Proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne a adoptat, marti, in plenul Camerei Deputatilor, cu un amendament care prevede ca ministrul de Interne este cel care numeste seful acestei structuri. Aceasta prevedere a starnit discutii, in conditiile in care se suspecteaza ca ministrul de Interne, Carmen Dan, va executa ordinele lui Liviu Dragnea.
“Scoaterea din circuit a premierului Grindeanu arata ca domnul Dragnea doreste sa-si subordoneze acest serviciu si sa-l transforme intr-un serviciu politic. Practic, se doreste reintoarcerea in structuri a unor ofiteri de informatii care nu vor fi in serviciul public, ci in serviciul domnului Dragnea”, a declarat deputatul PNL Florin Roman, inainte de votul din plen.
Legea pentru aprobarea OUG nr.76/2016 privind infiintarea, organizarea si functionarea DGPI a Ministerului Afacerilor Interne a fost adoptată cu 174 de voturi “pentru”, 81 “impotriva” si 18 abtineri.
Acest proiect ca obiect de reglementare infiintarea, organizarea si functionarea DGPI, ca structura specializata cu atributii in domeniul securitatii nationale, in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridica, urmand a se desfiinta Departamentul de Informatii si Protectie Interna. Potrivit proiectului, directorul general al Directiei Generale de Protectie Interna este cadru militar in activitate, numit in functie de catre ministrul Afacerilor Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Aceasta prevedere a fost introdusa printr-un amendament adoptat in comisiile de specialitate.
“Controlul asupra activitatii Directiei Generale de Protectie Interna este exercitat de Parlamentul Romaniei, prin comisiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale Camerei Deputatilor si Senatului. Directia Generala de Protectie Interna este structura specializata cu atributii in domeniul securitatii nationale, in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridica, ce desfasoara activitati de identificare, contracarare si inlaturare a amenintarilor, vulnerabilitatilor si factorilor de risc la adresa informatiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional si capacitatii operationale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum si a celor care pot duce la tulburarea grava a ordinii publice”, se mai arata in proiectul amintit. Camera Deputatilor este primul for sesizat cu acest proiect de lege, Senatul fiind for decizional. (Vlad Enciu)