovare (RE-IN), o retea informala alcatuita din organizatii si experti din clustere, universitati, companii, organizatii guvernamentale si neguvernamentale,  cu scopul de a asigura cadrul necesar continuarii colaborarii romano-elvetiene,initierii si implementarii de noi proiecte si initiative in domeniul ecoinovarii, dezvoltarii capacitatiilor institutionale, pregatirii profesionale si colaborarii intre toate partile interesate.

Cu o experienta de peste 7 ani in promovarea si aplicarea in Romania a conceptului de eficienta a utilizarii resurselor si productie curata (RECP), Centrul National pentru Productie si Consum Durabile a decis abordarea ecoinovarii in cadrul unui proiect de parteneriat ca urmare a constatarii faptului ca atat companiile private cat si autoritatile publice locale si centrale nu inteleg inca pe deplin avantajele unei atitudini proactive in fata diverselor probleme de mediu si economice cu care se confrunta.

Puteti sa aflati mai multe despre activitatile si obiectivele retelei sau despre modul in care puteti sa participati in cadrul acesteia adresandu-va direct Centrului National pentru Productie si Consum Durabile: www.cncpcd.ro.

Leave a Reply