Cercetat penal in mai multe dosare cu prejudicii de milioane de euro, omul de afaceri Georgica Cornu, administratorul companiei Confort SA Timisoara, continua sa reziste in disputa cu procurorii, desi oamenii legii au cerut in repetate randuri ca mandatele de arestare sa fie executate dupa gratii, si nu la domiciliu.
Judecatorii au considerat, de fiecare data, ca Georgica Cornu nu reprezinta vreun pericol social atat de mare incat sa fie inchis si, in consecinta, au dispus ca arestul sa fie executat la domiciliu sau sa fie inlocuit cu controlul judiciar, asa cum s-a intamplat si in dosar deschis, nu cu mult timp in urma, de DIICOT Mehedinti.
In conditiile in care procurorii nu renunta la ideea de a-l trimite in inchisoare pe „regele asfaltului” din Banat, apare intrebarea fireasca – de ce atata efort pentru arestarea vi izolarea omului de afaceri?
Raspunsul nu este greu de intuit, daca scoatem in evidenta faptul ca Georgica Cornu a fost numit administrator special la SC Confort SA Timisoara, firma aflata in insolventa din 20.09.2012, si a inceput sa-si evalueze tranzactiile si platile efectuate de societatea condusa de fostul sau partener, Lucian Caraiman, in calitate de prevedinte al Consiliului de Administratie, in perioada 2008 – 2012. „Am devenit incomod in momentul in care am inceput sa descopar actele contabile a unor plati de milioane de euro catre firme care n-au prestat niciun fel de serviciu pentru Confort”, spune Georgica Cornu, dand ca exemplu SC Atlas Capital SRL Bucuresti, firma catre care s-au facut plati de nu mai putin de 12.167.633,04 lei. Adica, aproape 3 milioane de euro! O suma impresionanta pentru un inceput de criza economica, cum a fost momentul cand s-a incheiat contractul, respectiv 25.05.2009, mai cu seama ca nu se achizitionau cine stie ce materiale strategice pentru salvarea Confort, ci doar servicii de consultanta financiara vi bancara.
Avadar, in schimbul celor aproape 3 milioane de euro, bucurevtenii de la SC Atlas Capital SRL se obligau sa ofere servicii de consultanta financiara pentru „relationarea cu bancile”, „obtinerea de finantari in cele mai bune termene vi conditii”, „sa obtina facilitati de credit de la oricare dintre bancile agretate de client”, „sa consilieze clientul asupra documentatiei solicitata de banca in vederea acordarii facilitatii de credit”, dar vi „optimizarea portofoliului de credite fata de bancile existente”.
Ulterior incheierii acestui contract, au fost intocmite alte 10 acte aditionale, in baza carora specialivtii in credite din Bucuresti se obligau sa presteze aceleasi servicii pentru toate firmele din grupul Izometal-Confort, inclusiv pentru firma de turism „Manon Lescaut”. Institutiile de credit si leasing pe langa care SC Atlas Capital SRL Bucuresti urma sa faca lobby in favoarea firmelor din Timisoara erau BCR, Alpha Bank, Bancpost, Banca Romanesca, CEC, Exim Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, Unicredit vi Piraeus Bank. Avadar, cu exceptia BRD, aproape toate bancile importante din Romania.
Fiul unui fost general SRI, “lobby” pentru Confort Timivoara
In ciuda acestor angajamente cu greutate, bucurevtenii n-au obtinut niciun euro in plus pentru Confort, fata de creditele pe care societatile patronate de Cornu vi Caraiman le aveau in derulare. „Toate creditele si liniile de credit au fost obtinute de Confort SA datorita rezultatelor previzionate vi documentelor transmise institutiilor bancare, nicidecum datorita facilitatilor create de SC Atlas Capital SRL. Toate contractele bancare au fost incheiate in conditii avantajoase exclusiv pentru banci vi, in special, pentru firmele de leasing vi totalmente dezavantajoase pentru SC Confort SA. Nu inteleg in ce a constat facilitatea sau prestarea efectuata de aceasta societate. Se poate trage concluzia ca prin incheierea contractului nr. 1 din 25.06.2009 nu s-a urmarit desfavurarea de catre SC Atlas Capital SRL a activitatilor la care s-a obligat, ci prejudicierea Confort SA prin scoaterea din patrimoniul acesteia a unor sume foarte mari de bani, operatiuni efectuate vi cu concursul unor persoane din conducerea SC Confort SA”, reclama Georgica Cornu, fara a da vreun nume, lasand aceasta sarcina in seama procurorilor.
Ba mai mult, omul de afaceri spune ca suspecteaza faptul ca semnatura sa a fost falsificata pe mai multe ordine de plata din acest contract vi-i acuza pe angajatii BCR ca sunt complici la derularea afacerii, in conditiile in care aveau obligatia sa compare specimenul de semnatura din banca cu cel de pe ordinul de plata vi apoi sa autorizeze decontarile. Considerand ca patrimoniul SC Confort SA a fost devalizat prin incheierea acestui contract, Georgica Cornu a decis sa se adreseze Justitiei. Plangerea penala nr. 1575, din 23.04.2014, inregistrata la DNA, omul de afaceri a cerut tragerea la raspundere a tuturor persoanelor ce se fac vinovate de prejudicierea Confort prin comiterea mai multor infractiuni, respectiv trafic de influenta, cumparare de influenta, fals vi uz de fals, invelaciune vi delapidare, toate cu consecinte deosebit de grave. „Au trecut peste doi ani de zile de la inregistrarea acestei plangeri penale vi, deocamdata, nu s-a intamplat nimic! Nu inteleg de ce DNA este pasiva in fata acestui caz clar de coruptie, de devalizare a patrimoniului Confort prin interpunerea unei firme de consultanta care nu a prestat niciun serviciu”, spune Georgica Cornu, lasand sa se inteleaga ca misterioasa SC Atlas Capital SRL Bucurevti s-ar afla in sfera de influenta a lui Bogdan Dragoi, fostul consilier al presedintelui Traian Basescu si cel mai tanar ministru de Finante din istoria Romaniei, dar vi iin cea al lui Dorin Cocov, fostul sot al Elenei Udrea. Sa mai spunem ca tatal lui Bogdan Dragoi, generalul (r) Dan Dragoi, a fost secretar de stat in guvernele Roman si Stolojan.
