Procesiunea religioasa “Drumul Crucii”, care se desfasoara de 17 ani in Valea Jiului, pe un traseu care incepe la biserica ortodoxa din Lupeni si se incheie la schitul din lemn din statiunea Straja, in Masivul Valcan, a adunat, vineri, peste 1.000 de pelerini de toate confesiunile.
Credinciosii si preotii au strabatut pe jos cei peste 10 kilometri, in ciuda ploii marunte si a vremii friguroase, iar o parte dintre cei care participat la acest eveniment au purtat pe umeri o cruce din lemn. Cu o greutate de aproape 100 de kilograme, crucea are dimensiuni impresionante, cu bratul vertical in lungime de 4,4 metri, iar bratul orizontal de 2,2 metri. Pe cruce se afla prinse fragmente din moastele a 14 sfinti si un fragment din lemn despre care se spune ca a fost adusa de la Muntele Athos si provine din Crucea Mantuitorului.
In acest an, credinciosii au putut atinge si s-au rugat si la moastele Sfantului Irodion, care au fost aduse de la Manastirea Lainici.
“Este cea mai mare procesiune religioasa din Romania. Parcurgem acest “Drum al Crucii” in fiecare an si meditam la suferintele la care a fost supus Mantuitorul Nostru, in urma cu 2.000 de ani. Speram in iertarea pacatelor noastre”, a declarat initiatorul procesiunii, Emil Parau.
Procesiunea din Valea Jiului a fost deschisa vineri de o slujba religioasa oficiata afara, in fata bisericii ortodoxe din Lupeni, la acest moment fiind prezent Episcopul Devei si Hunedoarei, Preasfintitul Parinte Gurie, alaturi de mai multi preoti, unii dintre ei fiind si de alte confesiuni decat cea ortodoxa.
Grupul de credinciosi a plecat apoi spre Muntele Valcan, pe drumul care urca in statiunea Straja, punctul final al procesiunii. Pe acest traseu sunt asezate 14 troite din piatra, la fiecare dintre acestea fiind oficiata o scurta slujba ce reaminteste de popasurile facute de Iisus in drumul sau spre Golgota.
Organizatorii procesiunii au anuntat ca in Noaptea de Inviere, credinciosii vor putea vedea iluminata si crucea din metal situata in imediata apropiere a schitului din Straja. Crucea este de marimea celei din Caraiman si poate fi observata din toata Valea Jiului. (M.I.)