LEGEA CONCEDIILOR! Amenzi de pana la 30.000 de lei pentru institutiile publice care nu acorda angajatilor concediile la care au dreptul! Noile reglementari din proiectul de HG privind concediul de odihna anual lamuresc drepturile salariatilor

xx

Un proiect de hotarare de guvern privind concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor din administratia publica si din unitatile bugetare a fost publicata pe site-ul Ministerului Muncii.


Conform proiectului de HG, se stabileste faptul ca salariatii din administratia publica si din unitatile bugetare, care detin calitatea de functionari publici sau personal contractual, dupa caz, vor avea dreptul in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna platit cu o durata de 21 – 25 de zile lucratoare, in raport cu vechimea in munca.

Pentru o vechime in munca de pana la 10 ani, durata concediului va fi de 21 de zile lucratoare. Pentru o vechime in munca de peste 10 ani, durata concediului de odihna va fi de 25 de zile lucratoare.

Mai mult, pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, durata concediului anual este de 25 de zile lucratoare, iar la stabilirea duratei concediului se ia in considerare varsta pe care acestia au avut-o la data de 1 ianuarie din anul calendaristic respectiv.

Personalul din activitatea de cercetare stiintifica atestat, incadrat in unitatile bugetare, are dreptul la concediu anual platit, stabilit in raport cu vechimea in munca. Pentru vechime in munca de pana la 10 ani, durata concediului va fi de 25 de zile lucratoare. Pentru vechime in munca de peste 10 ani, durata concediului va fi de 30 de zile lucratoare.

Pe langa zilele de concediu de odihna anual, salariatii din administratia publica si din unitatile bugetare, care presteaza munci grele, periculoase sau vatamatoare, ori lucreaza in locuri de munca in care exista astfel de conditii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna suplimentar cu o durata cuprinsa intre 3 si 10 zile lucratoare.

Salariatii nevazatori vor avea si ei dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna anual suplimentar cu o durata de 10 zile lucratoare.

Cinci zile lucratoare vor fi date drept concediu de odihna suplimentar si salariatilor incadrati in grade de handicap, precum si salariatilor incadrati in grade de invaliditate.

Tinerii in varsta de pana la 18 ani vor beneficia si ei de un concediu de odihna anual suplimentar de 3 zile lucratoare.

Toate concediile de odihna anuale neefectuate, cuvenite salariatilor carora le-a incetat contractul de munca, se compenseaza in bani.

In afara concediului de odihna anual, salariatii din administratia publica si din unitatile bugetare au dreptul la zile de concediu platite, in cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite: casatoria salariatului – 5 zile; nasterea sau casatoria unui copil a salariatului – 3 zile; decesul soției/sotului sau al unei rude de pana la gradul III a salariatului – 3 zile.

Salariatii din administratia publica si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea anumitor probleme personale printre care: sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de licența/diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior; sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat; prezentare la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate, exercitarea de activitați in domeniul didactic/al formarii profesionale.

Institutiile care nu iau masurile necesare pentru ca salariatii sa efectueze, in fiecare an calendaristic, concediile de odihna anuale la care angajatii au dreptul vor fi sanctionate cu amenda de la 10.000 de lei la 30.000 de lei. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply