Intr-o perioada in care titlurile academice si doctoratele au devenit o marfa accesibila oamenilor cu bani si relatii, un maestru al artelor martiale din Timisoara protesteaza impotriva comertului neoficial cu titluri si in domniul sportului.
“Gradele in jiu-jitsu si judo au devenit o marfa, pot fi cumparate de oricine pe bani!”, spune fostul antrenor al mascatilor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Timis si coordonatorul demonstratiilor festive cu politisti si “infractori” de la Zilele Politiei sau sarbatorile nationale. Dupa aproape 55 de ani de arte martiale, sensei Gheorghe Farcas are si nemultumiri, pe care nu ezita sa le faca publice. La ora actuala, gradele in arte martiale se cumpara ca la piata, se dau prea usor.
“Eu am transpirat in sala de antrenament pentru fiecare centura, pentru fiecare dan! Acuma e mult mai usor pentru cei care vor sa devina maestri in arte martiale. Totul e de vanzare, gradele pot fi obtinute cu bani. Ma trezesc la concursuri cu tineri de 40 de ani, care au o multime de dani, mai multi decat mine! Totul a devenit comercial, tocmai de aceea nu mai particip decat la foarte putine concursuri”, marturisteste, cu o unda de tristete, sensei Gheorghe Farcas.
Retras la pensie din postura de antrenor al mascatilor de la Inspectoratul de Politie al Judetului Timis, intr-o casa dotata cu sala de sport specializata pe antrenamentele de judo, comisarul sef Gheorghe Farcas continua sa se pregateasca, zi de zi, pentru competitiile internationale de judo la care participa chiar si la varsta de 65 de ani. Sala de antrenament amenajata in curtea locuintei sale din Utvin are ca anexa un traseu de jogging bine stabilit, de mentinere a conditiei fizice, care se intinde de-a lungul canalului Bega, pana la Sanmihaiu Roman.
“In fiecare seara parcurg distanta asta, de peste cinci kilometri, pentru a ma mentine in cea mai buna forma fizica! Mersul pe jos, alergarea usoara, este o metoda excelenta de ati mentine tonusul muscular”, spune maestrul judoka.
Sensei Farcas si-a petrecut cele mai frumoase momente din viata pe tatami, la concursuri sau antrenand luptatorii de la Interventie Rapida. A inceput sa practice judo inca din liceu, in 1962, iar de atunci a obtinut 8 Dan in Jiu-jitsu si 5 Dan in judo. A antrenat, inca din 1990, majoritatea politistilor din trupele speciale din Timis si a facut mii de demonstratii de arte martiale in orasul de pe Bega, in tara, precum si in afara Romaniei. Mai mult, a continuat sa participe si la campionatele de judo, si ca antrenor, dar si ca sportiv, si a fost multiplu campion national. In 2002 a scos o carte, “Aparare si autoaparare in randul politistilor”, in care descrie zecile de tehnici de autoaparare pe care le stapaneste la perfectie. Acum, la aproape 15 ani de la aparitia cartii, spune ca ar rescri-o.
“Nu ai cum sa inveti toate tehnicile existente, este imposibil. In fiecare zi apar altele si altele. Cand am inceput eu, in judo nu existau decat cateva carti in germana si in franceza. Prin prieteni am reusit sa le traduc si sa fac tot ce era scris in ele. Apoi, in anii ’80, cand karatele au fost interzise in Romania, ne inspiram din filmele cu Bruce Lee. Stateam, urmaream fiecare miscare, apoi o puneam in practica. In anii ’90, cand nu exista echipa de interventie la Politia Timis, a trebuit sa intervenim la un scandal unde agresorii aveau coase, sabii si cutite. Din doi pasi am reusit imobilizarea celui cu coasa si, mai apoi, in exercitiile pe care le faceam la sala am introdus acest procedeu de imobilizare a infractorilor si chiar o faceam cu coasa, cu cutitele”, spune Farcas.
“Infractorul se poate imobiliza si fara sa se foloseasca forta!”
Prin mainile lui sensei Gheorghe Farcas a trecut toata suflarea fortelor de interventie rapida din Timis, de la DPIR la SAS, generatii intregi de politisti de la IPJ, trupa de interventie de la Jandarmi sau chiar cea de la Politia Comunitara. In ciuda faptului ca a castigat nenumarate medalii la competitiile internationale, Gheorghe Farcas spune ca niciodata nu l-a interesat fenomenul K1 sau Local Kombat, unde se pot castiga bani multi. Jiu-jitsu a facut doar pentru demonstratii in gale, dar niciodata nu a incercat sa concureze in vreo gala.
„La varsta mea sunt inca in forma. Nu mai pot concura cu un tanar la forta, dar il pot invinge prin viteza si tehnica. La varsta mea am pierdut din forta, insa tehnica si viteza sunt mai bune decat atunci cand eram mai tanar. Si asta pentru ca am tot exersat, iar acum, miscarile, deja, repetandu-le zilnic, mi-au devenit ca un mecanism. Eu am o tehnica aparte, prin care pot imobiliza infractorul fara sa folosesc forta. Iau energia negativa a adversarului si o folosesc in interes propriu. Practic, toate procedeele se pot finaliza cu imobilizarea adversarului, din orice pozitie. Niciodata la forta nu am raspuns cu forta. De fiecare data am incercat sa rezolv orice incident pe care l-am avut doar prin discutii, niciodata nu am ripostat cu pumnul, palma sau piciorul. Artele martiale sunt folosite doar pentru autoaparare, niciodata pentru atac”, explica maestrul.
