Doua foste judecatoare au fost condamnate la ani grei de inchisoare, dupa ce procurorii DNA au dovedit ca, in calitate de magistrati, acestea promiteau pronuntarea unor hotarari judecatoresti dorite de mituitorii sau cumparatorii de influenta, in cazurile in care erau investite sa judece respectivele cauze penale.
Una dintre sentintele negociate contra sumei de 150.000 de euro a fost legata de punerea in libertate a milionarului craiovean Dinel Staicu, care era judecat pentru acte de coruptie in stare de arest preventiv, insa afacerea a esuat din cauza ca dosarul a fost repartizat pe alt complet.
Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a decis condamnarea fostelor judecatoare Antonela Costache si Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucuresti, la cate 8 ani de inchisoare, in timp ce alti 20 de complici si membri ai retelei infractionale, printre care avocati, grefieri si oameni de afaceri, au primit, in total, aproape 80 de ani de inchisoare, toti cu executare. Printre acestia, avocatul Daniel Costel Petre – 10 ani de inchisoare, iar grefierul Sorin Vasilescu – 5 ani si trei luni de inchisoare.
De asemenea, instanta a dispus confiscarea sumei de 75.000 de euro de la cele doua foste judecatoare, alti aproape 600.000 de euro, 10.000 de dolari si 100.000 de lei fiind confiscati de la ceilalti inculpati si martori. Fostele judecatoare mai au de achitat si cate 100.000 lei cheltuieli judiciare.
Potrivit DNA, in cursul anului 2011, Dinu Viorica si Antonela Anemary Costache, judecatoare la Tribunalul Bucuresti, au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat Daniel Petre (avocat), Angela Cirlan si Sorin Vasilescu (grefier arhivar la Tribunalul Bucuresti), in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara si informatice, urmarindu-se obtinerea de beneficii materiale. Gruparea era sprijinita de Neagu Leon-Marius, Tudor Marian-Vasile, Petre Daniela si Neamtu Iulia.
In acest context, mituitorii sau cumparatorii de influenta accesau, in mod direct sau prin alte persoane interpuse, gruparea infractionala.
Judecatoarele se foloseau de calitatea de magistrati pentru a promite pronuntarea hotararilor judecatoresti dorite de mituitorii sau cumparatorii de influenta, in cazurile in care erau investite sa judece respectivele cauze penale.
Astfel, Antonela Costache apela la prerogativele sale de presedinte de sectie (la data faptelor) si, in conlucrare cu grefierii Sorin Vasilescu si Iulia Neamtu, asigura manipularea sistemului informatic ECRIS, astfel incat sa fie eludata repartizarea aleatorie, iar dosarele vizate sa fie distribuite la completele de judecata din care faceau parte cele doua judecatoare ori la alte complete considerate favorabile.
Viorica Dinu se prevala de pretinsa influenta pe care sustinea ca o are asupra unor judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru obtinerea unor solutii favorabile.
Procurorii mai sustin ca avocatul Daniel Petre, Angela Cirlan si Sorin Vasilescu aveau intelegeri stabilite cu alte persoane, cum este cazul lui Marian Vasile Tudor, zis „Marusca”, Leon Marius Neagu si Daniela Petre, sotia avocatului, care ii ajutau sa identifice „clienti” (persoane interesate sa „cumpere” prin darea unei sume de bani, solutii favorabile in cauze penale) sau sa ii convinga pe acestia de caracterul sigur al obtinerii beneficiului urmarit.
Anchetatorii mai arata ca ajutorul dat de catre membrii gruparii consta in contactarea beneficiarilor solutiilor „cumparate”, luand de la acestia foloasele pretinse si asigurand, uneori, remiterea sumelor de bani catre cele doua judecatoare.
Concret, in perioada august 2012 – februarie 2013, Marian Staicu, prin incercari repetate de corupere a magistratilor, a urmarit sa obtina o solutie definitiva de punere in libertate a fratelui sau, Dinel Staicu, judecat in stare de arest preventiv pentru infractiuni asimilate coruptiei. Demersurile intreprinse au vizat obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive favorabile, la Tribunalul Bucuresti, la judecarea recursurilor pronuntate de instanta inferioara.
Potrivit DNA, in august 2012, avocatul Daniel Petre i-a promis judecatoarei Viorica Dinu, prin intermediul sotiei sale, Daniela Petre, ca ii va da o suma de bani, in schimbul unei solutii favorabile, lucru pe care magistratul l-a acceptat.
Anterior, fusese identificata persoana care urmarea o hotarare judecatoreasca favorabila, respectiv Marian Staicu, suma fiind negociata la 150.000 euro, prin intermediul lui Dumitrescu Dragos, zis „Baronu” si Bagoli Petrica Bogdan. O parte din bani au si fost primiti ulterior negocierii de avocatul Daniel Petre, insa, pentru ca repartizarea dosarului la sectia dorita de gruparea infractionala, precum si pronuntarea unei solutii favorabile mituitorului au esuat, banii au fost returnati.
In perioada decembrie 2012 — ianuarie 2013, Marian Staicu a reluat demersurile de obtinere a unei hotarari judecatoresti de punere in libertate a fratelui sau, Dinel Staicu, prin intermediul avocatilor Daniel Petre si Ileana Raducan, in contextul in care Viorica Dinu acceptase deja sa dea o solutie favorabila, in cazul in care dosarul ar fi fost „dirijat” la completul ei.
La data de 14 ianuarie 2013, la Tribunalul Bucuresti, dosarul respectiv a fost repartizat la Sectia II-a penala, la completul din care faceau parte judecatoarele Viorica Dinu si Antonela Costache. Aceasta repartizare a fost efectuata fraudulos de Antonela Costache, presedinte al Sectiei a II-a penale, care a introdus si a modificat in sistemul ECRIS date informatice (complexitate si parametri de timp), fara drept (cu depasirea limitelor autorizarii), astfel incat caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea in acest fel eligibil.
In ziua repartizarii dosarului, grefierul Sorin Vasilescu a primit o prima transa de 1.500 din suma de 5.000 euro, promisa in schimbul „dirijarii” dosarului, de la avocatul Daniel Petre, iar in ziua urmatoare a primit si diferenta de 3.500 euro de la avocatul Ileana Raducan.
In cursul lunii decembrie 2012, judecatoarea Viorica Dinu a primit cu ajutorul colegei sale Antonela Costache suma de 32.500 euro si a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a inca 15.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a-i determina sa pronunte hotarari favorabile in trei cauze penale. Unul dintre dosare avea ca obiect o contestatie in anulare, iar in celelalte doua dosare se formulasera plangeri fata de prelungirea unor masuri preventive dispuse de procurorii DIICOT.
Decizia nu este definitiva, persoanele condamnate avand posibilitatea sa o atace cu apel la instanta superioara. (V.E.)
asteptam o ancheta de gen si la Timisoara, unde functioneaza chiar mai multe filiere ale spagii