Dupa decizia stupefianta a Curtii de Apel Alba Iulia, care a admis contestatia unui inculpat, condamnat la 3 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, sub motivatia ca fapta acestuia este dezincriminata, o hotarare similara a fost luata si de Curtea de Apel Cluj.
Patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania judecate pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si complicitate la abuz in serviciu au fost achitate definitiv, luni, 13 februarie, instanta motivand ca acestia au incalcat prevederi stipulate in acte normative inferioare, si nu intr-o lege organica sau o ordonanta de urgenta.
Potrivit portalului instantelor, Gabriel Ruga, fostul director general al SC Electrica Nord Transilvania, si alte doua persoane din fosta conducere a societatii erau acuzate de abuz in serviciu, iar o a patra persoana, de complicitate la abuz in serviciu, acestea fiind achitate, in urma unei decizii definitive dispuse, luni, de Curtea de Apel Cluj.
Purtatorul de cuvant al instantei clujene, Lucian Marian, a declarat, marti, pentru News.ro ca decizia de achitare s-a bazat pe hotararea Curtii Constitutionale din iunie 2016, “prin care a fost interpretata norma privind abuzul in serviciu”.
“Vorbind cu unul dintre membrii completului, am inteles ca decizia de achitare pentru abuz in serviciu sau participare la abuz in serviciu s-a baza pe decizia Curtii Constitutionale din iunie 2016, prin care a fost interpretata norma privind abuzul in serviciu. Mai concret, analizand faptele pentru care au fost trimisi in judecata inculpatii, s-a ajuns la concluzia ca acele indatoriri sau obligatii pe care le-ar fi incalcat nu erau prevazute de lege sau OUG, ci de acte normative inferioare”, a declarat Lucian Marian.
Dosarul in cazul celor patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania a fost deschis de catre procurorii DNA Cluj in anul 2009, ei fiind acuzati ca in perioada 2002-2004 au cumparat electronice contrafacute.
Curtea de Apel Alba Iulia a emis prima decizie in care constata dezincriminarea unor prevederi ale infractiunii de abuz in serviciu si a stabilit incetarea executarii pedepsei de 3 ani de inchisoare cu suspendare data in cazul fostului secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara Dan Daniel, acuzat ca ar fi intervenit intr-un concurs organizat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Instanta si-ar fi putut baza decizia pe hotararea Curtii Constitutionale din 15 iunie 2016, care mentinea abuzul in serviciu, dar dadea o alta interpretare sintagmei “indeplineste in mod defectuos”.
Modificari ale articolului 297 alin. 1 privind abuzul in serviciu au fost aduse si prin OUG 13, insa acestea nu s-au limitat doar la decizia CCR din iunie 2016, ci au adus mai multe completari. Ordonanta 13 adoptata in 31 ianuarie de Guvern a fost abrogata cinci zile mai tarziu printr-o alta Ordonanta de Urgenta, astfel ca acele modificari si completari nu sunt, in prezent, in vigoare.
Legi facute de hoti ptr hoti