„Oamenii sunt inca frumosi” au cantat Subcarpatii, duminica seara, in fata unei sali pline pana la refuz cu spectatorii veniti la demoHAMLET. concert Subcarpati, un proiect inedit al Teatrului National si al trupei Subcarpati. Cine este Hamlet? Un om normal, tanar, pus in situatii imposibile, dupa cum afirma regizorul spectacolului, Ada Lupu Hausvater.
Povestea lui, spusa pe scenele lumii de peste patru secole, este citita de Ada Lupu Hausvater ca o pledoarie pentru dreptul la fericire si la normalitate.
„Ideea montarii lui Hamlet in imediata realitate mi-a aparut in momentul in care am facut cunostinta cu Bean, inaintea unui concert Subcarpati, langa Teatrul National, in mijlocul publicului din ce in ce mai numeros care venea sa-i asculte cantand. Am facut cunostinta cu un om frumos, autentic, un om normal, calitate pe care o caut in jurul meu si pe care nu intotdeauna o gasesc. Incepe concertul. Pe scena, el continua sa ramana la fel, alaturi de intreaga trupa. Muzica lor devine un demers personal, la fel de autentic. Atunci m-am intrebat daca nu cumva publicul din jur are nevoie de propriul lui Hamlet, si mi-am dat seama ca piesa lui Shakespeare este contemporana cu mine si cu oamenii din jurul meu, cata vreme si Hamlet este doar un om tanar, normal, pus in situatii anormale”, declara Ada Lupu Hausvater, regizorul spectacolului.
DemoHAMLET. concert Subcarpati reprezinta un preambul pentru spectacolul pe care Teatrul National din Timisoara il pregateste pentru primavara anului viitor. Echipei Teatrului National – actorii Ion Rizea, Claudia Ieremia, Matei Chioariu, Victor Manovici, Catalin Ursu si Bogdan Spiridon i s-au alaturat cunoscutul scenograf Iuliana Valsan si Marius Andrei Alexe, liderul trupei Subcarpati care a debutat ca actor in spectacol, continuandu-si apoi performanta in concert.
Artistul a declarat ca regaseste mesajul Subcarpati in proiectul Hamlet. „Dincolo de provocarea sociala pe care o reprezinta proiectul (si pe langa latura egotista a faptului ca pot juca intr-un spectacol de teatru), am descoperit ca prin teatru poti trage nu doar sageti estetice, ci si sageti sociale. E foarte important sa poti si sa vrei sa faci asta. In fond, asta e si drumul nostru muzical”, spune Marius Andrei Alexe.
In demoHamlet se regasesc elemente din folclorul romanesc, retranspuse pe beat-urile hip-hop, dubstep, muzica electronica etc. ale Subcarpati, ca arhetip de constiinta al unui spatiu spiritual. demoHamlet este un spectacol al aparentelor paradoxuri: nu doar combinatia Shakespeare – muzica Subcarpati, ci si traducerea „remix” semnata de cunoscutul dramaturg Peca Stefan pentru acest proiect. (Mara Ion)