Epicentrul cutremurelor din zona Banatului, localitatea Banloc, a ajuns in pragul unui adevarat “seism” administrativ, ce poate izbucni in orice moment in perioada urmatoare, dupa ce Lucian Trifonescu, noul primar liberal al comunei, va receptiona auditul intern solicitat, in urma cu doua luni, la plecarea din primarie a social-democratului Cornel Tota, unul dintre cei mai longevivi primari din judetul Timis.
Inspectorii care se ocupa de verificarea contractelor semnate de vechiul edil, care a condus Primaria Banloc nu mai putin de 20 de ani, au descoperit, uitat intr-un fiset, un raport al Curtii de Conturi Timis care contine date despre tranzactiile suspecte in care a fost implicat Cornel Tota, in calitate de primar, dar si unele rude si oameni de afaceri din anturajul sau. Raportul de audit financiar la care facem referire este redactat pe nu mai putin de 47 de pagini si contine, insiruite, abateri si ilegalitati care au provocat prejudicii patrimoniului comunei evaluate la cateva milioane de lei. “Valoarea operatiunilor care constituie abateri a fost estimata in suma de 3.299.301,35 lei, ca urmare a raportarii prin contul de executie a unor drepturi constatate din venituri proprii ale bugetului local, mai mari decat cele inregistrate in balanta de verificare contabila”, spun controlorii Curtii de Conturi, care identifica si cauzele care au stat la baza acestor abateri. “Nerespectarea in totalitate a prevederilor legale privind conducerea contabilitatii creantelor bugetare, inchiderea conturilor contabile, precum si neefectuarea lunara a punctajului intre evidenta tehnico-operativa si evidenta contabila”…
Un italian cumpara de la primar nu mai putin de cinci imobile
Echipa de control fiscal de la Curtea de Conturi a fost interesata, in primul rand, de modul in care au fost atribuite contractele de achizitie publica si, mai mult, de caracterul tranzactiilor prin care primarul Cornel Tota si sotia sa, Maria Tota, au achizitionat mai multe cladiri si terenuri din patrimoniul public al comunei. In primul rand, este vorba despre contractul autentificat sub nr. 1703/10 iulie 2008 de catre notarul Ana-Stefania Ciobanu, prin care se parafeaza achizitionarea de catre primarul Cornel Tota a unui teren intravilan in suprafata de 10.299 mp, contra sumei modice de 18.695,25 lei.
In conditiile in care terenul apartinea Primariei Banloc, iar primarul nu putea fi si vanzator, si cumparator, domnia sa l-a imputernicit pe Ion Bizian sa reprezinte interesele comunitatii in calitate de administrator public. In vederea taxarii, bunul a fost evaluat conform expertizelor intocmite pentru Camera Notarilor Publici Timisoara la suma de 182.500 lei, adica de zece ori mai mult decat pretul achitat de primar.
Alte doua tranzactii au fost cele cu numerele 2.277 si 2.278, autentificate in aceeasi zi, 23 octombrie 2008, de notarul public Camelia Lacatus. Ambele contracte de vanzare-cumparare consfintesc trecerea in proprietatea cetateanului italian Pietro Baldelli a nu mai putin de cinci imobile din Banloc.
Astfel, prin contractul nr. 2.277, sotii Cornel si Maria Tota vand SC “Roman Green” SRL, reprezentata de Pietro Baldelli, imobilele situate in Banloc la numerele cadastrale 2.978/1/11 si 2978/1/10/a/2, in suprafata de 1.557 mp, respectiv 7.350 mp.
Pretul tranzactiei a fost de numai 31.759 de lei, echivalentul a 8.844 de euro. In aceeasi zi, alte trei imobile din Banloc sunt vandute italianului amator de chilipiruri imobiliare. De aceasta data, mai scump. Asadar, aceleasi doua persoane, sotii Cornel si Maria Tota, vand imobilele cu numerele cadastrale 2.978/1/11, 2978/1/14/a/1 si 2.978/1/10/b, cu suprafetele de teren aferente de 10.299 mp (al doilea) si 3.403 mp (al treilea), contra sumei de 196.867 de lei. La pretul zilei, echivalentul a 55.000 de euro.
