Cea mai activa personalitate din Romania in domeniul promovarii drepturilor femeii, timisoreanca Adela Dinu, rapusa de o boala crunta la inceputul acestui an, a fost distinsa, post-mortem, cu premiul european Woman in Action.
Ceremonia premiilor Women of Europe Awards a fost organizata, in data de 1 decembrie, la Bruxelles, de European Movement International (EMI) si European Women’s Lobby (EWL, iar juriul a fost format din nume importante la nivel european in domeniile: social, cultural, mass-media, precum si din cadrul sectoarelor politice.
La categoria Woman in Action, premiul a fost acordat, post-mortem, fondatoarei Scolii Nationale a Femeilor Manager, Adela Dinu, ca o recunoastere pentru toate actiunile desfasurate la nivel national si european in promovarea drepturilor femeii, in cresterea calitatii vietii acestora prin educatie, aducand o contributie semnificativa in emanciparea a mii de femei din Romania si Europa. A dezvoltat o noua abordare de management bazata pe egalitatea de gen, care a fost transmis la peste 3.000 de femei manageri si antreprenori din Europa.
Desi s-a stins din viata la sfarsitul lunii ianuarie 2016, la doar 38 de ani, Adela Dinu a avut o activitatea bogata in timpul vietii, in domeniul drepturilor femeii, initiind si coordonand primul proiect de lege din Romania in domeniul violentei domestice, care a si devenit prima lege (legea 217/2003) din tara noastra prin care se recunoaste ca violenta in familie este un act impotriva drepturilor femeilor.
Premiul a fost primit, in numele Adelei Dinu, de catre directorul executiv al Asociatiei pentru Promovarea Femeii din Romania, Vasile Moldovan, care a declarat ca Adela a fost un spirit cu adevarat european.
”Am lucrat mai bine de 16 ani alaturi de Adela si cu toate acestea imi este geu sa stiu ce ar fi spus ea acum, pentru ca era mereu inovativa si surprinzatoare. A fost un spirit cu adevarat european. A fost o minte sclipitoare si un spirit neobosit in promovarea drepturilor femeii. Ar fi fost extrem de fericita sa fie aici si v-ar fi felicitat pentru extraordinara idee de a organiza un asemenea eveniment. Ea a considerat intotdeauna ca intr-o lume profund masculina este atat de necesar sa promovam modele feminine de reusita. Ar fi folosit acest premiu, pentru a incuraja oamenii sa promoveze modele feminine. Prin munca ei a promovat modele feminine de management, a incurajat femeile sa isi asume modele feminine de management bazate pe cooperare, solidaritate, respect fata de ceilalti si fata de viata in general. Societatea viitorului nu poate fi altfel decat o societate bazata pe egalitate de gen, pe roluri si drepturi egale intre femei si barbati. Aceasta este mostenirea pe care noi, barbati si femei impreuna trebuie sa o lasam copiilor nostrii si generatiilor viitoare”.
A incheiat prin a multumi in numele Adelei, a familiei ei, a echipei ei de la Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania si in numele a mii de femei care au iubit-o si pentru care este un model, ”care in aceasta seara sunt sufleteste aici alaturi de noi – pentru Adela!”
La cea de-a doua categorie – Woman of Power – castigatoare a fost Margerethe Vestager, Comisar European pentru Competitie. Aceasta a dedicat premiul primit fiecarei femei care ia masuri pentru o Europa mai buna, democratica si egala. (Mara Ion)