Din guvern, alaturi de alt general, defunctul Atanasie Stanculescu, s-a lansat in afaceri vi amandoi au devenit reprezentanti ai grupului Balli in Romania. Ulterior, dupa trecerea in rezerva, Dan Dragoi a fost asociat in diverse afaceri cu parteneri celebri, precum fostul vef al SRI, Virgil Magureanu, Bogdan Ionescu, fostul socru a lui Traian Basescu, Vlad Soare, director Gelsor – grup detinut de puvcariavul Sorin Ovidiu Vantu, vi Cristian Soare, director RAAPPS – asociat in afaceri cu Dorin Cocov. In acest paienjenis de bani vi interese, se poate intelege de ce plangerea penala a lui Georgica Cornu a fost uitata, undeva, intr-un fiset secret al DNA. In asteptarea verdictului procurorilor, milionarul banatean a declanvat un adevarat razboi impotriva fostului sau asociat, nepot de ministru din guvernarea Boc, ale carui conexiuni ajung pana in preajma fostului prevedinte al Romaniei.
Razboiul Cornu – Caraiman, arbitrat de procurori
Condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru rolul sau penal in dosarul Electrica Banat, fostul asociat al lui Georgica Cornu, Lucian Caraiman, s-a eliberat din inchisoare cu ganduri de raabunare, probabil, in conditiile in care s-a identificat in postura “tapului ispavitor” pentru anumite afaceri necurate derulate prin firmele companiei Confort SA si care acum incep sa iasa la iveala.
Una dintre acestea, combinatiile infractionale cu tiganii din Strehaia, unde prejudiciul stabilit de procurori este de 61 milioane de lei, incasati prin folosirea de facturi false, l-a vi trimis in fata judecatorilor pe Georgica Cornu, la propunerea procurorilor DIICOT Mehedinti. De fiecare data, dupa cum spunem mai sus, aceste masuri au fost inlocuite cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Toate aceste descoperiri ale procurorilor DIICOT, acuza Georgica Cornu, dar si altele, ar putea fi urmare a unor denunturi penale facute de Lucian Caraiman.
De altfel, cand afara te asteapta o avere de 24 milioane de euro, conform topului Forbes din 2010, este foarte greu sa te obisnuiesti cu gandul de a sta mult dupa gratii, iar Lucian Caraiman pare sa fi reflectat la aceasta situatie vi, intre instanta de fond vi cea de recurs, a reuvit sa-vi reduca pedeapsa de la 5 ani de inchisoare la doar 2 ani de inchisoare. Cu siguranta, in baza unor intelegeri cu procurorii, a unor denunturi despre dedesubtul afacerilor care, in ultimii ani, a imbogatit foarte multe persoane din mediul politic vi cel al afacerilor. “Cu siguranta a facut intelegeri cu procurorii pentru a ievi mai repede din inchisoare. Acuma a declanvat o campanie de denunturi impotriva mea vi sunt convins ca implicarea mea in dosarul de la Strehaia i se datoreaza lui. Nu e nicio problema, m-am obivnuit deja cu citarile la Parchet. Acolo nu o sa gaseasca nimic, pentru ca am cumparat materiale de constructii pe baza de facturi autentice. Din pacate, Caraiman a devenit un adevarat pericol public pentru anumite persoane cu care am avut relatii de afaceri sau care au facut lobby pentru afacerile noastre. Poate baga in puvcarie multa lume, daca va continua cu denunturile! Stie multe din culisele afacerilor noastre, de aceea poate fi un martor valoros pentru procurori, dar un tip extrem de periculos pentru oameni importanti din Timivoara vi Arad”, crede Georgica Cornu, lasand sa se inteleaga ca unul dintre cei care ar fi in pericol de expunere este si fostul prevedinte al Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc.
Ultima mutare in razboiul dintre cei doi fovti asociati a fost facuta de Georgica Cornu: o plangere penala inregistrata la Parchetul de pe langa Judecatoria Timivoara, in care-l acuza pe Lucian Caraiman ca a delapidat de la SC Confort SA suma de 733.600 de euro vi 300.000 de lei, impreuna cu Geanina Pistru, cumnata lui Eugen Pistru, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Deocamdata, plangerea penala a lui Georgica Cornu este verificata de procurorii de la prima unitate de parchet din Timivoara, unde a fost depusa o reclamatie vi impotriva unuia dintre actualii asociati ai lui Lucian Caraiman, care este acuzat ca a incasat milioane de euro pentru lucrari de constructie fictive. Dar, despre acest scandal aflat in stare latenta, intr-un alt episod din istoria zbuciumata a grupului de firme Izometal – Confort Timidoara.
DAN CIOCAN