Paradoxal, imobilul cu teren in suprafața de 10.299 mp este același cumparat de primar, de la Primarie, in data de 10 iulie 2008, contra sumei de 18.695 de lei. Un mic artificiu imobiliar prin care primarul a bagat in buzunar peste 50.000 de euro. „Din verificarea contractelor de vanzare-cumparare, echipa de audit a luat act ca notarul public Ciobanu Ana Stefania a evaluat terenurile vandute de Primaria Banloc catre Tota Cornel si Tota Maria la suma totala de 410.980,80 lei. Din compararea valorii totale luata in calcul de notarul public in vederea stabilirii taxelor notariale cu valoarea totala de vanzare-cumparare a terenurilor stabilita prin rapoate de evaluare a rezultat o diferenta in plus de 105.471 euro”, constata expertii Curtii de Conturi.
Contracte de achizitii fara viza Controlului financiar
Si la capitolul atribuirea contractelor de achizitii publice au fost descoperite deficiente majore. Mai exact, in perioada mandatelor sale au fost atribuite contracte de achizitii publice in suma de 3.882.008 lei „fara respectarea in totalitate a prevederilor legale in vigoare, cu implicatii directe privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor in cauza”, se precizeaza in raport.
Printre firmele care, de-a lungul anilor, au beneficiat de atribuirea unor contracte a caror valoare au depasit suma limita de 10.000 de euro se numara S.C. Meridianul Deta SRL, cu care s-au semnat contracte de aproape 165.000 de euro, S.C. Chinco Impex SRL Voiteg, S.C. R&B Design Construct SRL Giroc si S.C. Agis Construct SRL Timisoara, care au obtinut lucrari in valoare totala de 3.616.808 lei.
Ca un semn al discretionarismului cu care s-a taiat si spanzurat din banii publici, dupa cum a constatat echipa de audit „toate contractele de achizitii publice incheiate la nivelul Primariei Banloc nu au fost vizate de Control financiar preventiv propriu”.
La finalul controlului, Camera de Conturi a Judetului Timis a decis punerea in executare de catre primarul Cornel Tota a nu mai putin de 28 de masuri, prin care sa se recupereze prejudiciul la bugetul local si sa se faca ordine in documentele financiar-contabile. „Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii si neurmaririi de catre conducere a masurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani”, se mai mentioneaza in raportul de audit.
Denunt la Parchet facut de fostul partener de afaceri al primarului
Alte nereguli din activitatea lui Cornel Tota, din perioada celor cinci mandate la Primaria Banloc, au fost consemnate de fost sau partener de afaceri, Aurel Traiconi, intr-un denunt penal depus la Parchet.
Conform denuntului depus la Parchet, una dintre operatiunile imobiliare in care a fost implicat primarul Tota se refera la concesionarea pe o perioada de 49 de ani a Baltii Steia, din apropierea garii. Beneficiarul acelui adevarat cadou edilitar, in conditiile in care redeventa anuala a fost fixata la doar 15.557,28 lei, a fost „R&B Design Construct”, din comuna Giroc, firma care a vandut fiilor primarului, la un pret avantajos, o vila situata in Timisoara. “Acestei firme i s-a atribuit fara licitatie lucrarea de reparatii la cladirea in care functioneaza Biserica Catolica din satul Partos. Tot acestei firme i s-au atribuit si alte lucrari, pentru care era necesara verificarea modului in care s-a facut atribuirea si a valorii acestora decontata de Primaria Banloc”, a precizat reclamantul in denuntul depus la Parchet.
Primarul Tota a mai fost acuzat ca a cumparat de la Primarie, prin vanzare directa, la pretul subevaluat de 0,5 euro pe metru patrat, mai multe suprafete de teren intravilan. “La data de 01.07.2008, prin contractul nr. 1.623, cumpara 3.403 mp de teren intravilan. La data de 10.07.2008, prin contractul nr. 1.703, cumpara suprafata de 10.299 mp de teren. La data de 14.08.2008, cumpara de la Primarie suprafata de 1.557 mp de teren intravilan cuprins in CF 2.156 Banloc, suprafata de teren pe care o vanduse deja SC Roman Green SRL prin antecontractul autentificat sub nr. 1.384/15.07.2008 si pentru care incasase o suma de bani. La data de 30.08.2008 cumpara suprafata de 7.350 mp de teren intravilan cuprins in CF 3364 Banloc, cu nr. cadastral 2.978/1/10/a/2, suprafata pe care o vanduse deja la data de 15.07.2008 aceleiasi firme”, reclama Traiconi, acuzand faptul ca prin achizitionarea terenurilor la pret subevaluat nu s-a respectat hotararea de consiliu local care prevede un pret minim de 3 euro pentru fiecare metru patrat de teren vandut din patrimoniul comunei.
