Universitatea de Vest din Timisoara a ajuns in centrul mai multor scandaluri mediatice, care incep sa erodeze prestanta academica a acestei institutii de invatamant superior, mai cu seama de cand rectorul Marilen Pirtea isi tot pregateste marea lansare intr-o eventuala cariera politica.
Debutul sau oficial pe scena politica s-a tot amanat sine die, desi prin cancelariile partidelor aflate la putere sau in opozitie s-a tot rostit numele distinsului dascal universitar.
Dilema invatamant sau politica inca il macina pe Marilen Pirtea, mai cu seama ca numele sau a fost invocat, zilele trecute, ca potential presedinte al PNL Timis, insa, pe partea cealalta, a invatamantului universitar, exista oportunitatea in stare latenta ca rectorul Universitatii de Vest sa devina seful invatamantului superior din toata Timisoara, in cazul in care fuziunea celor patru mari universitati de stat chiar se realizeaza.
In aceste conditii, indecizia cronica a rectorului Marilen Pirtea, care ar opta pentru politica, dar n-ar renunta nici la jobul extrem de bine platit de la catedra, se rasfrange si asupra colectivului de profesori de la Universitatea de Vest. Nemultumirile mocnite din randul cadrelor universitare au irumpt, zilele trecute, cand prof. dr. Marcel Tolcea i-a adresat o scrisoare deschisa rectorului cu nazuinte de politician, caruia i-a cerut, la modul paroxistic, sa aprobe numirea sa in toate comisiile de doctorat sau de ocupare a posturilor didactice de la toate facultatile Universitatii de Vest. “Chiar daca o asemenea cerere va poate face sa credeti ca nu sunt in toate facultatile (sic!) mintale, va atrag atentia ca precedentul incompetentei academice perfecte a fost creat de doua dintre colegele noastre: doamna conf. dr. Dana Percec, decanul Facultatii de Litere, si doamna conf. dr. Valy Ceia, prodecanul aceleiasi facultati. Daca distinsele doamne au acceptat sa faca parte dintr-o comisie de angajare a sefului de sectie de la Muzeul de Arta, la finele lunii iunie a.c., fara sa aiba nicio legatura cu domeniul, socotesc ca si eu pot face cu succes unei prezente in orice comisie din cadrul UVT”, isi motiveaza Marcel Tolcea cererea.
Razboiul Tolcea – Neumann, cu cartile pe fata
Inca marcat de simulacrul de concurs care a precedat inlaturarea sa de la conducerea Muzeului de Arta Timisoara, in mai 2013, Marcel Tolcea a incercat sa atraga atentia asupra imposturii si a batjocoririi calitatii de universitar.
“Stiu ca sunteti nedumeriti dupa citirea acestei, desigur, ipotetice adrese catre Rectorul UVT. Si totusi, cred ca, in cazul concursului organizat astfel de managerul Neumann, avem de-a face cu un abuz din exact aceeasi familie de abuzuri ca referatele universitarilor la cartile de asa-zisa cercetare stiintifica ale detinutilor. O impostura dublata, de aceasta data, de o batjocorire a calitatii de universitar. Care este folosita, la fel cum au fost folosite referatele universitarilor, pentru a valida un concurs. Un concurs stramb si ridicol manipulat, conform unei minime logici, de Prof. dr. Victor Neumann, managerul Muzeului de Arta. Caci de ce ai dori sa ai in comisie asemenea membri total habarnisti decat pentru a putea da mai ales subiecte din propria opera istorica fara nicio legatura cu acest post, cu muzeografia, cu arta in general? Sigur, nu as vrea sa se inteleaga, din cele de mai sus, ca as intentiona sa arunc vreo umbra asupra calitatilor intelectuale si competentelor colegelor de la UVT. Nici vorba. Vreau doar sa le amintesc ca unii dintre colegi au spus nu unei asemenea oferte si, mai ales, ca buna reputatie se castiga greu, dar se poate pierde intr-o clipita. Si, evident, as vrea sa zabovesc o clipita asupra faptului ca faptele noastre individuale (chiar cele facute tiptil!) nu ne reprezinta doar pe noi, ci si, fatalmente, trag spre ele imaginea UVT. A mediului universitar de fapt. Unde, sper, ne mandrim cu ceea ce suntem. Nu in ultimul rand, sunt curios cum a fost aprobata o asemenea comisie ridicola de catre Consiliul Judetean Timis”, a precizat Marcel Tolcea in scrisoarea deschisa postata pe blogul sau.
