Toate posturile de ofiter scoase la concurs de Inspectoratul de Politie Judetean Timis au fost ocupate in urma concursului organizat, sambata, 19 martie, la Universitatea de Vest din Timisoara, ca etapa finala a procedurii de trecere in corpul ofiterilor a agentilor de politie, maistrilor militari si subofiterilor.
Este vorba despre 16 posturi de ofiter, pentru care s-au batut peste 300 de agenti de politie cu studii superioare veniti din toata tara.
“Supravegherea candidatilor a fost foarte stricta si cred ca toti cei 16 noi colegi ofiteri au trecut testul grila pe bune. Nu cred ca cineva ar fi fost nebun sa-si riste libertatea pentru a da o mana de ajutor vreunui candidat cu pile. Daca toate concursurile din tara asta s-ar organiza intr-o asemenea maniera, cred ca nu s-ar mai pune la indoiala valoarea elitelor din orice profesie”, spune unul dintre membrii comisiei de organizare a concursului.
Nici macar faptul ca trei dintre candidatii care au devenit ofiteri la Ordine Publica sunt din Mehedinti, judetul de bastina al inspectorului sef Ioan Mirescu, nu a ridicat vreun semn de intrebare asupra corectitudinii concursului, tocmai datorita masurilor extreme de monitorizare si supraveghere tehnica.
Conform unui comunicat de presa emis, duminica, de Ministerul Afacerilor Interne, “pentru cele 1.000 de locuri scoase la concurs, au promovat pana in prezent 825 dintre candidati (675 la nivelul Politiei Romane si 150 la nivelul celorlalte structuri ale MAI). La aceste concursuri s-a inscris un numar de peste 9.200 de candidati – agenti de politie, maistri militari si subofiteri, absolventi de studii superioare care indeplinesc conditiile legale. Cea mai mare concurenta s-a inregistrat la Inspectoratul General al Politiei Romane, cu o medie de peste 11 candidati/loc, pentru ocuparea celor 720 de posturi aprobate pentru incadrare”. Potrivit acestora, “concursurile au fost desfasurate in conditii de maxima transparenta, obiectivitate si corectitudine, comisiile de concurs fiind constituite la nivelul inspectoratelor generale”.
Astfel, au fost elaborate tematici si bibliografii unice pentru functii similare, iar subiectele au fost elaborate in conditii de confidentialitate si transmise simultan prin retele criptate. A fost asigurata monitorizarea si supravegherea video a concursurilor, iar lucrarile au fost corectate pe loc, in fata candidatilor. Posturile ramase neocupate vor fi scoase la concurs intr-o etapa viitoare, dupa finalizarea contestatiilor si incadrarea pe post a celor admisi.
Aceste concursuri reprezinta o prima etapa a Planului de Masuri pentru reducerea deficitului de personal din MAI, aprobat de catre ministrul afacerilor interne, Petre Toba, in conditiile in care, la nivelul institutiei exista un deficit de peste 12.000 de posturi necesar a fi incadrate in vederea indeplinirii in conditii optime a misiunilor incredintate.
Numai de la inceputul acestui an, la nivelul MAI au fost inregistrate peste 3.000 de incetari ale raporturilor de munca prin pensionare, iar peste 2.800 de angajati sunt suspendati sau detasati la alte institutii. (G.I.)