Iosif Armas, milionarul de carton de numele caruia se leaga ruinarea statiunii Baile Herculane, a fost retinut de procurorii DIICOT Caras-Severin si urmeaza sa fie prezentat magistratilor cu propunere de arestare preventiva.
Alaturi de Iosif Armas au ajuns in arest pentru 24 de ore si Filip Raiescu – director general al Hercules SA, Gavril Adamescu – director economic al aceleiasi societati, si alte trei persoane. De asemenea, in acelasi dosar, procurorii l-au pus sub control judiciar pe fostul manager general al societatilor lui Armas din perioada 2002 – 2008, Ilie Iova, actual vicepresedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin.
Reamintim ca, miercuri, oamenii legii au intervenit in forta si au destructurat un grup infractional extrem de periculos. DIICOT a facut perchezitii in patru judete diferite si aduce acuzatii extrem de dure: delapidare și complicitate la delapidare, bancruta frauduloasa și complicitate la bancruta frauduloasa si abuz in serviciu.
“La data de 06.04. 2016 procurorii D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caras Severin impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Caras-Severin au efectuat un numar de 17 perchezitii domiciliare pe raza municipiului București si a judetelor Caraș-Severin, Timișoara și Ilfov in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare și complicitate la delapidare, bancruta frauduloasa și complicitate la bancruta frauduloasa si abuz in serviciu.
In cauza exista suspiciunea rezonabila ca suspecții au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, avand drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC Hercules SA din patrimoniul acesteia și totodata, insușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active. S-a retinut ca privatizarea SC HERCULES SA Baile Herculane a avut loc la data de 28.08.2001 ocazie cu care a fost cumparat pachetul majoritar de 40,92 % de catre SC Argirom International SA, societatea controlata de catre liderul grului infractional si care la data respectiva deținea 68 % din acțiuni. In perioada 2001-2006, in baza unor relatii contractuale, suspectul a preluat de la Administrația Naționala a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale cantitatea totala de 9.960.680 kg zahar pe care ulterior nu l-a restituit producand un prejudiciu ANRSPS in cuantum de 43.288.697,99 lei.
De asemenea, s-a retinut ca incepand cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, in calitate de acționar majoritar in cadrul SC Argirom International SA București a determinat ca datoriile pe care societatea le avea si care se afla in procedura generala de insolvența sa fie recuperate de catre creditori de la SC Hercules SA Baile Herculane.
In acest scop, suspectul a constituit un grup infractional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC Hercules SA din patrimoniul acesteia in dauna creditorilor reali ai SC Argirom International SA și totodata, insușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute. In atingerea scopului infractional, incepand cu anul 2008 SC Hercules SA a contractat imprumuturi de la mai multe persoane in baza unor contracte de imprumut care constituiau titluri executorii, cu dobanzi anuale mult mai mari decat dobanda legala, respectivele imprumuturi fiind garantate cu bunurile societații .
Intrucat respectivele imprumuturi nu au putut fi restituite in termenul stabilit (un termen de altfel, foarte scurt ) s-a procedat la executarea unor imobile aparținand SC Hercules SA, prin intermediul executorilor judecatorești. In paralel cu contractarea unor imprumuturi vadit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat si la vanzarea directa a unor active. Astfel,au fost delapidate sume de bani din patrimoniul SC Hercules SA prin folosirea de justificari nereale. In acest scop, in perioada 2009-2015 liderul grupului a racolat un alt suspect a carui activitate infractionala a constat in incheierea unor antecontracte de vanzare cumparare sau promisiuni de vanzare cumparare fictive prin care au fost scoase din patrimoniul SC Hercules SA un numar ridicat de imobile de mare valoare.
In cauza se efectueaza cercetari si fata de functionari publici din cadrul Administrația Naționala a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracționala este de aproximativ 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro). Actiunea a fost realizata cu sprijinul ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, a Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara și a Inspectoratului de Poliție Judetean Caras-Severin.
La acțiune au participat și jandarmi. Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.”, se anunta intr-un comunicat de presa al institutiei.(V.E.)
fostul portar de la Hercules, devenit milionar de conjunctura, va sta mult timp dupa gratii! parerea mea