Primarul liberal al Timisoarei, Nicolae Robu, dar si fostul primar taranist al orasului de pe Bega, Gheorghe Ciuhandu, s-au prezentat, vineri dimineata, la DNA Bucuresti, fiind citati de procurori pentru a li se aduce la cunostinta faptul ca sunt suspecti intr-un mega dosar de coruptie.
Este vorba despre vanzarea frauduloasa a nu mai putin de 968 de case si apartamente nationalizate din Timisoara, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, care au fost retrocedate ilegal si apoi comercializate la preturi modice. Aceasta ancheta, care va zgudui din temelii capitala Banatului, are la baza un raport al Corpului de control al fostului premier Victor Ponta, din care reiese ca, in perioada 1996 – 2015, din cele peste 6.000 de locuinte vandute de Primaria Timisoara, nu mai putin de 968 de imobile au fost “cedate” noilor proprietari – printre care o serie de judecatori, procurori si politisti – la preturi incredibile, pagubindu-se bugetul local cu peste 40 milioane de euro.
Spre exemplu, fostul sef al DNA Timisoara, Tamas Schiffbeck, a achizitionat un apartament pe strada Mures, cu o suprafata de 62 metri patrati, la pretul de 83 milioane de lei vechi, adica echivalentul a 4.500 de dolari, in rate pe 10 ani. Valoarea ratei lunare – 94 de lei noi. Paradoxal, Tamas Schiffbech a reusit sa cumpere apartamentul cu trei camere dupa doar 20 de zile in care a fost chirias al Primariei, respectiv perioada 22 noiembrie – 9 decembrie 1999.
Un alt procuror greu al Timisoarei care a beneficiat de aceste cadouri imobiliare din partea Primariei Timisoara este Vasile Bac, fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara si apoi prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, actualmente pensionar, care a cumparat un apartament de 181 metri patrati, chiar in buricul targului, pe bulevardul 16 Decembrie, cu suma incredibila 85 milioane de lei vechi, adica tot sub 5.000 de dolari. Si Vasile Bac a fost chirias al primariei timp de patru luni, in perioada septembrie 1998 – ianuarie 1999, dupa care a devenit proprietar.
Alti beneficiari ai vanzarilor de locuinte nationalizate, care au avut mici stagii de chiriasi, pentru ca Legea 112/1995 permitea vanzarea caselor doar catre chiriasi, sunt fostul sef al Politiei Timis, Sandel Palade, fostul sef al DNA Timisoara, Vasile Speriusi, fostul sef de la SIPI („Doi si un sfert”) Timis, chestorul Dorel Andras, dar si prim procurorul Parchetului Militar din Timisoara, Radu Ilina. Cine sa mai cerceteze matrapazlacurile din Primaria Timisoara, cand “justitiarii” au fost redusi la tacere cu favoruri imobiliare?
Tocmai implicarea acestor nume importante din Timisoara in dosarul mafiei imobiliare a facut necesara preluarea anchetei, pentru a se evita influentele de orice natura, de catre DNA Bucuresti.
“Am fost chemat si mi s-a spus ca sunt suspect intr-un dosar care vizeaza niste vanzari de locuinte in perioada in care am fost primar. Le-am explicat ca acele acte au avut viza juridica si viza de oportunitate din partea serviciilor de specializate. Erau locuinte vandute pe Legea 112, Legea 10. Reprosul este clasic – abuz in serviciu”, a precizat Gheorghe Ciuhandu la iesirea de la DNA.
“Nu stiu sa va spun nimic, dar va garantez ca nu am nicio treaba cu coruptia, asta va pot garanta. Nu stiu nimic, am primit telefonic (citatia – n.r.). Nu am emotii pentru ca nu am nicio legatura nici cu coruptia, nici cu traficul de influenta. Am primit un telefon sa fiu la ora 10,30”, a spus Nicolae Robu la intrarea la DNA, pentru ca la iesire sa recunoasca faptul ca a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu.
“Aparatul primariei a vandut doua astfel de apartamente si in timpul mandatului meu, catre doua familii modeste, prin urmare nu se poate vorbi despre coruptie, persoane sus-puse si asa mai departe. Am cerut aparatului primariei daca aceste tranzactii au fost facute cu respectarea legii si am primit raspuns ca da, este legal. prin urmare ma consider nevinovat”, a afirmat Robu, adugand ca nu avea cum sa verifice in amanunt actele semnate deoarece pentru asa ceva exista aparatul de specialitate al primariei.
Tot vineri s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat de procurorii anticoruptie si fostul viceprimar al municipiului Timisoara, Traian Stoia, asociat cu celebrii frati Cristescu, cel care, in 2014, a chemat corpul de control al fostului premier in Primaria Timisoara pentru a investiga tranzactiile dubioase cu case nationalizate. Potrivit surselor Digi 24, dupa audierea preliminara de astazi, si Traian Stoia a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu. De asemenea, si actualul viceprimar, Dan Diaconu, si fostul director al Directiei Patrimoniu, Martin Staia.
In cazul in care vor fi gasiti vinovati de devalizarea zestrei imobiliare a Timisoarei, suspectii din acest dosar risca pana la 7 ani de inchisoare, iar imobilele vor reveni in patrimoniul statului. Sa mai spunem ca Ordonanta 13 a Guvernului Grindeanu, daca ar fi intrat in vigoare, scadea pedeapsa la abuz in serviciu la 3 ani sau amenda. (G.I.)
….locuințele revenind de drept ultimilor chiriasi, după restituirea de către Primărie a sumei încasate din vânzare și impozite pe proprietate , reactualizate și a contravalorii imbunatatirilor făcute de proprietari, aceste fiind stabilite in urma multor procese cu fiecare imobil in parte, cu cheltuielile aferente. Apoi , cum Primăria nu este in stare sa întrețină actualele imobile aflate in administrare, se va da o lege de vânzare a acestora. Deci, in final , care este scopul acestor tevaturi după atâția ani? In fond tot Primăria care era proprietara a vândut acele imobile, chiar dacă au semnat persoane fizice, au semnat ca reprezentanți ai Primariei, nu in nume propriu…..miroase a politica parca, cu scuzele de rigoare.