Alesii locali – primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene – au ramas fara perspectiva incasarii unor pensii speciale, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca aceasta lege este neconstitutionala.
Senatul a adoptat pe 21 decembrie 2015 proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene.
Proiectul a trecut cu 86 voturi “pentru” (erau necesare 84) si un vot “impotriva”, in conditiile in care cei peste 30 de senatori liberali au iesit din sala. Senatul este camera decizionala, proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputatilor.
Forma legii asa cum a trecut de Camera a fost modificata prin mai multe amendamente propuse de PSD direct in plen. Unul dintre acestea prevede ca alesii locali trebuie sa aiba cel putin un mandat pentru a beneficia, la implinirea varstei de pensionare, de pensia speciala, si nu doar doi ani in functie asa cum era prevazut initial.
Indemnizatia se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensie si se suporta din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, se mai arata in proiectul adoptat de Parlament.
Orice bani in plus constituie un privilegiu, a declarat miercuri presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, inainte ca CCR sa discute sesizarea Guvernului privind pensiile speciale pentru alesii locali.
Mai mult, el a explicat ca exista o problema si in privinta retroactivitatii prevazute in actul normativ, care ar face ca si fostii sefi locali de pe vremea comunismului sa beneficieze de ea. (Vlad Enciu)