Preluarea administrarii Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton International Services, cu sediul in Luxemburg, de la 1 aprilie 2016, a adus o serie de schimbari la varful unora dintre sutele de regii si societatile comerciale aflate in portofoliul celui mai mare fond de investii din Romania.
Prima societatea din Timisoara care a resimtit, oarecum, de aceasta schimbare de administrator a fost SC Alcom SA, fosta intreprindere de stat ICSM Alimentara, unde s-a decis instalarea unui nou director, din Bucuresti.
In acest context, dupa un mandat de sapte ani la conducerea Alcom, Daniel Preunca a lasat locul mai tanarului sau succesor, Neacsu Vlad Nicolae, care, anterior, a condus o alta societate din portofoliul Fondului Proprietatea, cu acelasi obiect de activitate, Primcom Bucuresti. Prima masura luata de noul director a vizat simplificarea modalitatii de facturare a utilitatilor, astfel ca toti chiriasii Alcom au fost instiintati ca vor fi nevoiti sa citeasca si sa trimita pe cale electronica indexul subcontoarelor la apa si electricitate.
Chiar daca la momentul schimbului de stafeta intre directori, Alcom a raportat o pierdere de 383.791 de lei, la o cifra de afaceri de 1,84 milioane de lei, dar si o datorie la banci de 542.785,29 de lei, conform unui raport semnat de directorul economic Rodica Suta, mandatul lui Daniel Preunca poate fi considerat providential pentru societatea timisoreana.
“Cand am preluat noua echipa manageriala conducerea, Alcomul era implicat in multe procese de insolventa intentate de diversi furnizori, s-a inceput un proces de executare silita de catre Finantele statului, de catre ANAF, proces care era deja in ultimul stadiu, respectiv era iminenta vanzarea cladirii principale, sediul central. Erau niste alimentare care produceau o paguba de 20, 30 de mii de lei lunar. Cam asta s-a intamplat. Am propus un plan de restructurare care a fost aprobat la timpul respectiv de fondul Proprietatea, iar acum actionarul principal al Alcomului, actualmente este o societate privata. Acel plan de restructurare si redresare, incet-incet s-a pus in practica si astazi iata-ne ajunsi cu sediul central salvat de la executare, sediu cunoscut ca si cladirea numita Casa Contelui de Mercy. Cladirea este construita in anii 1720, demolata prin anii 1770 si recladita la inceputul anilor 1800, care practic este aceeasi cladire de atunci”, a declarat Preunca intr-un interviu pentru Opinia Timisoarei.
Referirea a fost clara la “perla coroanei” intre cele 14 spatii comerciale ale Alcom, respectiv cladirea in care se afla sediul social al societatii, situata in zona centrala a orasului, care urma sa fie scoasa la licitatie de ANAF, la un pret modic, si, conform unor surse de pe piata imobiliara, adjudecata de fratii Cristescu.
Executarea silita a fost oprita, datoriile platite la Finante, iar cladirea, monument istoric de gradul A, a fost supusa unui complex proces consolidare, reabilitare si reamenajare, care i-a majorat valoarea de la cateva sute de mii de euro, la aproape doua milioane de euro.
La ora actuala, Alcom are un capital total de 14.094.633 de lei, iar principalii actionari sunt Fondul Proprietatea, cu 71,8 %, si Lucian Perescu, cu 26,8 %. (M.I.)
Ce prostie ..providențial pentru Timișoara..???? Preunca a doborât și însușit ilegal interese și acțiuni prin intermediarii sai din Turnu Severin..a furat cu carul..DNA Central are un studiu sesizare din 2015 luna mai..așteptăm să l ridice pe devalizor..mai puțin..linia de start a raliului pentru hoție e în zare