O mare parte a faptelor de evaziune fiscala urmeaza sa fie fie dezincriminate din punct de vedere penal, daca modificarile prevazute la Legea evaziunii fiscale vor fi aprobate, astazi, in sedinta de Guvern.
Cea mai importanta modificare, aproape istorica pentru evazionisti, este introducerea unui prag al prejudiciului de 20.000 de euro, dincolo de care fapta devine infractiune.
De asemenea, ANAF va fi obligata sa renunte la plangerea penala daca evazionistul plateste integral prejudiciul, indiferent de suma.
“Faptele prevazute la art. 8 și 9, sunt considerate infractiuni numai daca valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, in echivalentul monedei nationale la data emiterii actului constatator. Pentru infractiunile prevazute la art.8 și 9, actiunea penala se pune in mișcare numai la plangerea prealabila a organului fiscal. Organul fiscal retrage plangerea prealabila daca prejudiciul este achitat integral de faptuitor”, se mentioneaza in textul supus dezbaterii. Aceste modificari vin pe fondul exagerarilor in ceea ce priveste plangerile penale depuse de inspectorii ANAF, asa cum a explicat, recent, presedintele Fiscului, Dragos Doros.
“Ne gandim din perspectiva statului, cat de mult costa sa instrumentezi o plangere penala care sa ajunga in instanţa si sa aiba o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut in vedere pana acum si acum ne uitam la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc si la ce rezulta din asta. Obiectivul este sa diminuam semnificativ stocul de plangeri penale si sa ne ducem catre bani”, a precizat seful Fiscului. Este posibil ca aceste moidificari sa fi fost inspirate de timisoreanul Doru Dudas, vicepresedinte al ANAF, specialist in combaterea evaziunii fiscale. (V.E.)