De altfel, participarea prof. dr. Victor Neumann la mascarada institutionala care a precedat demiterea lui Marcel Tolcea de la conducerea Muzeului de Arta a fost dezvaluita, la aproape doi ani de la consumarea evenimentelor, tot intr-o scrisoare deschisa.
In 26 februarie 2016, Marcel Tolcea nu si-a mai putut stapani mania cand a descoperit ca, de pe pagina de internet a Muzeului de Arta, a fost stearsa toata activitatea institutiei din perioada mandatului sau, astfel ca a decis sa spuna lucrurilor pe nume.
“Am chibzuit indelung inainte de a-ti adresa public aceste ganduri fiindca este foarte posibil ca lumea care ne cunoaste pe amandoi sa vada in gestul meu o frustrare pricinuita de felul in care am fost dat afara de la conducerea Muzeului de Arta Timisoara in anul 2013. Marturisesc ca inca resimt o asemenea frustrare, dar nu din pricina modului in care s-au facut comisiile, s-au elaborat referatele sau, mai apoi, au fost inventate criteriile pentru ca Tu sa ocupi postul. Reamintesc – pentru analele unei comice miniistorii a Infamiei -, ca, pentru a te putea inscrie la concursul pentru ocuparea postului de manager al Muzeului de Arta, trebuia sa fii absolvent de Istorie si, evident, conducator de doctorat.
Nu insa despre tot acest spectacol prost este vorba acum. In fond, tu ti-ai platit postul, cocotat, cu gentuta, la 50 de grade C, pe scena din fata Muzeului alaturi de Crin Antonescu. Si, sincer sa fiu, pretul mi se pare corect. La fel, consider nu doar ca era firesc, ci sper si ca am binemeritat sa fiu dat afara de cei care au facut praf ICR-ul, au mazilit Avocatul Poporului, ambasadorii si consulii eficienti, au cocotat impostori s.a. Era firesc sa plec de acolo, fiindca eu, in loc sa imi tin gura, am scris cam rau despre Ponta, Antonescu, Sova, Marga sau cine mai stie ce alte figuri disparute, intre timp, fie in ridicol, fie in alte anturaje mai putin frecventabile. Tocmai fiindca mi s-au indeplinit aproape toate profetiile politice, nu istoria plecarii mele de la Muzeul de Arta ma determina sa iti scriu acum, ci un gest incalificabil de-al tau ce iti pune sub semnul intrebarii o indelungata si apreciata activitate a ta de istoric: in volumul recent aparut sub egida Muzeului de Arta Timisoara, dedicat lui Stefan Bertalan si coordonat de tine, faci din nou tabula rasa cu trecutul recent al institutiei. Mai exact, arunci in uitare fix sapte ani si o multime de oameni competenti, inclusiv pe cei care au scris si acum!”.
Profesor asociat al UVT, in atentia procurorilor anticoruptie
Celalalt tip de abuz universitar mentionat de Marcel Tolcea in prima sa epistola, cea catre Marilen Pirtea, vizeaza referatele scrise de unii colegi de-ai sai la cartile de asa-zisa cercetare stiintifica ale detinutilor.
Printre cadrele Universitatii de Vest care si-au pus semnatura pe astfel de referate – si care vor fi citate la DNA in calitate de martori la dosarul cartilor din penitenciare, precum a fost citat si mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza – se afla si Zeno Sustac, profesor asociat la UVT, vicepresedintele Consiliului de Mediere, care a girat lucrarea stiintifica “Medierea, o sansa reala”, elaborata de Aurora Demendy, din Penitenciarul Arad, condamnata la 5 ani si sase luni de inchisoare pentru infractiuni prevazute de Legea 241/2006. Cartea a vazut lumina tiparului in data de 9 octombrie 2015, la Editura Eurostampa.
