Cel mai dificil dosar de coruptie aflat pe rolul DNA Timisoara, in care sunt cercetati doi ofiteri din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, alaturi de bastanul unui clan tiganesc din Lugoj si un fost procuror, actualmente avocat, a ajuns in faza terminala a anchetei si urmeaza sa fie trimis pe rolul instantelor de judecata.
La inceputul lunii februarie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Sorin Muntean, fostul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita, instigare la dare de mita si favorizarea faptuitorului, Pavel Dumitru, seful Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IPJ Timis, acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita, trafic de influenta si complicitate la luare de mita, Bot Iulian, liderul clanului Vifor din Lugoj, acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata, dare de mita si cumparare de influenta, precum si fata de Bilc Marin, fost procuror, actualmente avocat in cadrul Baroului Timis, acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, instigare la dare de mita si favorizarea faptuitorului.
Procurorii au stabilit ca, in cursul anilor 2011 – 2013, inculpatul Bot Iulian, impreuna cu mai multe persoane de incredere, s-au constituit si au actionat in cadrul unui grup infractional organizat, avand ca scop desfasurarea de activitati evazioniste, prin intermediul a doua societati comerciale controlate prin persoane interpuse. Activitatea infractionala a grupului, prin care s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 2 milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spatiul european si revanzarii acestora „la negru”, cu eludarea obligatiilor legale privind plata taxelor si impozitelor datorate catre bugetul de stat. Mai exact, in dosarul ce trebuia „rezolvat” de catre politisti, alaturi de un procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, audiat ca martor in dosar, se cerceta penal tranzactionarea la negru a peste 170 de masini de lux (Mercedes Benz, Ferrari, Camaz, Audi A8, Alfa Romeo) de catre doua firme din Lugoj, ambele controlate de Iulian Bot, afacere in valoare de peste 15 milioane de lei, pentru care nu s-au platit taxe la stat. Expertizele au stabilit un prejudiciu de 800.000 de euro, insa grupul infractional pregatea solutia de clasare in momentul in care a fost anihilat de catre procurorii DNA.
“Activitatile infractionale ale gruparii coordonate de inculpatul Bot Iulian s-au bucurat de sprijinul si protectia inculpatilor Muntean Sorin Petru si Pavel Dumitru, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, respectiv sef al Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul I.P.J. Timis, care au fost atrasi de-a lungul timpului in sfera de influenta a grupului si fidelizati prin oferirea periodica a unor avantaje patrimoniale si sume de bani.
In acest sens, acestia au racolat in cadrul grupului alti ofiteri de politie si au coordonat activitatile infractionale de mituire a acestora, in scopul de a-i asigura lui Bot Iulian o solutie favorabila in dosarul in care era cercetat”, spun procurorii DNA.
De asemenea, cei doi inculpati au stabilit impreuna cu ceilalti membri ai grupului infractional strategiile pe care acestia sa le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmarirea penala, Viorica Flucsa, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, sa admita o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, in conditiile in care verificarile nu erau finalizate, indicand totodata expertul prin care puteau obtine concluzii favorabile, in situatia in care cunosteau faptul ca evidenta contabila pe baza careia urma a se efectua expertiza a fost falsificata. Totodata, inculpatii Muntean Sorin Petru si Pavel Dumitru au efectuat demersuri in vederea diseminarii catre inculpatul Bot Iulian a inscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei si au conceput, impreuna cu ceilalti membri ai gruparii, o strategie de inlocuire a documentelor contabile relevante menita sa schimbe situatia juridica dedusa cercetarilor.
Un alt membru cooptat in cadrul grupului infractional a fost inculpatul Bilc Marin, avocat in cadrul Baroului Timis, persoana de incredere a inculpatilor Muntean Sorin Petru si Bot Iulian, pe acesta din urma reprezentandu-l in mai multe dosare aflate pe rolul instantelor. Rolul primordial al inculpatului Bot Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecarui membru atras si implicat in activitatea infractionala, de a identifica martori si de a depune inscrisuri de natura sa confirme sustinerile stabilite in cadrul strategiei de aparare.
