Mega-dosarul de coruptie clasat in 2014 de procurorul timisorean Lucian Papici si redeschis de Inalta Curte de Casatie si Justitie la inceputul acestui an, care cuprinde nume sonore din Justitia si Politia din Prahova, obediente cu deputatul Sebastian Ghita, a fost finalizat, iar inculpatii – trimisi in judecata.
In rechizitoriul cauzei, procurorii DNA descriu cat de mare era influenta lui Ghita in judet.
Concret, folosindu-se de influenta pe care o avea si pe care o exercita efectiv pentru mentinerea si promovarea in functii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpatii Tudose Liviu Mihail, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si pe Dosaru Viorel, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis redeschiderea dosarului in care sunt implicate persoane cu functii mari in Politia Prahova, procurori, dar si functionari. Proaspat numit subsecretar de stat in cadrul ministerului Afacerilor Interne, Viorel Dosaru a fost si el anchetat in acest caz.
Dosarul clasat in primavara anului 2014 de procurorul Lucian Papici de la DNA ii privea pe Daniel Petre (fost sef DGRFP Ploiesti), Catalin-Ştefan Dinu (adjunct al DGRFP Ploiesti), Viorel Dosaru (fost sef Inspectoratul de Politie Prahova, actual subsecretar de stat MAI), Gelu-Cristian Manea (sef Politia Ploiesti), Nicolae Zecheru (sef Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Prahova), Constantin Ispas (fost sef Serviciul Judetean Anticoruptie Prahova din cadrul DGA), Emanuel Saghel (ofiter superior Biroul de Combatere a Crimei Organizate Ploiesti).
Pe langa ei, erau cercetati si Gheorghe Girbea (procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, sef Sectie urmarire penala), Ionut Botnaru (fost procuror sef DIICOT Ploiesti, actual procuror general Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti), Liviu Matei (actual procuror sef DIICOT Ploiesti), Vlad Cosma (deputat), Mircea Cosma (presedinte Consiliul Judetean Prahova) si Aurelian Mihaila (procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti).
Acum, procurorii anticoruptie au reusit sa probeze acuzatiile doar pentru Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Constantin Ispas, fost sef Serviciul Judetean Anticoruptie Prahova din cadrul DGA, Viorel Dosaru, fost sef al Inspectoratului de Politie Judetean, ulterior subsecretar de stat in MAI si Aurelian Mihaila fost procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.
Dosarul a fost pornit in urma unei alte anchete desfasurate la Parchetul de pe langa Curtea de Ape Ploiesti ce privea infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 34 de milioane de euro.
DNA sustine acum, prin rechizitoriu, ca „deputatul Ghita Sebastian Aurelian avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in ancheta, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei”.
Dosarul a fost preluat la DNA de procurorul Lucian Papici deoarece acesta avea informatii ca omul de afaceri prahovean Razvan Alexe ar fi coordonatorul mecanismului evazionist, iar acesta ar fi apelat la amicii sai „din mediile justitiei, administratiei publice locale, organelor de aplicare a legii si autoritatilor de comntrol fiscal, pentru a obtine date cu privire la demersurile parchetului de a efectua anumite masuri procedurale impotriva sa, dar si a unor apropiati ai acestuia, in vederea contracararii acestora, respectiv a deturnarii actului de justitie”, a notat fostul procuror anticoruptie.
Conform ordonantei de clasare a cauzei, Ionut Botnaru, seful DIICOT ST Ploiesti, ar fi fost contactat de Razvan Alexe pentru a afla daca este cercetat in vreun dosar sau daca este interceptat. Botnaru ar fi apelat la Aurelian Mihaila, adjunctul sefului Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, care a cerut toate aceste date de la procurorul Mircea Negulescu.
Negulescu era procurorul care investiga faptele de evaziune fiscala si spalare de bani. Acesta din urma ar fi refuzat sa dea aceste informatii.
Conform rezolutiei de clasare a procurorului Lucian Papici, informatiile initiale erau ca Razvan Alexe ar fi obtinut informatii si de la Constantin Ispas, sef in cadrul DGA Prahova, care, impreuna cu Viorel Dosaru, a pus la cale o strategie de a culege informatii despre dosarele lui Alexe prin metode aparent legale.
Procurorul Lucian Papici noteaza in actele sale ca sunt indicii ca Viorel Dosaru s-a informat de la subalterni despre anchetele impotriva lui Alexe, iar informatiile ar fi ajuns la cel cercetat prin intermediul lui Constantin Ispas.
In rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie, procurorii spun ca „in schimbul informatiilor nedestinate publicitatii pe care le-a obtinut, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, inculpatului Dosaru Viorel ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere.
„Sunt date si indicii ca inspectorul sef Viorel Dosaru a diseminat informatii referitoare la dosarul penal in cauza si interceptarile Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti efectuate cu privire la SC Coni SRL si prin intermediul comisarului sef de politie Gelu Cristian Manea, seful Politiei Municipiului Ploiesti, care a avut frecvente intalniri cu Razvan Alexe in perioada respectiva”, a mai scris procurorul anticoruptie in ordonanta de clasare.
„Referitor la relatia dintre Razvan Alexe si Viorel Dosaru este de retinut ca in perioada 14-24 ianuarie 2013, ca urmare a unor solicitari primite de cel dintai din partea unui apropiat al sa, Catalin Iosif Ungureanu, inspectorul sef al IJP Prahova a aprobat, la cererea expresa a lui Razvan Alexe un raport (document intern al MAI) de transfer in cadrul BCCO Ploiesti a lui Sorin Chirita chiar la sediul firmei lui Razvan Alexe din comuna Barcanesti. Mai precis, Razvan Alexe a primit/gestionat la sediul firmei sale doua documente din circuitul intern al MAI. Sunt indicii ca, drept contraservicii pentru acest gen de servicii, Viorel Dosaru a fost recompensat de Razvan Alexe cu sume importante de bani”, a mai spus Papici.
Procurorul DNA scria in ordonanta de clasare ca nu a avut probe in acest dosar. „In urma exploatarii autorizatiilor emise in cauza s-a considerat ca nu se impune prelungirea acestora intrucat, dincolo de orice indoiala rezonabila, datele opbtinute nu au confirmat in niciun fel existenta faptelor penale presupus comise. (…) Am apreciat ca in cauza nu se impune inceperea urmaririi penale in rem, intrucat faptele nu exista in materialitatea lor”.
Dosarul inchis de Papici si redeschis prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a ajuns miercuri in instanta. Procurorii au reusit sa probeze aproape toate cele reclamate si pentru care procurorul Lucian Papici nu a gasit probe la acea data.
Toti cei trimisi in judecata sunt acuzati de fapte de coruptie si de folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
In plus, Sebastian Ghita este acuzat si de santaj si conducere avand permisul suspendat, dar si de spalare de bani. (G.I.)
La puscarie cu procurorul asta care insala functia pe care o are!!!! Nu intreaba nimeni cum a dat clasare pe un dosar in care ulterior, pe aceleasi probe se gasesc vinovati???