Politistii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Timisoara au intrat in alerta si s-au autosesizat in urma unui reportaj difuzat de un post de televiziune, in care o fata in varsta de 13 ani, din Timisoara, povestea cum a intrat in jocul “Balena Albastra” si apoi, cand a vrut sa renunte, a inceput sa primeasca amenintari pe telefonul mobil.
Adolescenta si mama ei au fost chemate, luni, la Politie, pentru a fi audiate, iar in urma verificarii telefonului mobil al copilei, politistii au descoperit ca pe acesta era instalata o aplicatie care ii permitea fetei sa isi trimita singura mesaje.
Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, politistii au dedus ca fata a inscenat povestea, iar in final aceasta a recunoscut fapta si a spus ca in acest fel a vrut sa obtina de la parinti un telefon mobil nou.
“Balena Albastra” este un joc online lansat in Rusia si din cauza caruia peste 130 de adolescenti s-ar fi sinucis.
In urma cu mai multe zile, trei tineri din Chisinau au murit dupa ce s-au aruncat in gol. Doi dintre ei, in varsta de 15 si 16 ani, au sarit de pe o cladire cu 18 etaje, iar autoritatile ar fi gasit dovezi pe paginile lor de socializare ca ar fi participat la jocul “Balena Albastra”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tanar s-a aruncat de pe o cladire cu 14 etaje.
Vineri, cinci elevi de la o scoala generala din municipiul Iasi au ajuns la spital, dupa ce au lesinat in timp ce jucau, intr-o pauza, un joc ce presupunea sa isi tina respiratia. Surse din randul medicilor spun ca elevii ar fi pus in practica o varianta a jocului “Balena Albastra”, in timp ce surse din Politie, care a deschis o ancheta in acest caz, afirma ca ar fi vorba doar despre o idee lansata de unul dintre copii.
Jocul rusesc „Balena Albastra”, creat de Phillip Budeikin, circula in special in tarile care folosesc limbi slave. El are 50 de niveluri si presupune indeplinirea de catre participant a unor sarcini pe care le primeste de la un „custode”, „calauza” sau „mentor”. Dupa intrarea in joc, mentorul ii da participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie sa demonstreze ca le-a indeplinit, cu fotografii si filmari.
Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se refera la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea in mod sistematic la ora 4,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groaza, escaladarea unor cladiri inalte, poduri, izolare de societate. Indicii care ar trebui sa le dea parintilor un semnal de alarma: rani pe corp, taceri prelungite si trezitul repetat la ora 4.20. (Vlad Enciu)