Numaratoarea finala a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirma ca majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv iesirea tarii lor din Uniunea Europeana.
Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numarul votantilor care s-au pronuntat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana se ridica la 17.410.742 milioane.
Premierul britanic David Cameron a tinut, vineri dimineata, o scurta alocatie in care a spus ca “vointa britanicilor trebuie respectata”, dar ca alti conducatori ai Regatului trebuie sa decida momentul parasirii UE si sa negocieze Brexitul.
“Cred ca tara noastra are nevoie de noi conducatori care sa o duca in aceasta directie, nu cred ca e bine sa fiu capitanul care duce tara noastra catre aceasta directie”, a declarat Cameron.
Cameron nu a precizat cand va pleca din Downing Street, a a precizat ca va exista un nou lider pana la congresul din octombrie al Partidului Conservator.
El a adaugat ca isi mentine parererea ca tara sa este mai puternica in cadrul Uniunii, dar ca “putem supravietui si in afara UE”.
“Nu regret nimic, nu retrag nimic”, a precizat el, facand referire la decizia de convocare a referendumului si la argumentele aduse pentru REMAIN.
Premierul britanic a transmis si un mesaj de calm: “Suntem puternici din punct de vedere economic”.
Cameron a dat si asigurari “ca nu vor exista schimbari imediate in modul cum bunurile calatorresc si cum serviciile sunt oferite”.
Carnagiu pe pietele financiare globale vineri dupa ce britanicii au votat pentru iesirea din UE, trimitand lira sterlina intr-un plonjon record si lovind dur actiunile din toata lumea. Investitorii au aruncat peste bord activele de risc si au fugit spre cele de refugiu, obligatiuni guvernamentale, aur sau yeni.
Lira sterlina a cunoscut un colaps, pierzand 18 centi americani, cea mai mare scadere consemnata vreodata, si ajungand la cel mai mic nivel din 1985 si pana acum. Moneda britanica a scazut cu 10%, pana la 1,33%. Euro a pierdut 3,1%, pana la nivelul de 1,10$.
Romanii din Marea Britanie vor fi afectaţi din mai multe puncte de vedere:
– In eventualitatea unui Brexit, statutul legal al romanilor care muncesc in Marea Britanie urmeaza sa fie stabilit in perioada negocierilor de iesire din UE, care ar avea termen anii 2019-2020.
– Regula expulzarii dupa 6 luni fara loc de munca ar urma sa fie aplicata mult mai strict. Trei sferturi dintre cetatenii europeni care lucreaza in Marea Britanie nu indeplinesc conditiile actuale necesare pentru obtinerea unei vize de catre muncitorii non-UE (conform Oxford Migration Observatory).
– Britanicii ar putea introduce un sistem de puncte, similar celui existent in Australia, pentru imigrantii cetateni UE. Criteriile de acceptare pe piata fortei de munca din Marea Britanie se vor baza pe aptitudinile profesionale si pe capacitatea de a vorbi limba engleza.
– Alocatii copiilor imigranţilor ar putea fi anulate in eventualitatea unui Brexit, daca tara de rezidenta a copiilor nu este Anglia.
– Taxele la facultatile din Anglia ar putea creşte pentru cetatenii UE ulterior Brexitului. In prezent, cetatenii non-UE care studiaza in Anglia platesc aproape dublu fata de studentii UE.
– Nu este clar cum va fi afectat dreptul la libera circulatie in eventualitatea Brexitului. Daca va fi urmat modelul Norvegiei, libera circulatie nu va fi afectata. (M.I.)