Mita primita de diversi functionari publici in dosarele instrumentate de DNA in acest an se ridica la o suta de milioane de euro, a declarat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, care a aratat ca aceasta suma poate creiona o imagine a fenomenului coruptiei in domeniul achizitiilor publice, avand in vedere ca in general se solicita mita in valoare de 10% din valoarea contractului.
“Daca raportam la procentul de 10% puteam avea o imagine a fenomenului coruptiei in domeniul achizitiilor publice”, a spus Kovesi, care a subliniat ca de foarte multe ori companiile care dau mita fac si evaziune fiscala, pentru a putea face rost de acesti bani, iar acest lucru afecteaza in cele din urma calitatea si pretul serviciilor furnizate cetateanului.
Ea si-a explicat surprinderea ca, desi in fiecare an exista persoane condamnate, numarul infractiunilor de coruptie ramane mare, citand cazul “dificil de explicat” al unui secretar de stat care a continuat sa primeasca mita, desi in urma cu cateva luni a asistat la prinderea in flagrant a unui coleg din minister.
“Si-a conspirat actiunile, dar nu s-a gandit ca ar trebui sa renunte”, a spus Laura Codruta Kovesi, care a pledat pentru masuri preventive in conditiile in care degeaba este arestat un functionar daca a doua zi este inlocuit cu un alt functionar care face acelasi lucru”.
Procurorul sef a subliniat ca unii dintre suspecti “sunt mai afectati de masuri asiguratorii sau ca li se confisca anumite bunuri decat ca petrec 30 de zile in arest preventiv”.
Ea si-a exprimat din nou nemultumirea ca se recupereaza prea putin din bunurile confiscate de justitie, prin decizii definitive si a subliniat ca este “extrem de important sa se inceapa confiscarea efectiva a acestor bunuri”.
Laura Codruta Kovesi a fost intrebata daca a dat vreodata bacsis la coafor, dar procurorul sef a negat. “Cateodata, la restaurant”, a recunoscut procurorul sef al DNA in cadrul unei emisiuni TV.
Reamintim ca, recent, Laura Codruta Kövesi a fost inclusa pe lista publicata de site-ul politico.eu, intitulata “28 de oameni din 28 de tari, care configureaza, agita si rascolesc Europa”, alături de alte personalitati, cate una din fiecare tara membra a UE, printre care comisarii europeni Valdis Dombrovskis (moneda euro si dialog social), Margrethe Vestager (concurenta), premierul ungar Viktor Orban, actualul prim-ministru al Scotiei, Nicola Sturgeon, dar si cantaretul belgian Stromae. (Vlad Enciu)