Un incident deosebit de grav care a avut loc, luna trecuta, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara a fost trecut sub tacere, ca sa nu spunem musamalizat, de conducerea unitatii, pentru a se evita controalele din partea inspectorilor de la ITM, dar si pentru ca pacientii sa nu-si piarda increderea in profesionalismul personalului medical din cel mai mare spital din vestul tarii.
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au dezvaluit ca, in data de 7 februarie 2017, o asistenta medicala de la Clinica de Gastroenterologie si Hepatologi s-a intepat accidental cu un ac de seringa folosit de un pacient infectat cu hepatita B.
“Pentru a nu se incarca spitalul cu accident de munca, nu i-au adus vaccin, trebuind sa se deplaseze la Hunedoara, pe cont propriu. Urmeaza sa faca tratament trei luni”, ne-a dezvaluit o ruda a victimei, cu precizarea ca tanara de nici 30 de ani a decis sa nu faca “valuri”, pentru a nu risca pierderea locului de munca.
“Vaccinarea se face doar in cazul in care analizele dovedesc ca persoana respectiva nu este infectata, intrucat, altfel, vaccinul nu are niciun efect asupra persoanelor care au contactat, deja, virusul hepatic. Se administreaza in trei doze, si toate trei sunt necesare pentru o protectie cat mai buna. In timp, numarul anticorpilor poate scadea, insa pentru a te proteja in continuare si a evita o infectare nedorita cu HVB, cel mai bine e sa te vaccinezi din nou”, ne-a explicat un medic specialist in gastroenterologie.
Din nefericire, toate incercarile noastre de a lua legatura cu prof. dr. Ioan Sporea, seful Clinicii de Gastroenterologie si Hepatologie de la Spitalul Judetean Timisoara, au fost sortite esecului, domnia sa fiind greu de “prins” la telefon pe traseul dintre spital si cabinetul privat.
Este de la sine inteles ca nu vom dezvalui numele asistentei medicale, din aceleasi ratiuni pentru care tanara a refuzat sa faca public incidentul. (V.E.)