Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus restituirea la DNA, pentru remedierea unor neregularitati, a dosarului in care procurorul Liviu Tudose, fost sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, dar si alti fosti sefi din Politie si Parchete au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, alaturi de deputatul Sebastian Ghita.
Acest dosar fusese clasat in 2014 de procurorul timisorean Lucian Papici si redeschis de Inalta Curte de Casatie si Justitie la inceputul acestui an.
Dosarul a fost preluat la DNA de procurorul Lucian Papici deoarece acesta avea informatii ca omul de afaceri prahovean Razvan Alexe ar fi coordonatorul mecanismului evazionist, iar acesta ar fi apelat la amicii sai „din mediile justitiei, administratiei publice locale, organelor de aplicare a legii si autoritatilor de comntrol fiscal, pentru a obtine date cu privire la demersurile parchetului de a efectua anumite masuri procedurale impotriva sa, dar si a unor apropiati ai acestuia, in vederea contracararii acestora, respectiv a deturnarii actului de justitie”, a notat fostul procuror anticoruptie.
Potrivit deciziei ICCJ, magistratii au dispus restituirea cauzei in vederea remedierii neregularitatilor constatate cu privire la utilizarea in mod nelegal a unei declaratii pe care inculpatul Liviu Mihail Tudose a dat-o in calitate de martor.
“Dispune restituirea cauzei la Parchet in vederea remedierii neregularitatilor constatate, in sensul stabilirii limitelor si obiectului judecatii in ceea ce-l priveste pe inculpatul Tudose Liviu Mihail in raport de utilizarea in mod nelegal in continutul ordonantei nr. 308/P/2015 din 21.03.2016, prin care s-a dispus extinderea urmaririi penale si efectuarea in continuare a urmaririi penale si fata de suspectul Tudose Liviu Mihail pentru savarsirea infractiunii de “folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”, a declaratiei data de acesta in calitate de martor la data de 2.03.2016, declaratie exclusa prin incheierea judecatorului de camera preliminara din data de 26 septembrie 2016 si neadusa la indeplinire de Ministerul Public”, se arata in decizia postata pe site-ul ICCJ.
Surse judiciare au declarat ca in rechizitoriul intocmit in cauza a fost specificat faptul ca respectiva declaratie de martor nu e folosita ca mijloc de proba impotriva lui Tudose.
Sebastian Ghita a fost trimis in judecata de DNA Ploiesti pentru doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.
In acelasi dosar, mai sunt judecati Liviu Mihail Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Viorel Dosaru, fost sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, Constantin Ispas, fost sef al DGA Prahova, Aurelian Constantin Mihaila, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si altii. (G.I.)