Cine decide cine traieste si cine moare? Cine stabileste superioritatea, inferioritatea sau dreptul la viata al unui om, al unei etnii, al unui popor? De-a lungul istoriei, oamenii au ales mereu sa ucida si au facut-o justificandu-se cu cele mai pure concepte: binele suprem, evolutia etc.
Intunecatul ev mediu al cruciatilor, pogromurile, masacrele de la Katyn, Auschwitz, Birkenau, Odessa, Srebrenica, Alep, genocidul din Rwanda, si multe altele deseneaza in istorie o uriasa harta a terorii extreme. Astazi, cand discriminarea si rasismul sunt tehnici de manevrare si atitudini acceptate de o parte tot mai mare a umanitatii,
Teatrul National din Timisoara propune un spectacol care fotografiaza mecanismul acestui fenomen. Astfel, sambata, 4 martie, si duminica, 5 martie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului National, vor avea loc primele doua reprezentatii ale spectacolului Controversa de la Valladolid, de Jean-Claude Carrière, in regia lui Radu Jude.
Textul celebrului autor francez (o adaptare a romanului omonim), repune in discutie subiectul, la fel de acut astazi ca atunci cand s-a petrecut. Teroarea si genocidul au fost si continua sa fie efecte si rezultate cu care umanitatea se confrunta si fata de care constiinta este in alerta maxima, pe fondul discursului agresiv, instigator si discriminatoriu.
Spectacolul Nationalului timisorean reprezinta intocmai o astfel de reactie.
Spectacolul ofera partituri de compozitie actorilor Ion Rizea, Catalin Ursu si Claudia Ieremia, Alina Ilea, Victor Manovici, Cristina Dumitru si Florin Ruicu.
Controversa de la Valladolid reprezinta cea de-a doua colaborare a Teatrului National cu Radu Jude, dupa ce in anul 2016 monta pe aceeasi scena primul sau spectacol de teatru, Scene dintr-o casnicie de Ingmar Bergman. Regizorul inscrie acest spectacol in tematica angajanta a filmelor sale de investigare a realitatii prin arta – Aferim! (2015) sau Inimi cicatrizate (2016).
Decorul si costumele sunt semnate de Iuliana Vilsan, un artist vizual complex, care se exprima atat prin scenografie, cat si prin pictura, grafica si instalatii, iar light designul este creat Marius Panduru, operator şi director de imagine al unora dintre cele mai importante filme romaneşti ale ultimilor ani (Aferim!, De ce eu?, Politist adjectiv etc.), multiplu laureat al premiilor Gopo.
Biletele se pot achizitiona la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), orar marti-duminica, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.