Monica Macovei considera ca judecatorii CCR sunt “intelepti” si vor acorda un ragaz de un an pentru ca DNA sa achizitioneze echipamentele necesare interceptarilor, dar si o perioada in care sa fie valabile cele deja efectuate in dosarele in lucru, astfel incat acestea sa nu fie aruncate in aer.
“In acest moment, toate serverele de interceptare sunt la SRI, ele costa foarte mult, peste 1 miliard de euro, in plus, ai nevoie de interpreti pentru, de pilda, diferite dialecte arabe, nu doar pentru engleza sau franceza. Mai sunt activitatile de filaj sau de inregistrare ambientala, care sunt probe in procese sau in anchete”, a precizat fostul ministru al Justitiei, pe Facebook.
Ea mai spune ca nu este vorba doar despre DNA, ci si de DIICOT, iar toate echipamentele trebuie cumparate. “Din aceste motive, nu se poate face o mutare peste noapte, a doua zi dupa motivarea deciziei Curtii Constitutionale. Si stiu asta si judecatorii Curtii Constitutionale si, de aceea, cred ca au intelepciunea sa dea un termen de cel putin un an de zile pentru a se cumpara aceste servere si pentru angajarea si pregatirea personalului”, a mai explicat liderul M10.
Macovei mai spune ca exista mai multe variante de rezolvare: (1) o institutie independenta, care sa asigure interceptarile pentru toti procurorii si politistii din tara (2) la parchete, cum este in Germania, dar trebuie concentrat intr-un singur loc, pentru ca va fi greu de dotat cu aparatura fiecare parchet in parte si (3) sistemul american, unde FBI – serviciul de informatii interne – are in competenta si criminalitatea federala si foloseste mijloace de supraveghere tehnica.
Fostul ministru al Justitiei mai afirma ca, daca in cazul condamnatilor definitiv situatia este clara, adica nu se revine asupra deciziei si nu se pot face procese de revizuire, problema apare in legatura cu dosarele aflate in lucru sau sunt in proces – dosarul Microsoft, dosarele lui Madalin Voicu si Paun, dosarele lui Elena Udrea sau Alina Bica, ori cele cu presedintii de consilii judetene.
“Daca nu se da un termen pana la care sa se procure aceasta aparatura de supraveghere tehnica si o perioada in care sa fie valabile interceptarile deja efectuate, atunci s-a terminat cu anchetele si cu aceste dosare – sunt aruncate in aer. Este ceva de neimaginat si sunt convinsa ca judecatorii CCR sunt intelepti si vor da o perioada de circa un an de zile – trebuie discutat cu Ministerul Justitiei de cat timp este nevoie – pentru procurarea si punerea in functiune a aparaturii”, conchide fostul ministru al Justitiei.
Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, a declarat joi ca trebuie intarit Serviciul Tehnic al Directiei Anticoruptie prin care vor fi puse in aplicare autorizatiile de interceptare, dupa ce va aparea motivarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea interceptarilor facute de servicii.
Pe 16 februarie Curtea Constitutionalaa declarat neconstitutional un articol din Codul de Procedura Penala care reglementeaza supravegherea tehnica dispusa direct de procuror sau care poate fi facuta, la cererea procurorului, de catre alte organe specializate ale statului. Judecatorii au cerut clarificarea sintagmei “alte organe specializate ale statului”.
In acelasi timp, joi, CCR a declarat neconstitutional alineatul din Codul de procedura penala care permitea revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, in cazul in care acestea s-au intemeiat pe o prevedere legala ce a fost declarata ulterior neconstitutionala. (Vlad Enciu)
Cataminciuna si ipocrizie in aceasta betiva? Ea de unde a luat bani in campania electorala ? A fost plina tara de afise electorale. De unde bani? Se aude ca nu a platit si are datori la Brexeles. A baut pe datorie