ANCHETA! Dosarul retrocedarilor ilegale de paduri! Adam Craciunescu, fostul director general al Romsilva, risca pana la 7 ani de inchisoare

 

adam-craciunescu

Trimis in judecata in dosarul retrocedarii ilegale de paduri, Adam Craciunescu, fostul director general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva se pregateste pentru o noua prezenta in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va avea loc in data de 15 septembrie.


Dupa ce, la termenul precedent, in 22 iunie 2016, baronul padurilor, cum a fost supranumit fostul fruntas din PSD Timis, a scapat de masura controlului judiciar impusa de procurorii DNA, este de asteptat ca avocatii sai sa incerce sa minimalizeze rolul penal pe care Craciunescu l-a jucat in afacerea care a pagubit statul roman cu peste 300 milioane de euro.

In acest dosar sunt judecati fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, dar si printul Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, fostul sef al Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan. Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu, jurista Romsilva.

3adam-craciunescu

Potrivit DNA, “inculpatul Craciunescu Adam, in calitate de director general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, in exercitarea atribuțiilor de serviciu, incepand cu anul 2013, a raspuns solicitarilor nelegale formulate de catre inculpatul Hrebenciuc Viorel, referitoare la modul in care RNP Romsilva trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de padure de peste 40.000 de hectare.  In consecința, inculpatul Craciunescu Adam a luat masuri impotriva intereselor RNP Romsilva, in sensul ca a șicanat efectuarea de acțiuni in justiție impotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpatii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan si alte persoane interesate in obtinerea terenurilor mentionate. Spre exemplu, dupa ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o actiune civila in favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecatii pana la solutionarea dosarului avand ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, stramutat de la Tribunalul Covasna la o alta instanta (cerere admisa de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), in luna martie 2014, inculpatul Craciunescu Adam a dispus in mod abuziv ca acestei juriste sa-i fie preluata cauza respectiva și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), sa mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea in aplicare a acestei decizii.”, acuza procurorii anticoruptie.

Revocarea din Consiliul de Administratie al Romsilva si fortarea demisiei!

In ianuarie 2016, la aproape un an de la trimiterea in judecata sub acuzatiile de abuz in serviciu si sprijinirea unui grup infracțional organizat, Adam Craciunescu a fost revocat din pozitia de membru al Consiliului de Administratie al Romsilva. „Decizia de a-l revoca din consiliul de administratie are la baza un motiv simplu: cu toata prezumtia de nevinovatie, nu este normal ca un om asupra caruia exista suspiciuni sa ramana intr-o pozitie, pentru ca acest lucru se rasfrange si asupra Romsilva“, a fost motivatia invocata de ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca-Palmer. La o zi de la aceasta decizie, respectiv in data de 14 ianuarie, Adam Craciunescu a demisionat de la conducerea Romsilva, chiar daca mandatul sau se intindea pana in martie 2017. Chestionat de presa, a declarat ca a decis sa-si incheie mai devreme mandatul din motive personale, precizand ca este vorba si de varsta, dar si de “incarcatura din ultima perioada”. Totusi, inainte de a fi trimis in judecata si de a fi fortat sa plece din fruntea Romsilva, Craciunescu a incercat sa-si spele imaginea si sa-si clameze nevinovatia.

”In mod cu totul nefundamentat si nelegal, in toate comunicatele de presa si in stirile mass-media, se face afirmatia conform careia, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a fost prejudiciata cu suma de cca. 300 milioane de Euro, fara a se cunoaste faptul ca Romsilva nu este proprietarul, ci administratorul padurilor statului. Reamintim, si cu acest prilej, ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei, statul este reprezentat, inclusiv in instanta, de catre Ministerul Finantelor Publice.

In ceea ce-l priveste pe domnul dr. ing. Adam Craciunescu, Directorul General al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, selectat si numit dupa toate rigorile O.U.G. nr. 109/ 2011, precizam, in baza unor documente si a declaratiilor din cadrul conferintelor de presa pe care le-a sustinut in cei doi ani si jumatate, ca intre prioritatile sale s-a aflat cea privind apararea integritatii fondului forestier proprietate publica a statului, in contextul careia a cerut, implicare si responsabilitate maxima, compartimentelor responsabile, din centrala regiei si din unitatile teritoriale.

Ne exprimam convingerea ferma ca actualul Director General al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, care in anii anteriori a indeplinit cu succes, fara niciun fel de suspiciuni, si functia de secretar de stat pentru paduri, va putea demonstra autoritatilor competente, ca si-a exercitat functia actuala, cu onestitate si competenta manageriala”, s-a precizat intr-un comunicat al Romsilva din octombrie 2014, cand norii negri a DNA incepeau sa se adune deasupra onestitatii si competentei lui Adam Craciunescu.

