Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii formulat de catre Avocatul Poporului si a decis ca avocatii care activeaza in baroul Bota trebuie sa fie scosi in afara legii.
Astfel, dupa ce, in iunie, avocatii au reusit sa-si completeze Legea 51/1995, obligand, practic, instantele de judecata sa verifice si sa se pronunte asupra calitatii de avocat a aparatorilor care vin la bara, prin decizia din 21 septembrie, ICCJ desfiinteaza, efectiv, avocatura clandestina.
In sedinta din 21 septembrie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul competent sa judece recursul in interesul legii, legal constituit in fiecare dintre cauze, a solutionat doua recursuri in interesul legii, fiind pronuntate urmatoarele solutii: Decizia nr.15 in dosarul nr.10/2015 – admite recursul in interesul legii. In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.348 din Codul penal stabileste:
„Fapta unei persoane care exercita activitati specifice profesiei de avocat in cadrul unor entitati care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati prevazuta de art. 348 Cod penal.” Obligatorie, potrivit art.474 alin.4 din Codul de procedura penala.
Pronuntata, in sedinta publica, azi 21 septembrie 2015.
Decizia nr.16 in dosarul nr.11/2015
Admite recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 47 alin. 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv a prevederilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, notiunea de „nevazator” se refera exclusiv la cecitatea absoluta.
Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 septembrie 2015. Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziilor, acestea se vor publica in Monitorul Oficial al României, Partea I.”, se arata in decizia ICCJ.
In aceste conditii, activitatile specifice profesiei de avocat nu pot mai pot fi exercitate decat de persoane inscrise in barourile organizate potrivit legii 51/1995, iar persoanele care exercita nelegal aceasta profesie se expun unei condamnari la inchisoare, de la trei luni la un an, sau unei amenzi penale. (Vlad Enciu)