Ridicat de la vila sa din Timisoara in urma perchezitiilor de joi, omul de afaceri Georgica Cornu a fost audiat la sediul Politiei Judetene Mehedinti si, in cele din urma, retinut pe baza de ordonanta pentru 24 de ore, alaturi de alte patru persoane acuzate de evaziune fiscala si spalare de bani.
“In perioada 2008-2014, 32 de persoane, avand calitate de reprezentanti legali (asociati, administrator, imputerniciti) ai 35 de societati comerciale, ar fi pus la punct un circuit infractional evazionist, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos, in care ar fi fost implicate firmele controlate de ei in mod direct sau prin persoane interpuse. Acestia ar fi inregistrat, in contabilitatea firmelor, mai multe facturi fiscale emise in baza unor operatiuni comerciale fictive (reprezentand cheltuieli cu achizitia de materiale de constructii, piese si componente auto etc.) in valoare de peste 45.000.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adaugata si ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 10.000.000 de euro”, se precizeaza intr-un comunicat al Politiei Romane.
In acest caz sunt vizati si directorul Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Mehedinti, Valentin Popescu, dar si tatal sau, fostul sef al PSD Orsova Constantin Popescu, anchetatorii facand perchezitii atat la locuintele celor doi din Orsova si Drobeta Turnu Severin, cat si la sediul societatii Floricola din Orsova. Constantin Popescu a fost presedinte al filialei Orsova a PSD din 2011 pana in aprilie 2014 si este cunoscut drept un apropiat al fostului presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu, alaturi de care este trimis in judecata intr-un dosar de coruptie, in care ambii au fost arestati preventiv in aprilie 2014, ulterior fiind pusi sub control judiciar.
De asemenea, Constantin Popescu a fost trimis in judecata, pentru date de mita, si in dosarul in care prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Orsova, Carmen Sirboiu, este acuzat de trafic de influenta, luare de mita, instigare la folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii de foloase necuvenite, tentativa la abuz in serviciu in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul a unor foloase necuvenite.
Constantin Popescu detine societatea Floricola, care asigura serviciile publice de salubrizare, alimentare cu apa si canalizare in municipiul Orsova, prin contract de concesiune incheiat in 2006 pe o perioada de 25 de ani.
Fiul lui Constantin Popescu, Valentin Popescu, este directorul Directiei Generale pentru Protectia Copilului Mehedinti din anul 2012.
De asemenea, printre cei audiati in dosar se numara si mama fostului presedinte al CJ Mehedinti, Adrian Duicu. Ana Duicu este administrator al unei societati comerciale implicata in dosarul in care anchetatorii sustin ca s-au emis facturi fictive in valoare de peste 45 de milioane de euro, prejudiciul adus statului fiind de peste zece milioane de euro. Cei retinuti urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Mehedinti cu propunere de arestare preventiva.
Totodata, nchetatorii au pus sechestru asigurator pe mai multe autoturisme de lux ale oamenilor de afaceri implicati in dosar, pe sume de bani, atat in numerar, cat si sub forma unor creante, spun sursele judiciare.
Omul de afaceri Georgica Cornu mai este cercetat intr-un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de trei milioane de euro, in care a fost retinut, in 13 mai 2015, ulterior fiind plasat in arest la domiciliu. In acelasi dosar, fostul asociat al lui Cornu Lucian Caraiman si un sofer al grupului de firme Confort sunt cercetati sub control judiciar.
Potrivit unui comunicat de presa transmis la acea vreme de DIICOT, omul de afaceri Georgica Cornu, fostul sau asociat in grupul de firme Confort Lucian Caraiman si un alt reprezentant al societatilor sunt suspectati de constituire a unui grup infractional organizat, folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect, delapidare in forma continuata si spalare a banilor.
Anchetatorii mai aratau ca omul de afaceri Georgica Cornu ar fi initiat grupul infractional organizat in august 2012, ceilalti doi suspecti ocupandu-se de scoaterea din patrimoniul SC C&C Confort SRL a unor bunuri libere de sarcini, pentru a impiedica executarea acestora, pentru ca mai apoi acestea sa fie trecute sub controlul liderului grupului.
“Incepand cu 27 august 2012, suspectii Georgica Cornu si Lucian Caraiman, reprezentanti ai SC C&C MH Confort SRL, prin tranzactii frauduloase succesive, au scos din patrimoniul societatii comerciale patru bunuri imobile in valoare de 11.990.031 lei, care, in drept, au ajuns in proprietatea SC Gorno CG SRL, iar ulterior, prin radierea acesteia, bunurile respective au intrat in proprietatea personala a unui membru al gruparii. Din cercetarile facute in cauza a rezultat ca, in fapt, proprietarul bunurilor a fost Georgica Cornu”, arata sursa citata.
Prejudiciul in acest caz este de 11.990.931,39 lei, reprezentand valoarea bunurilor imobile scoase in mod fraudulos din patrimoniul SC C&C MH Confort SRL, prin fraudarea creditorilor acestei societati, inclusiv Ministerul Finantelor Publice prin ANAF Timis, preciza DIICOT.
La jumatatea lunii martie, locuinta lui Georgica Cornu a fost de asemenea perchezitionata, el fiind ulterior retinut de Parchetul Tribunalului Mehedinti, pentru evaziune fiscala si spalare de bani, apoi arestat la domiciliu, masura fiind inlocuita in final cu controlul judiciar.
Omul de afaceri Georgica Cornu, numit si “regele asfaltului din Banat”, detine grupul de firme Confort si are afaceri si in comert. El mai are si un centru de echitatie la Herneacova, proprietate care se intinde pe 12.000 de hectare. El a fost presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis. (Vlad Enciu)