Dupa perchezitiile procurorilor, de ieri dimineata, declansate in dosarul traficului cu titluri de luptator cu rol determinant in Revolutia din 1989, a aparut si prima victima.
Procurorii au retinut-o pe avocata Andreea Dragomir, o apropiata a principalului suspect, secretarul de stat Adrian Sanda, in timp ce in cazul altor doi suspecti, Stefan Paduraru si Cristian Adam, a fost luata masura controlului judiciar.
Surse apropiate anchetei sustin ca la Andreea Dragomir, retinuta in dosar, ar fi apelat mai multe persoane pentru promovarea contestatiilor depuse la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor, la dosar existand intercetari telefonice in acest sens.
Aceleasi surse sustin ca femeia i-ar fi cerut doua mii de euro lui Stefan Paduraru pentru a isi trafica influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor, primind in final, prin intermediul lui Cristian Adam, 4.000 lei. Banii i-ar fi primit, sustin sursele citate, la data de 9 octombrie 2015, la intrarea principala a Parlamentului.
Potrivit unor surse, 290 de persoane iau ilegal o indemnizatie lunara de revolutionar in valoare de 2.020 de lei dupa ce cinci orase, respectiv Deva, Buzau, Braila, Targoviste si Herculane, au fost trecute in categoria localitatilor in care au murit oameni pana la fuga dictatorului. Surse metionate spun ca membrii comisiei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revolutionari, formata din secretarul de stat Adrian Sanda, Denisa Tanase si Cristina Cechi, ar fi prejudiciat statul roman cu aproape 13 milioane de lei, prin plata indemnizatiilor acordate revolutionarilor care au incasat beneficii materiale platite de catre casele judetene de pensii.
”Din probele administrate pana in acest moment a rezultat ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificata si completata Legea nr. 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari si anume „Luptator cu Rol Determinant” – atribuit celor care in perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului”, se arata in comunicatul Parchetului.
Dosarul are ca obiect savarșirea infracțiunilor de abuz in serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influența, cumparare de influența și fals in inscrisuri sub semnatura privata, descinderile avand loc atat la domiciliile persoanelor implicate, cat și la sediile unor instituții publice. (V.E.)