Penitenciarul Timisoara in colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Timis organizeaza, miercuri, 6 aprilie 2016, incepand cu ora 10, la Biblioteca Centrala Universitara “Eugen Todoran”, un eveniment de constientizare si sensibilizare a reprezentantilor autoritatilor judetene si locale, institutiilor publice si societatii civile, cu privire la problematica asociata consumului ilicit de droguri si modalitatile de prevenire a acesteia.
In cadrul evenimentului, va fi prezentat proiectul “Dependent de libertate”, ca model de buna practica in domeniul prevenirii consumului de droguri, proiect centrat pe evidentierea experientei personale a celor care au adoptat comportamentul de consum de droguri. In acest context, se vor implica activ persoane aflate in stare privativa de libertate, foste consumatoare de droguri.
“La eveniment vor fi prezenti 14 detinuti aflati in custodia Penitenciarului Timisoara, condamnati pentru trafic si consum de droguri, care-si vor spune povestea si vor interactiona cu publicul. Au fost selectionati si si-au dat acordul sa sustina acest demers antidrog. Implementarea proiectului va fi sustinuta si de alte categorii de beneficiari – elevi, psihologi scolari, profesori -, iar prin intermediul unor asemenea activitati ne propunem derularea unor proiecte eficiente de prevenire a consumului de droguri, adaptate caracteristicilor si nevoilor grupurilor tinta”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Timisoara, inspector principal Magdalena Radu.
Necesitatea unor asemenea actiuni este accentuata de faptul ca, in 2015, s-a triplat numarul persoanelor care au solicitat ajutor de specialitate din partea Centrului Antidrog Timisoara.
„La unitatile de primiri urgente din judet au ajuns 187 de persoane care au consumat droguri, anul trecut, cu 82 mai multe fata de anul 2014. Varsta medie de incepere a consumului de droguri este 14-16 ani, dar am avut si cazuri de copii care s-au drogat la 9 sau 10 ani. Acesta reprezinta un semnal extrem de ingrijorator, a scazut varsta de debut. De asemenea, se ajunge in situatii foarte grave, chiar si anul trecut au fost tineri care au murit din cauza drogurilor, a etnobotanicelor”, a lansat un semnat de alarma directoarea Centrului Antidrog Timisoara, Mihaela Tomita. De asemenea, anul trecut au fost efectuate aproape 400 de interventii individuale la persoane care au solicitat ajutorul institutiei. (G.I.)