EXPLOZIV! Judecatorii si procurorii din Romania nu indeplinesc conditiile legale pentru a fi magistrati? Comisia speciala care trebuie sa dea avizul “apt medical si psihologic” nu s-a constituit niciodata

roba-magistraturaFost sef al Diviziei Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie din M.A.I., Petru Pitcovici, trimis in judecata de DNA sub acuzatiile de  complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului, a facut o descoperire care poate arunca in aer profesia de magistrat.


Acesta acuza faptul ca judecatorii si procurorii din Romania aflati in exercitiul functiei nu indeplinesc conditiile cumulative pentru a fi magistrati, pentru exercitarea functiilor, intrucat nu pot face dovada ca sunt apti din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei.

Iar aceasta pentru ca, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor trebuie sa faca dovada ca sunt apti medical si psihologic printr-un certificat medical de sanatate, eliberat pe baza constatarilor facute de o comisie medicala constituita prin ordin comun al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii.

Or, Ordinul comun al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii, emis in 2007 sub nr. 1178, modificat si completat prin ordin comun nr. 1324/2009, nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial, conform Regiei Autonome Monitorul Oficial. Ceea ce inseamna ca, aceasta comisie medicala la care se face referire in Legea 303/2004 (anterior Legea nr.92/1992) nu s-a putut constitui niciodata in vederea examinarii candidatilor la functia de magistrat al Romaniei.

“In urma identificarii ordinului comun nr 1178/2007 al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii modificat ulterior prin ordinul comun 1324/2009, am inteles sa ma readresez Monitorului Oficial in vedera obtinerii documentului. Prin adresa de raspuns 3645 din 30.03.2016 Regia Autonoma Monitorul Oficial imi comunica ( practic a doua oara) faptul ca documentul solicitat nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I. Din aceasta perspectiva este in afara oricarei indoieli ca ordinul comun prevazut de art.46 lit. e) din Legea 92/1992 se emite cu o intarziere de 15 ani, insa nu intra in vigoare NICIODATA conform Monitorului Oficial al Romaniei. Pe cale de consecinta nici comisia medicala ceruta de lege nu s-a putut constitui niciodata in vedera examinarii candidatilor la functia de magistrat al Romaniei”, arata Pitcovici.

Conform art.46 din Legea 92/1992 republicata, poate fi numit magistrat doar acela care indeplineste mai multe conditii cumulative, printre care si cea de a fi apt din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei.

Indeplinirea acestei conditii trebuie dovedita cu certificat medical de sanatate, eliberat pe baza constatarilor facute de o comisie medicala constituita prin ordin comun al Ministrului Justitiei si al Ministrului Sanatatii. Acest Ordin comun, identificat sub numarul 1178/2007, modificat ulterior prin ordinul comun 1324/2009, nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca niciodata nu a putut fi pus legal in aplicare.

In aceste conditii, daca acest viciu in numirea in functie a magistratilor este real, apare rezonabil scenariul ca toate rechizitoriile si hotararile judecatoresti din ultimii 14 ani sa poata fi contestate, intrucat au fost intocmite si pronuntate de magistrati fara calitate oficiala. (G.I.)

Leave a Reply