ECO-INOVARE! Proiectul ECOPartner a devenit unul dintre cele mai importante instrumente de promovare a eco-inovarii in Romania! Multinationalele din Timis au inceput sa implementeze eco-inovarea in procesul de productie (P)

AFIS_AIDA-211x300

Proiectul “Parteneriat pentru Eco-inovare” – ECOPartner, lansat in urma cu aproape un an, la Timisoara, de Centrul National pentru Productie si Consum Durabile (CNPCD), a devenit unul dintre cele mai importante instrumente de promovare a eco-inovarii in Romania.


Crearea Retelei Romane pentru Eco-inovare si a Clubului Verde al Antreprenorilor au contribuit din plin la implementarea cu succes a acestui proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, astfel ca o serie de companii importante din vestul tarii beneficiaza, deja, de suport tehnic pentru adoptarea eco-inovarii in procesul de productie.

“Proiectul ECOPartner a reusit sa identifice peste 100 de organizatii relevante si experti care ar putea face parte din RE-IN, respectiv Reteaua Romana pentru Eco-inovare, a intervievat 50 de astfel de organizatii si a primit acordul la un posibil parteneriat in cadrul RE-IN de la cel putin 40. Majoritatea activitatilor proiectului sunt concentrate pe indetificarea acestor actori economici si sprijinirea lor prin dezvoltarea continua a capacitatii acestora de a actiona si coopera pe teme de ecoinovare”, spune presedinta Centrul National pentru Productie si Consum Durabile, Aida Szilagyi.

In cadrul proiectului ECOPartner, se doreste, in primul rand, imbunatatirea nivelului de intelegere al conditiilor existente privind eco-inovarea din Romania. In acest sens, CNPCD a efectuat un studiu, intreband diverse parti interesate in eco-inovare, respectiv companii, institutii de educatie si cercetare, ONG-uri, despre interesul si nevoile lor de ecoinovare.

“Peste 80% din cele 36 de raspunsuri au identificat ca prima lor nevoie cea de educatie si invatare si, in al doilea rand, nevoia de solutii practice si fezabile la probleme specifice precum minimizarea pierderilor, reutilizarea si reciclarea materialelor sau ineficienta utilizării resurselor. Companiile sunt interesate de modul in care eco-inovarea poate fi folosita ca un instrument pentru obtinerea unei productivitati mai bune a resurselor si minimizarea pierderilor si pentru imbunatatirea performantelor economice si de mediu. Credem ca potentialul de ecoinovare in Romania este foarte ridicat”, concluzioneaza Andrei Churican, directorul tehnic al CNPCD.

aida22

Implementarea Proiectului “Parteneriat pentru Eco-inovare” – ECOPartner vine pe fondul nevoii acute de identificare a politicilor si mecanismelor adecvate pentru a incuraja adoptarea eco-inovarii in Romania. Conform unui raport privind stadiul eco-inovarii in Romania, tara noastra prezinta intrari foarte modeste in sistemul de eco-inovare, cu un punctaj de 23 fata de media UE de 100. Numai Croaţia (22), Polonia (18) si Bulgaria (18) detin valori mai mici din acest punct de vedere.

De asemenea, alocarile si investitiile guvernamentale in cercetarea si dezvoltarea pe domeniul mediului si al energiei (GBAORD) atinge 0,004% din PIB, reprezantand o valoare moderată fata de tendintele din UE. Finlanda este o exceptie, cu 0,14% din PIB alocat cercetarii si dezvoltării de mediu si energetice.

In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca in sectorul cercetarii in eco-inovare, numarul angajatilor in cercetare si dezvoltare in Romania a atins 0,43% din totalul ocuparii fortei de munca, ceea ce a reprezentat numai 33.6% din media UE. Prin comparatie, cercetatorii finlandezi in domenii asociate eco-inovarii reprezinta 2,97% din totalul ocuparii fortei de munca cei danezi 2,76%, iar cei luxemburghezi – 2,51%.

Companiile care au facut cele mai mari investitii in eco-inovare se afla in sectoarele distributiei apei, managementului deseurilor si agricultura. (M.I.)

 

 

Leave a Reply