Gheorghe Farcas are 65 de ani si de cand se stie a facut doar arte martiale. A inceput in 1962 cu Judo, cand in Romania judo nu insemna mai nimic, si a continuat pana astazi cu Jiu-jitsu, mentinandu-se pe tatami, desi are o varsta la care altii s-au retras de mult din orice activitate si se ocupa indeaproape de ingrijirea nepoteilor. Prin mainile lui au trecut generatii intregi de politisti.
El i-a invatat cum sa se apere si cum sa imobilizeze infractorii in caz ca sunt atacati. Tehniciile invatate in anii ’60 – ’70, si aplicate zi de zi in sala alaturi de elevii sai – mascatii de la IPJ, trupa de interventie de la Jandarmi sau chiar cea de la Politia Comunitara – l-au facut sa fie considerat un adevarat Mister Miyagi, maestrul artelor martiale dintr-un celebru film pentru copii.
Nimeni in fata lui nu misca, asta si pentru ca stia sa puna la punct pe fiecare “carcotas” care i-ar fi subminat autoritatea. Nu prin violenta, ci prin maiestria tehnicilor si iscusinta mintii. “Cand eram tanar eram si eu ca ei, imi aduc aminte ca am mers la inceputurile carierei la maestrul Mihai Botez, la Arad, si acolo el incerca sa-mi explice ce ar trebui sa fac. Eu ii tot sugeram ca asa cum vreau eu sa fac ar fi mai bine. Pana intr-o zi cand s-a enervat si m-a intrebat foarte serios daca eu am venit sa invat judo sau am venit sa-l invat pe el. Asa e si astazi. Sunt multi care vin cu o pregatire buna la mine si cred ca le stiu pe toate. Cand vad ca nu merge cu explicatiile de genul ca eu trebuie sa-i invat pe ei, se mai intampla sa le mai arat pe viu ce stiu si atunci ii conving”, spune, zambind, maestrul.
Luptatorii de la DPIR Timis, cel mai bine pregatiti
Traditia judo-ului cazon din Timis este mentinuta si promovata de clubul sportiv Timpolis, din Timisoara, iar acest lucru a fost confirmat inca o data la recentele Campionate Mondiale pentru veterani, din Olanda.
Delegatia Timisului, formata din maestrii in arte martiale Gheorghe Farcas, Dan Pandur si Stelica Salceanu, s-a intors acasa cu o medalie de aur, obtinuta intr-o companie extrem de puternica de Dan Pandur, dar si cu un loc IX obtinut de Gheorghe Farcas la demonstratiile de kata kodokan goshin jutsu.
Cum era de aseptat, competitia a fost dominata de sportivii din Asia, dar, surprinzator, si de judoka din Iran. “Japonezii au dominat si aceste campionate mondiale! Academia lor de kotokan este cea mai puternica din lume, produce campioni in fiecare an. Si arbitrajul a fost asigurat de maestri in arte martiale din Japonia, insa au fost extrem de obiectivi”, spunea antrenorul politistilor de la Timpolis, comisarul sef Gheorghe Farcas, detinator al centurii negre cu 8 Dan la jiu-jitsu si judo.
Totusi, demonstratiile de kata kodokan goshin jutsu au fost jurizate dupa tehnicile japoneze, motiv pentru care europenii au fost depunctati.
“Eu am invatat kata dupa un compact disc primit de la federatia de judo in urma cu zece ani! De atunci, tehnicile au evoluat, iar la aceste mondiale arbitrii au evaluat tehnicile sportivilor dupa manualele japoneze. Tocmai de aceea am fost depunctati”, mai spune sensei Farcas.
Cele 21 de procedee de dezarmare a unui adversar de arme albe, respectiv pistol, cutit si baston, trebuie executate legat, in circa 8 minute, iar acuratetea si rapiditatea executiilor sunt evaluate strict de membrii juriului. Maestrul Farcas a fost “atacat” pe tatami chiar de colegul sau de echipa, Dan Pandur.
In ciuda acestor rigori si a specificului japonez al Campionatelor Mondiale de Judo pentru veterani din Amsterdam, Olanda, la care au participat peste 20 de echipe nationale, delegatia Timisului, ca parte a echipei nationale a Romaniei, s-a descurcat extrem de onorabil, castigand chiar un titlu mondial, prin Dan Pandur.
Revenind la sensei Gheorghe Farcas si la zbaterea sa pentru arte martiale, pentru sport, de fiecare zi, sa mai spunem ca, dupa ce i-a antrenat zeci de ani pe mascatii de la IPJ, pe cei de la Politia Comunitara sau pe cei de la Jandarmi, a ajuns sa faca topuri si sa spuna ca actuala echipa de la Detasamentul Politiei de Interventie Rapida (DPIR) Timis este cea mai bine pregatita, dar ca multi dintre politisti ar trebui sa vina mai des la sala de la sediul IPJ.
“Ei sunt cei mai buni, pentru ca se antreneaza zilnic cel putin cate doua ore. La Politia Comunitara doar cand faceam eu antrenamente cu ei, o data sau doua ori pe saptamana, iar cei de la Jandarmi cam tot asa. Din pacate, nu toti politistii sunt pregatiti. De exemplu, sunt cei care au putina burta, care, daca ar participa vreodata la o interventie, ar avea de suferit, pentru ca nu au timp sa se antreneze asa de des. Cred ca ar trebui sa treaca mai des pe la sala, sa-si pregateasca macar tehnicile de baza”, recomanda fostul antrenor al mascatilor din Timis. (D.C.)
un adevarat maestru in arte martiale, care si-a pus amprenta asupra stilului de antrenament a lui Milincu! sa ne traiesti, maestre Farcas
Un articol foarte bun.Respect maestre!