Cazul judecatorului de la Timisoara implicat intr-o retea de sex cu minore a readus in discutie, la nivelul instantelor de judecata si a altor actori ai actului de Justitiei, necesitatea reinvierii Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie (SIPA), desfiintat, in urma cu cativa ani, de ministrul Monica Macovei.
In timp ce fostul ministrul al Justitiei, avocatul Catalin Predoiu, a propus reinfiintarea serviciului secret care monitoriza activitatea magistratilor, reprezentantii judecatorilor combat cu vehementa aceasta fantoma a SIPA.
“SIPA era in esenta serviciul propriu de informatii al Minsterului de Justitie, care avea scopul de a spiona vietile private ale judecatorilor, procurorilor, oficialilor din instante si chiar a cetatenilor de rand. Am vazut dosare care contineau detalii despre relatii sexuale ilicite ale unor judecatori si procurori, chiar dosare medicale despre ce judecatoare au facut avorturi. Reinfiintarea SIPA ar fi o reintoarcere la epoca Ceausescu si este gresit sa crezi ca poti poti forta prin santaj judecatorii sa se reformeze”, a explicat judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM.
De asemenea, judecatoarea Dana Girbovan, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor, a avertizat ca in momentul de fata, in paralel cu discutiile despre reinvierea SIPA, se incearca acreditarea ideii ca este bine ca judecatorii sa fie supravegheati de SRI. In opinia Danei Girbovan, o asemenea situatie este extrem de periculoasa, in conditiile in care oricand persoane din serviciile secrete care au acces la date personale ale magistratilor pot incerca sa influenteze actul de justitie.
„Vreau sa va reamintesc aici o poveste recenta din trecutul nostru si anume cea legata de SIPA. A fost creat pe vremea ministrului Stoica tocmai pentru a se aduna informatii despre judecatorii corupti. Ce s-a intamplat ulterior? Acest serviciu a fost denaturat, s-au adunat informatii despre viata personala a magistratilor, in afara oricarui cadru legal, al oricarui control. Efectul a fost unul devastator, pentru ca de fiecare data cand apareau dosare importante, ele erau legate de suspiciuni privind posibile santaje ale judecatorilor din partea celor care au avut acces la acest tip de informatii. Fostul ministru Monica Macovei, care a desfiintat acest serviciu, spunea ca au fost adunate informatii inclusiv de catre ofiteri acoperiti aflati in randul magistratilor. Nici pana azi nu s-a lamurit aceasta chestiune, ce informatii au fost adunate, cum au fost folosite. O parte din arhiva, din cate am inteles eu, este acum chiar la SRI, asa au fost ultimele informatii transmise de la Ministerul Justitiei. Vom insista in continuare sa aflam care este in mod real modul de actiune si influenta SRI in actul de Justitie, ce inseamna camp tactic, ce lege il prevede”.