LET IT BE! Hamlet, cel mai indraznet proiect artistic al Teatrului National din Timisoara, a trecut cu succes de testul publicului! Spectacolul curajos si modernist a fost aplaudat la scena deschisa

hamlet1

Cea mai cunoscuta dilema universala, ”To be, or not to be?”, a fost pretextul unui spectacol curajos si modernist pus in scena de actorii Teatrului National din Timisoara, pe mix-urile de muzica electronica, hip-hop si dubstep, cu teme din folclorul romanesc, create special pentru acest regal de catre membrii trupei Subcarpati.


Spectacolul Hamlet, de W. Shakespeare, sub directia de scena a Adei Lupu Hausvater, a avut primele reprezentatii marti si miercuri, iar atat premiera, cat si avanpremiera s-au jucat cu casa inchisa.

Publicul a aplaudat minute in sir un Hamlet mizantrop care, in contextul inovator al noii adaptari, inlocuise dilema “To be, or not to be?”cu enigma unei resemnari metafizice. “Let it be…”.

Povestea printului Danemarcei care adopta nebunia ca pe o masca pentru a intra mai usor in jocul razbunarii tatalui sau, ucis de propriul frate pentru a-i lua tronul si regina, este spusa pe scenele lumii de peste patru secole, insa Ada Lupu Hausvater a avut inspiratia adaptarii piesei intr-o maniera inedita, modernista, spatiala, ca o pledoarie pentru dreptul la fericire si la normalitate.

hamlet2

„Ideea montarii lui Hamlet in imediata realitate mi-a aparut in momentul in care am facut cunostinta cu Bean, inaintea unui concert Subcarpati, langa Teatrul National, in mijlocul publicului din ce in ce mai numeros care venea sa-i asculte cantand. Am facut cunostinta cu un om frumos, autentic, un om normal, calitate pe care o caut in jurul meu si pe care nu intotdeauna o gasesc. Incepe concertul. Pe scena, el continua sa ramana la fel, alaturi de intreaga trupa. Muzica lor devine un demers personal, la fel de autentic. Atunci m-am intrebat daca nu cumva publicul din jur are nevoie de propriul lui Hamlet, si mi-am dat seama ca piesa lui Shakespeare este contemporana cu mine si cu oamenii din jurul meu, cata vreme si Hamlet este doar un om tanar, normal, pus in situatii anormale”, a declarat Ada Lupu Hausvater, regizorul spectacolului.

hamlet 4

Marius Andrei Alexe, liderul trupei Subcarpati care a debutat ca actor in spectacol, continuandu-si apoi performanta in concert, a descoperit ca prin teatru se pot “trage” si sageti sociale. Artistul a declarat ca mesajul trupei Subcarpati regaseste il regaseste in proiectul Hamlet. „Dincolo de provocarea sociala pe care o reprezinta proiectul (si pe langa latura egotista a faptului ca pot juca intr-un spectacol de teatru), am descoperit ca prin teatru poti trage nu doar sageti estetice, ci si sageti sociale. E foarte important sa poti si sa vrei sa faci asta. In fond, asta e si drumul nostru muzical”, spunea Marius Andrei Alexe.

In distributia spectacolului ii regasim pe actorii Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Doru Iosif, Victor Manovici,  Cristina König, Flavius Retea, Catalin Ursu, Bogdan Spiridon, Adrian Jivan, Florin Ruicu, Costel Tovarnitki, Raul Bastean, Benone Viziteu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Ionut Iova şi Marius Lupoian, dar si pe fondatorul proiectului Subcarpati – Marius Andrei Alexe, precum si pe Valentin Popescu, cunoscut publicului ca Vali Umbra.

Scenografia este semnata de Iuliana Vilsan, unul din cei mai prolifici şi premiati artişti vizuali ai noului val, iar conceptul video apartine KOTKI visuals.

Urmatoarele doua reprezentatii sunt programate joi, 9 iunie si joi, 23 iunie. (M.I.)

 

 

Leave a Reply