Dosarul medicamentelor neautorizate testate pe bolnavii psihic din mai multe spitale din tara a cuprins si Clinica Psihiatrie I din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.
Astfel, trei medici psihiatri timisoreni care au participat la doua studii clinice au ajuns in atentia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se instrumenteaza aceasta cauza complexa.
”O echipa de politisti de la Inspectoratul de Politie al Judetului Timis s-a aflat la Clinica I de Psihiatrie pentru a ridica documente legate de unele studii clinice care se desfasoara aici”, a anuntat public managerul Spitalului Judetean Timisoara, prof. dr. Marius Craina (foto).
Prezenta politistilor in spitalul de pe Vacarescu a fost recunoscuta si de medicul sef al Clinica I de Psihiatie, conf. dr. Monica Ienciu. “In clinica noastra s-au efectuat studii clinice, iar doua dintre acestea au facut obiectul vizitei celor de la Politie. Ni s-au solicitat toate documentele studiilor, respectiv foile de observatie si dosarul de studiu al fiecarui pacient. Intr-unul dintre studiile clinice vizate nu a fost nici un pacient recrutat, iar in celalalt, doar unul singur”, a declarat Monica Ienciu pentru cotidianul Renasterea banateana, cu precizarea ca aceste studii clinice au avut avizul Comitetului National de Etica.
Pana in prezent, au fost ridicate inscrisuri si probe de la 31 de unitati sanitare aflate pe raza judetelor Arges, Botosani, Buzau, Brasov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Sibiu, Timis si Vrancea. Conform anchetatorilor, peste 3.000 de pacienti din toata tara au fost, fara sa stie, obiectul testarii unor medicamente pentru boli psihice. In total, 50 de medici, din toata tara, sunt acuzati ca, pentru bani, au testat medicamente care nu aveau autorizatie.
Pentru un astfel de studiu, doctorul coordonator incasa chiar si 150 de mii de euro, spun anchetatorii…
Din cercetari a reiesit ca mai multi angajati din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu incalcarea prevederilor legale, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei(medicamente folosite in special pentru tratarea unor boli mentale).
”Astfel, medicii inclusi in derularea de studii clinice ar fi falsificat intreaga documentatie de evaluare a pacientilor – subiecti, fie prin falsificarea consimtamantului de participare la studiu acordat de catre pacient sau de catre apartinatorii acestuia, fie prin consemnarea in fisele de evaluare sau foile de observatii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia”, se mentioneaza intr-un comunicat al IGPR. Reamintim ca in acest dosar a fost retinuta, marti, sefa Sectiei Psihiatrie a Spitalului Judetean Arad, dr. Delia Marina Podea. (G.I.)
https://www.facebook.com/tudor.raneti/posts/1005359946208889