Perchezitii de anvergura, in aceasta dimineata, efectuate de politistii din judetul Mures, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitati Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
Nu mai putin de 156 de perchezitii domiciliare, in 24 de judete, printre care si Timisul, si Municipiul Bucuresti, la un grup de persoane banuite de implicare in savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, delapidare si constituirea unui grup infractional organizat.
La data 3 februarie, peste 430 de politistii din cadrul I.P.J. Mures, sprijiniti de ofiterii Directiei Operatiuni Speciale si Directiei de Investigare a Criminalitati Economice, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si a procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Mures, desfasoara 156 de perchezitii in 24 de judete si Municipiul Bucuresti.
“Din cercetari a reiesit faptul ca, in perioada aprilie 2015 – ianuarie 2016, un grup de persoane, administratori ai unei societati si alte persoane din judetele Mures, Bistrita-Nasaud, Cluj si Salaj, ar fi comercializat, prin intermediul unei societati cu sediul in judetul Mures, avize secundare de insotire a materialului lemnos (documente cu regim special), pe care le-ar fi vandut catre societati comerciale de profil, de pe raza a 24 de judete din tara”, informeaza un comunicat al IGPR.
Valoarea totala a masei lemnoase care face obiectul cercetarilor si prejudiciul estimat a fi cauzat este de peste un milion de euro.
Perchezitiile sunt efectuate de 430 de politisti ai IPJ Mures, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IGPR si cu sprijinul Directiei de Operatiuni Speciale.
Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Romane, in luna ianuarie, aproximativ 1.700 de jandarmi au participat la 356 de actiuni desfasurate in mod independent, la nivel national, pentru prevenirea si combaterea infractiunilor savarsite in domeniul silvic. In aceeasi perioada, peste 1.200 de jandarmi au luat parte la 468 de actiuni similare, organizate in cooperare cu organele silvice.
In aceasta perioada, jandarmii au constatat 64 de fapte penale si au recuperat aproximativ 500 mc de masa lemnoasa, aplicand 426 sanctiuni contraventionale in valoare de aproximativ 264.400 lei.
“Incepand cu data de 13 iulie 2015, in urma modificarii si completarii Codului Silvic prin legea nr.133/2015, ofiterii si subofiterii din Jandarmeria Romana au primit competenta de a constata infractiuni silvice si de a efectua controlul circulatiei materialelor lemnoase. Materialele lemnoase, indiferent de provenienta lor, se transporta numai insotite de documente specifice de transport, din care sa rezulte cu certitudine legalitatea provenientei acestora.
Materialele lemnoase gasite in circulatie fara documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a caror valabilitate a expirat sau care nu au inscrisa provenienta legala se confisca si se valorifica potrivit legii”, se mentioneaza in comunicatul de presa.