Scopul urmarit de avocat a fost acela de a ascunde activitatea infractionala evazionista derulata prin cele doua societati controlate de inculpatul Bot Iulian, de a diminua consecintele financiar-fiscale produse prin aceasta si, eventual, de a implica raspunderea penala a altor persoane decat a sa. Concret, in perioada 2013-2016, inculpatul Bot Iulian a remis inculpatilor Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, cate 7.000 euro si altor doua persoane (un ofiter de politie-denuntator in cauza si un contabil neidentificat pana in prezent) sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, in scopul ca acestia sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiunile de serviciu, in legatura cu instrumentarea unui dosar penal in care acesta era cercetat pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala, in asa fel incat administrarea probelor sa conduca la o solutie in favoarea sa. In aceeasi perioada si in acelasi scop, inculpatul Bilc Marin a pretins de la inculpatul Bot Iulian mai multe sume de bani, primind de la acesta din urma o suma cuprinsa intre 6.000 – 7.000 euro, pentru a-si exercita influenta asupra ofiterilor de politie judiciara si asupra unui procuror, care aveau in lucru dosarul respectiv. Avocatul i-a mai promis omului de afaceri ca ii va determina pe acestia sa urgenteze administrarea probelor in cauza ce-l privea, asa incat solutia finala sa-i fie favorabila.
De asemenea, inculpatii Muntean Petru Sorin si Bilc Marin l-au determinat pe inculpatul Bot Iulian sa-i remita suma totala de 1.500 euro denuntatorului, pentru ca acesta sa-si indeplineasca atributiunile de serviciu in directia indicata de membrii grupului infractional. In acest context, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine si pentru alta persoana cate 2.000 de euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, in considerarea influentei pe care a presupus ca o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penala respectiva. Retinuti si prezentati judecatorului de drepturi si libertati cu propunere de arestare preventiva, Sorin Muntean si Iulian Bot au fost trimisi dupa gratii pentru aproape 150 de zile, in timp ce Pavel Dumitru a fost plasat in arest la domiciliu, iar Marin Bilc, sub control judiciar.
Cati bani au primit politistii timisoreni pentru a “tranti” un dosar de evaziune fiscala?
Din declaratiile aflate la dosarul instrumentat de sefa DNA Timisoara, Lavinia Macovei, rezulta ca tiganul Iulian Bot, liderul clanului Viscol, ar fi dat membrilor grupului infractional suma totala de 30.000 de euro, din care 7.000 de euro lui Muntean Petru Sorin, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Timis, actualmente aflat in arest la domiciliu, 7.000 de euro lui Pavel Dumitru, fostul sef al Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, aflat in arest la domiciliu, 7.000 de euro lui Bilc Marin, avocatul bastanului, aflat sub control judiciar, 2.000 de euro unui expert contabil neidentificat pana in prezent si 1.000 de euro unui traducator. Aceste sume sume de bani au fost remise anterior lunii mai 2015. Ulterior, Viscol a mai „cotizat” cu 4.000 de euro la Pavel Dumitru, (banii fiind incasati prin intermediul unei tinere din Lugoj, Bianca Severea, martor in dosar), cu 1.500 de euro la comisarul sef Canavea Cosmin Florin, denuntator in dosar, care la acea data colabora, deja, cu procurorii DNA, si 500 de euro lui Bilc Marin.
De remarcat ca politistul care a denuntat coruptia din sistem, Canavea Cosmin Florin, a primit, in mai multe transe, suma totala de 3.500 de euro, bani care, dupa fiecare incasare, au fost predati procurorilor. Desi pare incredibil, una dintre transele de 1.000 de euro i-a fost adusa de catre Iulian Bot chiar in biroul sau din sediul IPJ Timis. De altfel, ulterior, Canavea i-a raportat sefului sau, Pavel Dumitru, ca Bot Iulian a venit la politie, in birou, si i-a dat 1.000 de euro, totodata povestind ca era sa fie surprins, in acel moment, de sefa de birou, insa datorita prezentei sale de spirit a evitat acest lucru. „Colaboratorul a aratat ca i s-a parut o „nebunie” ca Bot Iulian sa vina sa remita sume de bani in sediul politiei si ca l-a atentionat pe Muntean Sorin si pe Bilc Marin asupra acestui aspect. Pavel Dumitru i-a cerut colaboratorului sa fie atent si sa se intalneasca, eventual, cu acesta intr-un loc mai sigur”, au mentionat procurorii in referatul prin care au cerut instantei de judecata inasprirea masurilor preventive luate fata de inculpati. In ciuda faptului ca membrii grupului infractional au recunoscut primirea a doar 30.000 de euro, bastanul Iulian Bot a marturisit procurorilor, dupa care a repetat si in fata instantei de judecata, ca solutia favorabila ce urma sa o obtina in dosarul de evaziune fiscala l-ar fi costat nu mai putin de 100.000 de euro. „Colaboratorul a aratat ca Bot Iulian a afirmat ca l-a costat in total 100.000 de euro pentru a obtine solutia favorabila in dosarul cu evaziunea fiscala. Pavel Dumitru a fost extrem de surprins cand a auzit cuantumul sumei de 100.000 euro. Colaboratorul a spus si ca a primit 1.500 de euro de la Bot Iulian si ca urmeaza sa fie adus la nivelul celorlalti implicati, imprejurare in care Pavel Dumitru a replicat ca el stie ca s-ar fi platit in total maxim 20.000 de euro si ca 100.000 de euro sunt prea multi bani”, se mai arata in dosar. In ciuda rezervei avute asupra acestei sume, Pavel Dumitru i-a reprosat tiganului Viscol, la una dintre intalniri, ca a oferit sume mari de bani altor persoane din reteaua infractionala, mult mai mari decat cele care i-au revenit lui, aratand ca nu e corect ca unii sa fie cu „munca”, iar altii cu banii cash.