De altfel, intr-o declaratie smulsa de presa la una dintre vizitele la DNA, directorul Romsilva a declarat ca nu s-au facut niciun fel de presiuni asupra sa, ca nu are nicio vina, ca institutia pe care o conducea nu a pus in aplicare controversata hotarare de retrocedare a celor 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau…

penalii psd

STENOGRAME! Hrebenciuc: “Acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap…?…”

Intamplator sau nu, tocmai in acea perioada, stenogramele unor convorbiri telefonice purtate de Viorel Hrebenciuc cu diverse persoane implicate in acest tun ferestier, printre care si senatorul Ilie Sarbu, confirmau presiunile facute de politicieni asupra sefului Romsilva.

“Din probe rezulta ca Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe Craciunescu Adam prin intermediul lui Ilie Sarbu, senator, persoana cu foarte mare influența asupra directorului RNP Romsilva. Anterior cooptarii lui Craciunescu Adam de catre Hrebenciuc Viorel in acest grup, acesta din urma obținuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcției Silvice Bacau, Ghelasa Viorel Gheorghe, vicepreședinte PSD Bacau, instigandu-l la inacțiune. Din probe a rezultat ca atat Adam Ioan cat și Bengescu Dan Costin i-au solicitat in mod direct lui Hrebenciuc Vorel sa intervina pe langa directorul general Romsilva, care, la randul sau trebuia sa dispuna juriștilor din cadrul Romsilva și ai DS Bacau sa aiba o atitudine necombatanta, ceea ce s-a și petrecut”, se mentioneaza in rechizitoriu.

“Pentru a realiza scopul urmarit de grup, respectiv punerea in posesie si apoi valorificarea prin vanzare a padurii, constatand ca inculpatul Craciunescu nu a dat curs solicitarii, inculpatului Hrebenciuc Viorel discuta cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discutie in mediu ambiental din data de 13 august 2014) despre actiunile pe care trebuie sa le intreprinda in viitorul imediat apropat pentru a-l determina pe Craciunescu sa execute ordinele date. In aceasta discutie, Hrebenciuc propune ca varianta efecturea de presiuni prin intermediul lui Sarbu Ilie.

Viorel Hrebenciuc: Acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap…?…”, este expresia soc retinuta de procurori, care dovedeste ca asupra lui Craciunescu s-au facut presiuni dure in aceasta afacere.

“In acest context este de menționat faptul ca in luna decembrie 2013, dupa ce a aflat ca jurista Alina Suciu, din cadrul Ronsilva, a depus la ICCJ cererea de stramutare a procesului de retrocedare, obținand totodata și suspendarea judecații dosarului 2209/119/2013, dupa ce a fost admonestat de Hrebenciuc Viorel prin intermediul lui Sirbu Ilie, Craciunescu Adam a dispus ca Alina Suciu sa nu mai reprezinte RNP Romsilva in cauzele ce privesc Domeniul Ghica Comanești și sa nu mai faca deplasari in afara Bucureștiului, ceea ce a afectat in mod direct drepturile patrimoniale și interesele legitime ale acesteia”, mai spun procurorii.

In ziua de 05.12.2013, la ora 16:54:27 CRACIUNESCU ADAM a purtat cu șefa departamentului juridic din cadrul RNP Romsilva, urmatoarea convorbire telefonica:

CRACIUNESCU ADAM: “Ia spune-mi, cu Sturdza, ce proces am suspendat noi de la… Am cerut noi stramutare de la…”
N C: “Este suspendat procesul…”
CRACIUNESCU ADAM: “Acela de la… N C: De la Covasna, pentru ca s-au abținut toți judecatorii de civil și ne-a intrat dosarul pe complet de penal. Și s-a facut cerere de stramutare și s-a suspendat, probabil o sa admita și stramutarea, pentru ca nu mai sunt judecatori la Covasna.”
CRACIUNESCU ADAM: “Cine a facut stramutarea?”
NC: “A facut-o A S și cu CD”
CRACIUNESCU ADAM: “Dar de ce au facut stramutarea? … CRACIUNESCU ADAM: Ia sa-i iau eu nota de relații pe chestia asta. Formuleaza-mi niște intrebari.”
N C: “Bine. O sa va formulez niște intrebari.”