Alte fapte imputate primarului Tota se refera la amenajarea unei pescarii la ferma fiului sau din satul Partos-Topolia, fara documentatia necesara, decontarea lucrarilor din bani publici, montarea de geamuri termopan – in paralel cu o lucrare la un obiectiv public – la casa sa din Banloc, vila fiilor din Timisoara si apartamentul profesoarei de sport Claudia Marginean, tot din Timisoara.
Cele mai multe acuzatii au fost sustinute de copii dupa acte oficiale, obtinute din Primarie, insa acest amanunt nu a contat prea mult in economia anchetei penale. Cornel Tota a fost declarat nevinovat de catre procurorii timiseni.
“Am fost partener de afaceri cu acest om, insa in urma cu cativa ani ne-am despartit si fiecare a luat-o pe drumul sau. Tot ce spune acolo, in denunt, sunt minciuni. Voi demonstra ca sunt nevinovat”, s-a aparat Cornel Tota la vremea respectiva, acuzandu-si fostul prieten si confident de razbunare, in contextul in care a refuzat sa faca o interventie in favoarea sa la directorul Finantelor Timis de atunci, Dumitru Popovici, pentru a nu fi executat silit intr-un dosar cu o datorie la buget de peste un miliar de lei vechi.
Masuri de identificare si trimitere in fata justitiei a celor care au jefuit patrimoniul comunei
Starea deplorabila in care a fost adusa infrastructura din Banloc, strazile si cladirile importante din comuna, lasarea in paragina a Castelului Regal, pana in momentul concesionarii pe o perioada de 49 de ani catre Mitropolia Banatului, atitudinea de vataf inexpugnabil a primarului Cornel Tota, au contribuit la succesul noului edil si i-au deschis calea catre Primarie. “Nu l-a interesat primaria, ci doar postul de primar! Nu știu daca e de condamnat sau de apreciat faptul ca un om de genul Toța a reușit sa invarta pe degete o comuna intreaga. Daca cumva reușim sa-l schimbam, trebuie cumva sa ne asiguram ca urmatorul primar sa nu mai poata face absolut ce vrea in primarie. Asta numai avand un consiliu adevarat, cu oameni de caracter, cu puțina demnitate, greu de cumparat, puțin curaj și, nu in ultimul rand, sa nu fie marionetele nimanui”, spunea un localnic inainte de alegerile locale din iunie 2016. Conform unui portret robot facut la vremea respectiva de oamenii din comuna, urmatorului primar trebuie sa aiba o serie de calitati ca sa merite voturile electoratului.
“Cel ce ar putea urma la primarie trebuie sa aiba urmatoarele calitați: 1. Sa fie banațean sau banlogean 100%. 2. Sa fie inteligent, nu neaparat școlit. 3 Sa fie bun politician, dar nu fals. 4. Sa aibe caracter. 5. Sa fie familist. 6. Sa știe sa se inconjoare de profesioniști chiar cu riscul ca la urmatoarele alegeri va pierde in favoarea unui subaltern care s-a dovedit a fi mai bun decat el. 7. Sa fie corect, cinstit in limitele acceptate de consiliu. 8. Sa iși faca un consiliu cu oameni competenți. 9. Sa promoveze funcționari publici buni, care sa fie adevarați promotori. 10. Sa faca mai mult pentru comunitate decat pentru el personal”.
Nu stim daca Lucian Trifonescu, noul primar al Banlocului, intruneste toate aceste calitati, insa faptul ca a reusit sa “debarce” unul dintre cei mai vechi primari din Timis, care a beneficiat de tot arsenalul electoral al PSD, spune multe despre sustinerea de care se bucura in randul comunitatii din cea mai regala comuna din Timis.
Urmeaza sa si dovedeasca faptul ca nu a fost investit degeaba cu increderea banlocenilor, iar una dintre demonstratiile de forta administrativa poate fi identificarea si sesizarea autoritatilor pentru tragerea la raspundere penala a tuturor celor care au jefuit patrimoniul comunei… (D.C.)