Scandalul momentului provocat de scurgerea in presa a milioane de acte acte despre companiile off-shore din Panama, paradis fiscal unde s-au ascuns averi colosale, pare sa cuprinda si un milionar din judetul Timis. Astfel, pe lista romanilor care si-au pus la adapost averile in paradisuri fiscale, prin intermediul unor companii off-shore, se numara un om de afaceri originar din Lugoj, considerat, pana nu demult, cel mai bogat roman, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari.
“Iosif Constantin Dragan, a detinut si el o societate anonima in Republica Panama. Infiintata in 1980, compania off-shore Decio Financiera Inversionista S.A. l-a avut ani la randul pe Iosif Constantin Dragan unic presedinte si pe sotia sa, Daniela Veronica Gusa Dragan, vicepresedinte executiv si trezorier”, au dezvaluit jurnalistii de investigatie de la Rise Project, care colaboreaza la aceasta mega ancheta cu Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ).
Milionarul lugojean a decedat in 2008, la varsta de 91 de ani, iar de afacerile sale se ocupa, in continuare, Veronica Gusa Dragan. Pana acum, inainte de publicarea anchetei jurnalistice, de pe aceasta lista au mai “transpirat” si alte nume, respectiv Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vintu, Vasile Frank Timis, Bogdan Buzaianu si Said Baaklini, care, cu ajutorul firmei de avocatura Mossack Fonseca, si-au pus la adapost averile in paradisuri fiscale.
O parte dintre ei chiar au fost cercetati pentru evaziune fiscala. In acest context, unitatile de parchet din Romania se mobilizeaza pentru ca datele dezvaluite in presa sa fie analizate si puse alaturi de cele deja existente in dosarele procurorilor.
„DIICOT va face o analiza pe ceea ce a avut sau are in lucru in acest moment pentru a verifica daca existau necunoscute si daca putem corobora cu ceea ce va aparea in spatiul public in perioada urmatoare. Pe de alta parte, posibilitatile cele mai mari de analiza le-ar avea Oficiul pentru Spararea Banilor care ar trebui sa supuna unei analize toate aceste date pe care sa le proceseze si sa ne furnizeze informatia procesata pentru ca asta este ordinea de competenta”, a declarat Daniel Horodniceanu, procuror sef DIICOT.
Reamintim ca documentele din arhiva societatii de avocatură Mossack Fonseca releva ca, incepand din anul 1977 si pana in 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in 21 de paradisuri fiscale pentru clienti proveniti din peste 200 de tari si teritorii. Le Monde subliniaza ca aceste informatii ar fi ramas in continuare secrete daca o sursa anonima nu ar fi inceput anul trecut sa transmita aceasta ‘mina de aur’ jurnalistilor publicatiei germane Süddeutsche Zeitung. (Gh. Ilas)
Dar fratii Cristescu nu au? Cred ca se ascund inca dar ceasul tic tic …… Vine…..
Cine sa ii ancheteze în Timiș? Dna-ul impotent din Timișoara, despre ce vorbim?!?