DATINA STRABUNA! Seara de colinde, parada mastilor si intalnire cu Mos Craciun! Gazda primitoare – Asociatia Culturala „Stefan cel Mare si Sfant” a Moldovenilor din Banat

colinde-moldova

Asociatia Culturala „Stefan cel Mare si Sfant” a Moldovenilor din Banat a organizat, si in acest an, o seara speciala de colinde si obiceiuri de iarna, la care au participat peste 250 de moldoveni si bucovineni de vaza din Timis, impreuna cu copiii si invitatii lor.


Acestia au luat cu “asalt” restaurantul studentesc din complex, duminica seara, pentru a urmari recitalurile trupelor de colindator din Timisoara si comunele invecinate, dar mai ales pentru a intra in atmosfera obiceiurilor de iarna de acasa, impreuna cu ansamblul de colindatori din Fundu Moldovei, judetul Suceava.

„Ca in fiecare an, in preajma Craciunului, asociatia noastra invita colindatori din nordul tarii pentru a ne reaminti obiceiurile si datinile autentice de acasa. Multi dintre moldovenii si bucovinenii stabiliti in Banat poate nu au ocazia sa vada, in zona lor de bastina, formatiile de colindatori, de aceea incercam, pe cat putem, sa le aducem la Timisoara. In acest fel, se pastreaza vie legatura culturala cu locurile de acasa, cu datinile si obiceiurile de la noi”, spune presedintele Asociatiei Moldovenilor din Banat, Gheorghe Mihai.

Timp de trei ore, prin fata asistentei – din care a facut parte, ca de obicei, europarlamentarul Maria Grapini, in binecunoscutu-i costum national, fostul lider al asociatiei, generalul de securitate Gheorghe Atudoroaie, impreuna cu invitatul sau special, finantistul Gheorghe Daia, primarii moldoveni ai localitatilor Giarmata si Dumbravita, Virgil Bunescu si Victor Malac, fostul sef de la Doi si un sfert, colonelul Vasile Staicu, fratii milionari Neculai si Constantin Miron, securistul pensionar Vasile Sturz, avocatii Florin Kovacs si Doru Julean, cu invitatii lor, alte vip-uri din lumea finantelor, afacerilor, Internelor, sportului, administratiei publice, serviciilor desconcentrate, etc. – au trecut nenumarate formatii de colindatori, dar si mult asteptatul Mos Craciun, care a ascultat poezii si a oferit daruri celor mici.

Ansamblul de colindatori din Fundu Moldovei a fost, fara indoiala, revelatia serii, prin parada mastilor, costumele populare stravechi, pocniturile din bici, jocul caprei, jocul mosnegilor, plugusorul si celelalte obiceiuri specifice prezentate pe scena.

O nota de 10 cu felicitari si micutilor din corul de colindatori al Scolii Ortodoxe “Sf. Antim Ivireanul” din Timisoara, pentru vigoarea reprezentatiei si faptul ca au reusit sa inregistreze un CD cu colinde, care a fost oferit invitatilor.

Foarte gustate de public au fost si cantecele traditionale din Banat, multe de inspiratie sarbeasca, interpretate de Pera Todorovici si tamburasii sai… (G.I.)

 

Leave a Reply