EXPLOZIV! Serviciul Roman de Informatii (SRI) recunoaste, in Raportul oficial pe 2014 depus in Parlament, ca influenteaza Justitia! “Personal judiciar implicat in influentarea solutionarii unor cauze!”, este titulatura suspectata ca ascunde ofiterii acoperiti

sri

In raportul oficial pe 2014, depus in Parlament in 2015, SRI recunoaste oficial ca are personal judiciar implicat in solutionarea unor cauze.


Inainte de aceasta mentiune misterioasa din Raport, asumarea oficiala vine dupa scandalul declansat de generalul SRI, Dumitru Dumbrava, seful Directiei Juridice din SRI, care a afirmat ca Justitia este un camp tactic al serviciului si ca SRI urmareste evolutia dosarelor in justitie.

Un magistrat contactat de reprezentantii presei a dezvaluit ca afirmatia oficiala a celor de la SRI ar putea insemna existenta unor ofiteri acoperiti in justitie, lucru interzis de lege.

Generalul SRI Dumitru Dumbrava a provocat o dezbatere aprinsa pe tema rolului pe care il joaca serviciul secret in actul de justitie. Incercand sa explice natura implicarii SRI, el a declarat (www.juridice.ro, 30 aprilie 2015) ca serviciul insoteste evolutia unui dosar judiciar de la initierea sa si pana la emiterea unei sentinte judecatoresti.

Unii magistrati au reactionat cerand CSM sa investigheze pana unde se intinde rolul SRI-ului si daca nu cumva agentii secreti abuzeaza de pozitia lor. CSM a cerut lamuriri SRI-ului si in 15 iunie a emis o decizie potrivit careia independenta justitiei nu este nicidecum limitata de activitatea serviciului secret, dar judecatorii reuniti in Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) nu s-au declarat multumiti. In opinia lor, atata timp cat presupusele lamuriri oferite de SRI continua sa fie secrete, decizia CSM nu poate fi convingatoare.

Atat legea de functionare a SRI, cat si codul de procedura penala prevad expres ca Serviciul doar ofera „sprijin la realizarea actelor de cercetare penala”, nu efectueaza cercetari.

Sprijinul oferit de SRI inceteaza odata cu incheierea urmaririi penale si trimiterea dosarului in instanta spre judecare, mai spun magistratii.

Legiuitorul a prevazut explicit aceste limite pentru oferirea „unor garantii ca activitatea Serviciului Roman de Informatii, prin natura ei esentialmente secreta, ramane in limitele legii si supusa controlului parlamentar”, se mai afirma in scrisoare.

Generalul Dumbrava vorbeste, in schimb, despre un „salt” facut de SRI prin adoptarea unui „concept integrat” nou, in baza caruia activitatea Serviciului se intinde pe durata intregului proces penal.

Un asemenea salt al SRI „nu este altceva decat un salt facut in afara legii”, spun judecatorii si procurorii, apreciind ca la fel de ingrijorator este faptul ca, in urma acestui „salt”, „justitia este vazuta ca fiind «camp tactic» al SRI”, in care Serviciul „este prezent pana la solutionarea definitiva a cauzei”.

Premisa ca SRI actioneaza cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecator, „reprezinta un atentat grav la adresa independentei justitiei, ce trebuie verificat in mod ferm si imediat, iar daca se confirma, sanctionat”, spun magistratii. (Vlad Enciu)

Leave a Reply