Agresiunile fizice sau verbale din trafic, precum si sicanarile care duc la provocarea de pagube materiale ar putea fi sanctionate cu amenda sau chiar cu inchisoare, in functie de gravitatea lor, potrivit unei initiative legislative de modificare a Codului Rutier propusa de senatorul PNL de Bistrita-Nasaud, Dorin Dobra.
“De cele mai multe ori, starea infrastructurii rutiere sau un anumit comportament deviant provoaca altercatii intre participantii la trafic, care degenereaza in fapte antisociale cu consecinte grave. Pornind de la simple injurii sau gesturi obscene, se ajunge uneori la acte agresive ce pun in pericol viata si integritatea participantilor la trafic, a pietonilor, precum si a agentilor de circulatie. Acestia din urma sunt depasiti de posibilitatea luarii masurilor ce se impun, deoarece aceste fapte de natura penala sau civila nu sunt prevazute in Codul Rutier”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Astfel, parasirea autovehiculului de catre conducatorul auto, in urma unui eveniment de circulatie sau a producerii unui accident rutier, cu scopul de a agresa sau a ameninta celelalte persoane implicate, provocandu-le “o stare de suferinta fizica, psihica sau emotionala”, se poate pedepsi cu inchisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amenda.
Cu aceeasi pedeapsa se propune a fi sanctionata si fapta realizata prin afisarea unei arme cu efect letal sau a unui obiect cu efect similar, iar daca aceste arme chiar sunt folosite, pedeapsa poate creste de la doi la zece ani de inchisoare, la care se adauga suspendarea permisului de conducere pe o perioada de la cinci la zece ani.
Senatorul PNL doreste ca aceste pedepse sa se aplice, in mod corespunzator, si pentru insotitorii soferului agresiv, daca acestia participa la realizarea faptelor de agresiune in trafic.
In plus, parlamentarul propune si sanctionarea faptei conducatorului auto, “ce consta intr-o actiune sau inactiune prin care cu intentie provoaca sau cauzeaza altor participanti la trafic un prejudiciu material semnificativ sau punerea vietii in pericol, prin blocare, acrosarea, lovirea sau distrugerea unui mijloc de transport aflat in trafic, folosind propriul autovehicul”.
“Prezenta initiativa legislativa creeaza in acest sens cadrul legal necesar tragerii la raspundere si sanctionarii oricarei forme de violenta in trafic, precum si posibilitatea aplicarii directe a sanctiunii de catre agentul de circulatie care a constatat fapta. Luarea acestei masuri se impune cu celeritate in vederea reintroducerii ordinii in trafic si asigurarii protectiei cetatenilor si a conditiilor de mers in siguranta”, se mai arata in expunerea de motive a initiativei legislative.
Senatorul PNL Dorin Dobra a declarat ca va depune proiectul de modificare a Codului Rutier cel mai probabil la inceputul lunii februarie. (Vlad Enciu)