In data de 06-12-2013, la ora 12:25:13, CRACIUNESCU ADAM a purtat cu N C, șefa departamentului juridic din cadrul RNP Romsilva, urmatoarea convorbire telefonica :

N: “aveți dreptate.”
CRACIUNESCU: “Da.”
N: “Dumneavoastra nu ați semnat cererea de stramutare, este semnata de catre Comisia Județeana de Fond Funciar Bacau, Direcția Silvica Bacau iar cei de la Bacau nu au avut ce sa faca.”
CRACIUNESCU: “N, inseamna ca eu inca, cu memoria stau bine, ca imi faceam probleme.”
N: „Stați foarte bine, dar nici eu nu știam de cererea asta de stramutare, eu nu am vazut-o, nu știu cum arata.“
CRACIUNESCU: „Deci, problema este ca nu am semnat-o eu.“
N: „Nu. Nu ați semnat-o. Nu. Este semnata de…”
CRACIUNESCU: „Stai sa o vad ca nu m-a informat de treaba asta.”
N: „Ca i-am zis“
CRACIUNESCU: “Cine a semnat-o? Comisia județeana? Cine a semnat-o?”
N: “Comisia Județeana Bacau, Direcția Silvica.”
CRACIUNESCU: “Ghelasa.”
N: “Ghelasa, da, de la Bacau Bacau a semnat-o, dar na, nu avea…”
CRACIUNESCU: “Da, dar trebuia sa ne informeze de treaba asta, adica… Trebuie sa știu ce se intampla. Bine, pentru treaba asta, o sa discut”
N: “A fost un mare scandal atunci și a amenințat-o și…”
CRACIUNESCU: “In ce data? Trebuia sa ma informeze de treaba asta.”
N: “Acum doua…”
CRACIUNESCU: “Vreau sa vad… Bine ca…”
N: “Da. Nu, nu ați semnat-o dumneavoastra, nu. Nu. Și poate v-a spus domnul Mohanu nu știu daca v-a spus, nu v-a spus.”
CRACIUNESCU: “Nu am fost de acord cu treaba asta. Le-am zis: Nu mai incercați ca astea sunt agasari asupra oamenilor care nu dau bine, ce interese ai tu sa tot modific treburile astea? Ca iși pune intrebarea asta. De acord, eu in instanța ma duc pac! Dar nu eu.”
N: “Deci dumneavoastra nu ați fost de acord și totuși ei au facut-o. Asta este.”
CRACIUNESCU: “Da. Au prins momentul cand am fost plecat, sa vezi și data cand este.”

In aceeași zi, la scurt timp dupa ce a aflat ca nu a semnat cererea de stramutare, Craciunescu Adam, a purtat urmatorul dialog cu Sirbu Ilie:

ILIE SARBU: „Da. Nu te-a mai sunat ala.“
ADAM CRACIUNESCU: „Am vorbit cu el. Vine luni la mine. Eu l-am sunat și mi-a raspuns dupa aia. „
ADAM CRACIUNESCU: „Da. Sa vina. A! Am aflat pentru ce era suparat omul (s.n. Hrebenciuc Viorel).”
ILIE SARBU: “Da?”
ADAM CRACIUNESCU: “Aia nu am facut-o eu” (se face referire la cererea de stramutare a procesului de la Tribunalul Covasna).
ILIE SARBU: „Lasa ca vorbim cand ne vedem.“

adam craciunescu planteaza pomi

O avere colosala adunata doar din functii la stat

Adam Craciunescu a ajuns la sefia Romsilva in mai 2012. Desi a lucrat la stat toata viata, fostul lider din cadrul PSD Timis a reusit sa adune o avere colosala. Din 1980 pana in 1987 a fost inginer silvic. Ulterior, pana in 2003, Craciunescu a ocupat funcții de conducere in cadrul Ocolului Silvic Timiș, Direcției Silvice Timiș, Direcției Silvice Arad și in cadrul Ocolului Silvic Timisoara. Mai apoi, in perioada 2003-2005, Adam Craciunescu a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, iar din 2006 este  profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinara a Banatului. De asemenea, in perioada iunie 2008 – mai 2012, acesta a fost vicepreședintele Consiliului Județean Timiș. Potrivit declaratiilor sale de avere, cosmetizate sau nu, Adam Craciunescu deține, impreuna cu soția sa, angajata tot la stat, cinci terenuri agricole de aproximativ 203 hectare, doua apartamente și patru vile in Timiș, Arad și Vrancea. De asemenea, șeful Romsilva are bijuterii de 15.000 de euro și aproximativ 234.000 de euro la banca. Mihaela Craciunescu, soția fostului șef al Romsilva, lucreaza la Spitalul Municipal Timișoara și, in paralel, deține prin intermediul firmei M.C. Medical doua laboratoare de analize medicale, unul in Timișoara, celalalt in Arad. In perioada 2010-2013, SRL-ul acesteia a primit aproximativ  2,1 milioane de lei de la  Casele de Asigurari de Sanatate Timiș și Arad pentru “prestari servicii medicale”, fiind vorba despre  achiziții directe. (D.C)

 

 

 

One thought on “ANCHETA! Dosarul retrocedarilor ilegale de paduri! Adam Craciunescu, fostul director general al Romsilva, risca pana la 7 ani de inchisoare

  1. Iata unde duce increderea oarba in Ilie sfantu! Tu la cusca, el la Curtea de conturi, birou luxos, salariu mare, iubi nou

Leave a Reply