Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursurile a doi dintre traficantii de influenta de pe langa Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis (CJAS), care au fost condamnati la inchisoare de catre judecatorii instantei de fond, iar sentinta a fost mentinuta in apel, dupa ce procurorii au dovedit ca in jurul CJAS gravita, nu cu mult timp in urma, o filiera a interventiilor “de culise” cu ramificatii pana la varful Ministerului Sanatatii.
Trimise in judecata pentru trafic de influenta, inculpatele Cojocariu Marinela si Chis Tiuta au fost condamnate la inchisoare cu executare, la sfarsitul anului 2012, insa sentinta Tribunalului Timis a fost atacata cu apel si, ulterior, cu recurs, in final justitia hotatand definitiv ca, timp de 2 ani si sase luni, respectiv 3 ani si sase luni, cele doua femei sa stea dupa gratii.
Ancheta in acest dosar de coruptie care, la un moment dat, a amenintat credibilitatea fostei conduceri a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, a fost declansata de Parchetul de pe langa Tribunalul Timis. Procurorul Nicolae Adrian Golban, care la vremea respectiva inca nu fusese promovat la DNA, a dispus trimiterea in judecata a doua persoane de sex feminin, acuzate de trafic de influenta. Denuntul initial a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis sub nr. 2175/P/2009, insa prin ordonanta organului de urmarire penala din data de 10.11.2009 s-a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea DNA, Serviciul Teritorial Timisoara, dupa ce s-a apreciat ca „exista indicii de implicare in activitatea infractionala de trafic de influenta a directorului CJAS Timis”.
La aproape un an de la primirea dosarului, respectiv in data de 26.10.2010, procurorii DNA Timisoara au dispus neinceperea urmaririi penale pentru trafic de influenta fata de Victor Dumitrascu si Sanda Iancu, persoane din conducerea CJAS Timis de la acea vreme, si au restituit dosarul Parchetului judetean pentru a se continua ancheta doar fata de alte trei persoane implicate in acest caz de coruptie.
Dupa evaluarea tuturor probelor incriminatoare, printre care si mai multe interceptari de discutii telefonice si ambientale, procurorul Golban a inteles situatia de fapt si a decis, concesiv, trimiterea in judecata doar a Marinelei Cojocaru, 54 de ani, si Tiuta Chis, 52 de ani, ambele din Timisoara, cu studii superioare, care au fost nevoite sa raspunda penal pentru trafic de influenta. Totodata, cele doua femei au fost obligate sa restituie suma de 3.000 de euro, care au primit-o de la un bolnav pentru „rezolvarea” unui dosar la CJAS Timis, care ulterior s-a transformat in denuntator si a colaborat cu procurorii care au solutionat dosarul.
Un tratament in valoare de 30.000 de euro, obtinut cu doar 3.000 de euro
Devoalarea acestui caz de coruptie cu ramificatii la nivelul fostei conduceri a CJAS Timis a inceput la data de 09.11.2009, cand Agache Cornel, un pacient diagnosticat anterior cu hepatita cronica de tip C, a sesizat DNA Timisoara ca a fost contactat telefonic de catre o persoana necunoscuta, care i-a promis ca-i rezolva la Casa de Sanatate a Judetului Timis, „prin directorul acesteia” – cum specifica procurorul, aprobarea unui tratament medical cu interferon, din fondurile institutiei, in valoare de circa 30.000 de euro.
Din continutul denuntului a reiesit ca bolnavul depusese, inca din februarie 2009, prin medicul curant Manuela Curescu, dosarul la CJAS Timis in vederea transmitererii catre comisia de experti din cadrul Casei Nationale de asigurari de Sanatate, pentru aprobarea tratamentului medical gratuit, insa cererea sa a fost respinsa. Ulterior, a vorbit cu mai multe cunostinte pentru a gasi o persoana dispusa sa-l ajute, context in care a fost contactat telefonic de catre persoana necunoscuta.
„In data de 03.11.2010, dupa cum sustine denuntatorul, acesta s-a deplasat impreuna cu persoana respectiva la sediul CJAS Timis, unde aceasta l-a dus direct in biroul directorului institutiei. Aici l-a prezentat pe denuntator ca pe un nepot de-al sau si l-a rugat sa-l ajute. Directorul a solicitat dosarul denuntatorului la medicul sef al institutiei si a lasat sa se inteleaga ca-l va ajuta, fara sa precizeze in ce mod.
Denuntatorul sustine ca nu a asistat la intreaga discutie pe care directorul CJAS Timis ar fi avut-o cu persoana respectiva, deoarece i s-a cerut sa astepte afara, insa dupa ce aceasta a iesit din sediul CJAS Timis i-a comunicat ca a convenit cu directorul sa faca un nou set de analize, pe care directorul sa le duca la Bucuresti. In schimbul acestui serviciu, persoana respectiva i-a pretins denuntatorului Agache Cornel suma de 5.000 de euro, motivand ca aceasta suma urmeaza sa fie dusa personal de directorul CJAS Timis la Bucuresti, persoanelor care au competenta sa aprobe tratamentul”, precizeaza procurorul Nicolae Golban in preambulul rechizitoriului din dosarul 948/P/2010.
Dupa mai multe intalniri cu persoanele de contact care i-au intermediat repunerea pe rolul CJAS a dosarului sau privind tratamentul cu interferon, in data de 12.11.2009, ora 13.01, Cornel Agache accepta cererea inculpatei Tiuta Chis si-i ofera suma de 3.000 de euro pentru a i se rezolva problema.