Denuntatorul politistilor corupti a colaborat cu procurorii DNA si a purtat tehnica de inregistrare
Desi a denuntat un act de coruptie foarte grav de la varful Inspectoratului de Politie Judetean Timis – in care au fost implicati fostul inspector sef, comisarul sef Sorin Muntean, fostul sef al Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, comisarul sef Pavel Dumitru, si Marin Bilc, avocat in Baroul Timis, cu totii fiind mituiti de liderul clanului Viscol din Lugoj, Iulian Bot, pentru rezolvarea favorabila a unui dosar de evaziune fiscala -, ofiterul de politie judiciara care a colaborat cu DNA pentru obtinerea probelor din dosar, comisarul sef Florin Cosmin Canavea, a ajuns „persona non grata” printre colegii din Politia Timis. Colaborarea cu procurorii anticoruptie, inregistrarea unor discutii confidentiale avute cu fostul inspector sef Sorin Muntean, chiar si in cadrul unor vizite de familie, denuntul penal formulat in data de 19.06.2015, inregistrat la DNA Timisoara cu trei zile mai tarziu, provocarea unor discutii in cadrul grupului infractional in care Muntean, Pavel si Bilc s-au autoincriminat, toate acestea l-au „decazut” in ochii colegilor, desi atitudinea sa a fost una de politist autentic. In aceste conditii, pentru a se proteja de privirile dojenitoare si gesturile care tradeaza suspicionarea sa continua, cunoscandu-se faptul ca pentru demolarea retelei Viscol a purtat tehnica de inregistrare, Florin Cosmin Canavea a decis, la un moment dat, sa ceara conducerii IPJ Timis detasarea sa in cadrul altor servicii. „Domnul Canavea si-a facut raport pentru mutarea la Serviciul Judetean Anticoruptie Timis si urmeaza sa hotaram in privinta sa. Este posibil sa fie delegat la Anticoruptie sau repartizat in cadrul altor servicii”, ne-a confirmat, la vremea respectiva, inspectorul sef Ioan Mirescu. Ulterior, ofiterul a fost numit intr-o functie de sef birou la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice.
Conform procurorilor DNA, comisarul sef Florin Cosmin Canavea s-a decis sa denunte grupul infractional imediat dupa ce si-a dat seama ca se afla in fata unui act de coruptie. „Colaboratorul cu identitate reala Canavea Cosmin Florin – ofiter de politie judiciara din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, nu a realizat de la inceput care au fost intentiile fostului sef al I.P.J Timis Muntean Petru Sorin si ale sefului sau, Pavel Dumitru. Astfel, pe parcurs, cand a observat interesul major al celor doi de a-l ajuta pe faptuitorul Bot Iulian, a inteles ca se afla in fata unui caz de coruptie, fapt pentru care a sesizat organele de cercetare penala. Inregistrarile audio efectuate cu mijloace proprii au confirmat ipoteza presupusa, aceea ca intre Muntean Petru Sorin si Pavel Dumitru a existat anterior o intelegere spre a-l favoriza pe faptuitorul BotIulian”, au mentionat procurorii.
Dupa finalizarea cercetarilor, dosarul urmeaza sa fie trimis pentru solutionare pe rolul Curtii de Apel Timisoara. In cazul in care vor fi gasiti vinovati, politistii risca pana la 10 ani de inchisoare. (D.C.)
Fantastic !!!Poate intrebati angajatii aeroportului de “”afacerea cu dividentele”?Sau primit cate 2.700 lei,dupa care angajatii au restituit 1.800 lei.Nea “”nevinovatul”Cornel era in campanie pentru deputati.Iar sa fie mana lui Dolcu?
Ar fi interesant de aflat si legatura dintre Pavel si Velcea.