In conditiile in care profesorul si femeia condamnata lucrasera impreuna in centrul de mediere “Sustac & Asociatii”, au considerat ca prelungirea colaborarii si dincolo de gratii n-o sa surprinda pe nimeni. Ghinion, referatele au atras atentia tocmai procurorilor DNA. “Eu nu am girat caracterul stiintific al lucrarii respective, acesta este apanajul unei comisii de specialitate care s-a constituit la nivelul penitenciarului, dar eu nu stiu din cine este alcatuita aceasta comisie. Recunosc ca si pe mine ma intriga acea denumire de coordonator stiintfic care spuneti ca apare in documentele Ministerului Justitiei… In 2013, dupa ce a fost incarcerata, am facut o recomandare, in care am precizat care este expertiza mea in domeniul medierii si in care mi-am dat acceptul formal de a o ajuta pe doamna Demendy sa realizeze acea lucrare. Am dat acea recomandare familiei dumneaei, care a depus-o la penitenciar. Alt document semnat de mine, vreo adeverinta prin care sa fi girat caracterul stiintific al acelei lucrari, nu exista! Nu m-a intrebat nimeni daca acea lucrare este stiintifica sau nu! Din cate stiu, doamna Demendy si-a sustinut lucrarea in penitenciar, in fata unei comisii compuse din nu stiu cine”, a declarat Zeno Sustac pentru cotidianul Renasterea banateana, recunoscand ca nu a citit materialul final, ci doar un draft al lucrarii pe care a coordonat-o din punct de vedere stiintific. Fara indoiala, si acest scandal supervizat de procurorii anticoruptie isi va pune amprenta asupra imaginii academice a Universitatii de Vest.
“La Universitatea de Vest se petrec lucruri care n-au nicio legatura cu legea!”
Declaratiile arogante ale rectorului Universitatii de Vest din Timisoara, acordate presei dupa scandalul de coruptie de la Universitatea „Eftimie Murgu”, a reusit sa aprinda si mediul academic de la Resita.
In acest context, fostul rector al universitatii resitene, Ion Vela, i-a recomandat lui Marilen Pirtea sa-si vada de treaba lui, pentru ca nu cumva sa uite de tinuta academica si sa vorbeasca si el despre invatamantul superior de la Timisoara! Replica lui Ion Vela a venit dupa interviul acordat de Marilen Pirtea unui portal de presa, in care a vorbit despre universitatile care „dau diplome fara niciun fel de efort de invatare, adica fara a face o educatie reala”. Cu trimitere directa si la Universitatea „Eftimie Murgu” din Resita. „Cred ca atunci cand ai indoieli daca tu insuti contribui sau nu la un invatamant de calitate ar trebui sa iti pui o singura intrebare: «Mi-as da copiii pe mana specialistilor pe care ii scot?». Si indoielile s-ar risipi rapid”, a fost intrebarea retorica pe care Pirtea a invocat-o in acelasi interviu. „Nu pot sa nu reactionez cand niste oameni cu pretentii folosesc astfel de cuvinte, ma refer la domnul rector Marilen Pirtea, de la UVT. Mi-as da copii pe mana specialistilor pe care ii scot?! Si ne recomanda noua, profesorilor de la Resita, sa ne uitam in oglinda. Frumos, de la cineva cu pretentii de intelectual si cu tinuta academica. Ii raspund. Domnule rector, ma bucur ca sunteti un om cinstit si sper ca veti gasi si dumneavoastra o oglinda in birou. Aceasta intrebare e si pentru dumneavoastra, deoarece profesorii in cauza sunt majoritatea absolventi ai UVT, care si-au obtinut doctoratul la dumneavoastra! Suntem creatia dumneavoastra si a lui Dumnezeu”, a replicat Vela.
Mai mult decat atat, acesta lasa sa se inteleaga faptul ca si la Universitatea de Vest s-ar petrece lucruri care nu au nicio legatura cu deontologia profesionala, cu invatamantul de calitate sau cu legea. „Am asistat la sustinerea unor doctorate la UVT si tinuta academica ma obliga sa tac!”, a replicat Ion Vela, fostul rector al Universitatii “Eftimie Murgu”, confirmand, oarecum, si acuzatiile lansate recent de profesorul Marcel Tolcea… (D.C.)