Intamplator sau nu, la dat de 07.12.2009, Comisia Nationala de Asigurari de Sanatate pentru aprobarea tratamentului antiviral in hepatita cronica virala a aprobat tratamentul solicitat de Cornel Agache, pentru perioada ianuarie – aprilie 2010, care ulterior i-a fost prelungit pana in decembrie 2010. Toate discutiile telefonice si ambientale purtate de denuntator cu „traficantele de influenta” au fost inregistrate pas cu pas, motiv pentru care procurorii l-au contrazis pe Agache cand acesta, in timpul anchetei, s-a jurat ca nu a dat nici un ban…
“Noi suntem oameni seriosi, nu glumim si nu ne pierdem timpul!”
Din inregistrarile aflate la dosar se poate deduce ca la nivelul CJAS Timis exista o adevarata filiera a solutionarii dosarelor cu greutate, filiera care ajungea pana la Ministerul Sanatatii.
„Deci, noi nu suntem seriosi, ci foarte seriosi! Deci, suta la suta, fi atent, noi am vorbit la modul foarte serios! Deja se stie, deja s-a discutat, ti-am spus, ti-am rupt raportul vechi, care oricum, nu…, nici analizele nu erau prea proaste. Deci voi trei sunteti pe judetul Timis care inghititi tot bugetul, dar tu vei lua. Dar acolo ce trebuie dat, e cu dedicatie la Bucuresti. Deci, pana la Dumnezeu si mai sus s-a discutat pentru tine. Deja te cunoaste lumea! Pai, eu o sa ma duc, daca eu am certitudinea ca tu vii cu banii.
Draga, la Bucuresti, aprobarile toate se fac la Bucuresti! Tu rezolva cu banii, pentru ca eu… n-o sa plece dosarul, dragul meu! Nu pleaca la Bucuresti pana nu…, intelegi? Ca nu e pentru, numai pentru astia, astia poate isi tin o suma de…, stii, comisia mare de la Bucuresti, direct la minister, deci s-a vorbit direct la omul din minister. Acum, sincer, poate ca astea nici nu ar trebui sa ti le spun eu tie, important e ca problema ta se rezolva. Deci, te rog Cornele sa ai mare incredere, ca sunt oameni seriosi si s-a discutat dosarul”, spune Marinela Cojocariu intr-o discutie purtata cu denuntatorul la data de 11.11.2009.
In aceeasi zi, femeia ii cere sa urgenteze plata banilor. „Fa tot posibilul, ca maine dimineata trebuie sa plece! Ti-am spus, daca vrei, noi suntem oameni seriosi, nu glumim si nu ne pierdem timpul si nici nu dam telefoane. Deci, fa tot posibilul…”.
Persuasiunea Marinelei Cojocariu a dat roade si, a doua zi, la ora 13,01, s-a facut plata celor 3.000 de euro. Din pacate, procurorii nu au extins cercetarile pentru a depista persoanele din minister care au participat la acest act de coruptie, iar DNA s-a oprit la usa directorului de atunci, Victor Dumitrascu.
Persoanele trimise in judecata nu au putut fi contactate la vremea demersului nostru jurnalistic, in conditiile in care Chis Tiuta a plecat sa munceasca in Austria, iar Marinela Cojocariu s-a mutat, undeva, in localitatea Gelu. Trimise in judecata pe post de “tapi ispasitori”, cele doua traficante de influenta de pe langa CJAS Timis au fost condamnate la inchisoare de Tribunalul Timis, in ciuda pledoariilor avocatilor, care au incercat sa convinga instanta de judecata ca este vorba doar de pioni, nu de capii retelei.
Astfel, in 17.12.2012, Cojocariu Marinela a fost condamnata la 2 ani si sase luni de inchisoare, in timp ce tovarasa sa de fapta a fost trimisa dupa gratii pentru 3 ani si sase luni. De asemenea, instanta de fond a obligat inculpatele la restituirea catre martorul Agache Cornel suma de 3.000 euro sau echivalentul in lei la data executarii.
Desi era vorba despre o spaga, suma de 3.000 de euro – a carei confiscare a fost formulata de reprezentanta Parchetului de pe langa Tribunalul Timis – a fost restituita bolnavului. “Obliga inculpatele C.M si C.T la restituirea catre martorul A.C, a sumei de 3000 euro sau echivalentul in lei la data executarii. Respinge cererea formulata de reprezentanta Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, de confiscare de la inculpate a sumei de 3000 euro”, au mentionat judecatorii in motivarea sentintei.
Dupa numai sase luni de dezbateri, in iunie 2013, Curtea de Apel Timisoara a respins apelul inculpatelor si le-a obligat sa plateasca 200 de lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. In ciuda sperantelor cu care au declarat recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cele doua traficante de influenta de pe langa CJAS Timis s-au recunoscut “invinse” dupa decizia instantei supreme. “Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpatele Cojocariu Marinela si Chis Tiuta impotriva deciziei penale nr.130/A din 26 iunie 2013 a Curtii de Apel Timisoara – Sectia Penala”, se precizeaza in decizia 582/2014.
Intrucat filmul evenimentelor a fost “inspirat” dintr-o poveste reala, este necesar sa mentionam, pe genericul de incheiere, și ce s-a intamplat cu personajele principale. Așadar, traficantele de influenta Cojocariu Marinela și Chis Tiuta au ajuns la inchisoare, procurorul Adrian Golban a fost promovat la DNA Timișoara, in timp ce fostul director al CJAS Timiș, medicul Victor Dumitrașcu, a fost plasat pe un loc eligibil pe listele PSD, in iunie 2016, și a prins un mandat de conslier in Consiliul Judetean Timiș. (Gh. Ilas)