Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi exprima ingrijorarea in raport de decizia Inspectiei Judiciare de a-i verifica pe judecatorii si procurorii care, la data de 11 noiembrie 2015, au solutionat masurile preventive in dosarul „Colectiv”, inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.
Pozitia Inspectiei Judiciare de a se autosesiza ca urmare a opiniilor critice exprimate in mass-media reprezinta o atingere de nepermis a infaptuirii actului de justitie cu respectarea principiilor independentei, impartialitatii si garantarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, in lipsa oricaror informatii care sa contureze o suspiciune rezonabila privind posibile abateri disciplinare.
Aducerea la cunostinta publicului de catre Inspectia Judiciara, intr-o faza incipienta, a demersurilor pe care le-a intreprins creeaza o presiune asupra judecatorilor si procurorilor care ar risca sa faca obiectul unei verificari disciplinare in cazul pronuntarii de solutii ce nu concorda cu asteptarile opiniei publice.
Pe aceasta cale, Sectia Penala a instantei supreme intelege sa ia atitudine in fata oricaror actiuni care afecteaza realizarea actului de justitie in conditii de independenta, impartialitate si respectare a legii, fara sa urmareasca insa, ca aceste garantii date de lege in scopul unei justitii corecte si dincolo de orice interventie din exterior, sa permita ca atitudini si conduite ce ar putea constitui abateri disciplinare sa ramâna nesanctionate. (Vlad Enciu)